1 de 10
reportatge

«Ni amb violència ni amb por»: aprendre defensa personal per plantar cara al masclisme

Cursos basats en tècniques d'arts marcials i esports de contacte ensenyen a dones de Sant Celoni a protegir-se: "Vull saber reaccionar en cas de rebre assetjament"

Francesc Xavier Costa explica els exercicis de defensa personal a dues de les seves alumnes | Jordi Purtí
per Jordi Purtí Pursals, Sant Celoni | 3 de febrer de 2023 a les 16:45 |
"Ni amb violència ni amb por". Aquest és el lema de l'Associació Defensa Personal @ctiva't de Sant Celoni (Baix Montseny) que, des de fa dos anys està fent cursos de defensa personal dirigit bàsicament a dones que pateixen o han patit violència de gènere. Francesc Xavier Costa, impulsor dels cursos, remarca a Nació que es tracta de cursos de defensa i no pas d'atac, basat en un conjunt de tècniques d'arts marcials i esports de contacte, especialment en Muay Thai, Kungfu (Shaolin) i Hapkido amb treballs de superació emocional i personal, com la falta d'autoestima i inseguretats.

A començaments de l'any 2012 aquests cursos només s'impartien a dones que havien patit violència de gènere, assetjament escolar i adolescents amb actituds agressives però "amb el temps s'ha anat adaptant per a tota mena de persones amb un resultat excel·lent i molt ràpid d'aprendre i cent per cent efectiu", assenyala Costa. Tots els exercicis que es porten a terme els ha recollit en el llibre Defensa Personal @ctivat.

 

"Ho faig per prevenció"

"A les discoteques moltes vegades hi ha tocaments i les víctimes som les noies". Qui fa aquesta afirmació és Nafra Alsina Blanch, una jove de 19 anys que fa defensa personal des del setembre passat. En el seu cas és per prevenció perquè mai s'ha trobat amb un problema d'aquestes característiques. "Però si mai em trobo en una situació d'assetjament vull saber reaccionar", explica.

Alsina també detalla que amb aquests cursos s'aprèn molt, bàsicament perquè els entrenaments que es fan poden ser ben bé situacions que et pots trobar en la vida real: "Hem d'aprendre a sortir-nos-en". Això suposa saber gestionar l'estrès del moment i actuar de la manera correcta. La jove també remarca que no es tracta d'atacar ni fer mal a ningú, però sí que s'han de defensar i vetllar per la seva salut.

 

Francesc Xavier Costa explica els exercicis de defensa personal a dues de les seves alumnes Foto: Jordi Purtí


Els cursos s'estan desenvolupant al gimnàs de l'Escola Soler de Vilardell de Sant Celoni dos dies a la setmana i, actualment, hi participen una dotzena de persones. "Hi ha hagut un increment aquest darrer any per la quantitat d'agressions de gènere que s'han produït. Moltes venen a demanar informació i després veuen que ho poden fer", diu Costa. També recorda que fa cursos gratuïts per a Ajuntaments que ho demanen.


L'instructor de Sant Celoni, amant de les arts marcials des de molt petit i cinturó negre de full-contact i kick boxing entre moltes altres titulacions, actualment és professor de defensa personal @ctiva't de la Federació d’Arts Marcials Catalunya (FAMC). Costa assegura que aquest tipus de defensa personal està basat en un ensenyament de reacció. "Quan l'alumna ha adquirit tots els coneixements, ha de ser capaç de tenir una acció i reacció improvisada sense haver de pensar en quin tipus de tècnica ha de fer servir davant d'una agressió física", detalla Costa.
 

Fer de psicòleg

Però un curs d'aquestes característiques va una mica més enllà del que és aprendre estrictament uns moviments de defensa. Els instructors han de fer de psicòlegs, han de parlar amb elles i a poc a poc fer que agafin confiança. "Els fem entendre que no estan soles i les volem i podem ajudar a veure que poden superar-se emocionalment a través de l'esport", defensa Costa.
 

L'instructor Francesc Xavier Costa remarca que es tracta d'un curs de defensa i no pas d'atac Foto: Jordi Purtí


El fet que l'instructor sigui un home també les pot fer enrere, però una vegada ja s'ha creat l'atmosfera adient "s’adonen que practicar la defensa personal amb un home és molt millor, ja que és una situació més real a la que es poden trobar i els ajuda a no bloquejar-se, en cas de necessitat". "Si som capaços de controlar l'angoixa, la desesperació i el dolor, serem capaços de viure la nostra vida centrant-nos en allò que ens importa", explica Costa.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació