Ampli acord d'última hora per evitar l'aparició desbocada de nous bars i súpers nocturns a l'Eixample

Després de setmanes de batussa política, un acord de mínims entre BComú, PSC, ERC i Junts ha permès que es protegeixi especialment el barri de Sant Antoni de Barcelona de l'aparició de la saturació de nous negocis turístics

Un supermercat al carrer Sepúlveda, al barri de Sant Antoni.
Un supermercat al carrer Sepúlveda, al barri de Sant Antoni. | Adrià Costa
03 de febrer del 2023
Actualitzat a les 19:16h
L'Eixample de Barcelona tindrà pla d'usos, finalment. Això implicarà nous topalls a l'aparició de nous bars, restaurants, discoteques, supermercats i botigues de conveniència amb horari nocturn. Després de setmanes de batussa política, i dels advertiments que la manca d'acord suposaria la liberalització total de llicències per a nous comerços al centre de la ciutat, s'ha evidenciat que cap dels grans grups polítics volia carregar amb el pes d'oposar-se a les peticions de veïns i comerciants en un districte clau.

Així, els socialistes s'han avingut finalment a votar a favor del pla d'usos, mentre que ERC també hi ha donat suport després d'haver introduït una nova condició, i Junts s'ha abstingut del pla, en haver afegit també una aportació pròpia. D'aquesta manera, els vots favorables de BComú, qui havia defensat més aferrissadament el projecte del pla d'usos, PSC i ERC, juntament amb l'abstenció de Junts, ha aportat una àmplia majoria per blindar la nova regulació dels comerços al districte central de la ciutat. 

El pla contempla posar nous límits a tot l'Eixample. Ara bé, fa una distinció. Preveu fer una regulació laxa en la major part del districte i tenir una protecció més alta en les vies pacificades -o en procés de fer-ho- a més de l'entorn del carrer Girona i el barri de Sant Antoni. Precisament, l'entorn de Sant Antoni era el punt de conflicte a l'interior del govern, ja que el PSC demanava excloure alguns trams del barri de la regulació més contundent.

Això va fer que la setmana passada els socialistes es posicionessin en contra de l'acord i es retirés a última hora del punt de l'ordre del dia del plenari municipal, sense arribar a celebrar-se una votació que hagués tombat el pla. Finalment, però, una proposta d'Esquerra Republicana, d'aprovar el pla tal com van presentar els comuns divendres passat però afegint-hi el compromís de revisar l'actual protecció de Sant Antoni d'aquí a un any, ha acabat decantant la balança. A l'últim moment, Junts també ha aportat el seu gra de sorra, filant més prim i enriquint l'esmena republicana. La seva petició incloïa que aquesta revisió es faci després de comptar amb un grup de seguiment que integri tots els grups municipals, associacions veïnals i entitats comercials. Una proposta pensada per "garantir la participació real" i "evitar la confrontació i la divisó del moviment veïnal i comercial", ha defensat el regidor portaveu de Junts, Jordi Martí.

Al seu torn, tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha reivindicat que ara "tots els carrers de l'Eixample tenen una proposta que evita la saturació" però alhora hi ha "un pla per protegir Sant Antoni en què cap trosset ni cap cantonada queda desprotegit". Una menció que apuntava un últim dard a la banda socialista, que havia intentat escurçar l'abast geogràfic de la protecció del pla. 

En la seva intervenció, la tercera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, s'ha dirigit als veïns presents a la votació per celebrar la confirmació del pla i la modificació d'un projecte que inicialment -amb una vessant més limitadora, proposada pels comuns- "no s'adequava a la realitat" i requeria "cirurgia fina". En aquest sentit, Bonet ha expressat que aquest és un pla d'usos "que ningú se'l sent seu" i que "potser és aquesta la seva virtut, que tothom se'l pot sentir seu". Igualment, això no ha evitat que l'oposició furgués en les contradiccions de la divisió a l'interior del govern les últimes setmanes. "Senyora Bonet, l’única diferència amb el ple de l’altre dia és la disposició addicional que anuncia la revisió, zero de contingut. No entenc per què avui vota el contrari del que va votar amb el mateix contingut la setmana passada", ha etzibat el líder dels republicans, Ernest Maragall.
 

Repartiment del pla d'usos amb dues zones amb restriccions diferenciades Foto: Ajuntament de Barcelona



D'aquesta manera, en les pròximes setmanes quedarà una doble regulació que permetrà que els bars, discoteques i súpers nocturns quedin limitats un màxim de 20 establiments en un radi de 100 metres a tot l'Eixample, a excepció de les vies especialment protegides. 

Així, les vies de la superilla i la resta de carrers en procés de pacificació, juntament amb el carrer Girona, el passeig de Sant Joan i l'àmbit de Sant Antoni tindran un límit més acotat. En aquest cas, el topall serà de cinc locals d'alt impacte per al veïnat en un radi de 50 metres. És la proposta municipal per frenar "l’especulació i evitar la saturació", ha reblat Sanz.
 
Arxivat a