1 de 10
bancs

CaixaBank tanca el 2022 amb uns beneficis de 3.145 milions d'euros

El grup bancari destinarà el 55% dels guanys (1.700 milions), a pagar dividends als seus accionistes

José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar, presidnt i conseller delegat de CaixaBank | CaixaBank
per Pep Martí, Barcelona | 3 de febrer de 2023 a les 08:12 |
CaixaBank va tancar l'any 2022 amb un benefici net de 3.145 milions d'euros, el que suposa un augment del 29,7% respecte a l'exercici anterior en termes homogenis, i una reducció del 39,8% si es comptabilitzen els extraordinaris de la fusió, que van disparar els números fins als 5.226 milions. L'entitat ha anunciat en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que pagarà un dividend de 0,23 euros per acció, un 58% més que l'any anterior. Això suposa que CaixaBank, que té com a segon principal accionista l'Estat espanyol a través del FROB, destini 1.700 milions, el 55% dels beneficis, a pagar als accionistes. Durant el 2022, any en què s'ha culminat la fusió i l'ERO, CaixaBank ha reduït un 8,1% les despeses de personal.

Aquest matí, el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, explicaran els resultats en una compareixença a València, on el grup bancari va traslladar la seu el 2017.  CaixaBank ha destacat en un comunicat que la política de dividends, si se suma als 1.800 milions del programa de recompra d'accions, situa l'entitat en el camí d'aconseguir el seu objectiu de pagar fins a 9.000 milions als accionistes durant el període 2022-24. El consell d'administració també ha aprovat que l'any 2023 la política de retribució de l'accionista consisteixi en pagar entre un 50% i un 60% del benefici net consolidat.

 

Un recurs contra l'impost a la banca?

A la pregunta de si l'entitat presentaria recurs contra l'impost extraordinari a la banca, Gorigolzarri ha dit que els serveis jurídics de CaixaBank encara estan estudiant "si té sentit presentar recurs". L'entitat ha valorat el cost de l'impost per al 2023 en uns 400 milions. Sobre la proposta de la vicepresidenta Yolanda Díaz de congelar les hipoteques variables, Goirigolzarri s'ha referit a la situació d'increment dels tipus d'interès, "que és el normal, el que no ho era eren els tipus negatius, però ara han pujat de manera abrupta". Ha explicat que no hi ha increment de morositat comptable i que "estan preparats" per ajudar els clients per fer front als seus pagaments. 

Goirigolzarri ha destacat els objectius assolits en el darrer any: acabar el procés de fusió amb Bankia, definir les finalitats estratègiques, assegurar un fort dinamisme comercial i la màxima rendibilitat per als accionistes. El president de CaixaBank ha subratllat la xifra de 12 milions de clients vinculats i la voluntat de no marxar d'aquelles localitats on són l'únic banc present (que són prop de 500).  


El dirigent financer ha recordat els objectius estratègics de l'entitat: incrementar el volum de negoci, millorar el model d'atenció i ser referents europeus en sostenibilitat i proximitat. Ha destacat la ràtio de morositat, que ha arribat al mínim històric del 2,7%. Sobre els dividends, Goirigolzarri ha assenyalat que seran els principals accionistes del banc els beneficiaris, és a dir, la Fundació la Caixa i el FROB. Per la Fundació i la seva Obra Social aniran 500 milions d'euros, el que el directiu financer ho ha mostrat com exemple de retorn a la societat. Gortázar ho ha refermat: "Més del 50% dels nostres beneficis reverteixen directament a la societat".

Com és habitual, en la roda de premsa s'ha plantejat als màxims caps de l'entitat pels motius que podrien fer revertir la decisió de traslladar la seu social a València.  Goirigolzarri ha respost que "quan es va produir la fusió bancària, la seu ja era a València" i que el consell d'administració no s'ha plantejat cap canvi. Ha afegit que continuar a València en aquests moments "no té a veure amb raons de seguretat jurídica".  

Robustesa financera enfront la incertesa

L'entitat bancària destaca en un comunicat quines són les claus dels resultats del 2022. Segons el banc, la robustesa financera i una culminació exitosa del procés de fusió amb Bankia expliquen que l'entitat hagi mantingut el seu ritme comercial malgrat el context global d'incertesa, agreujat  encara més per la guerra a Ucraïna i el seu impacte. L'any 2022 es va concloure el procés de fusió, que des de CaixaBank sempre es recorda que ha estat l'operació d'integració més gran a l'estat espanyol.

Creixen els ingressos "core"

L'entitat ha informat que els ingressos core -els que provenen de l'activitat principal d'un banc, des de comissions a marge d¡interessos-creixen un 5,8% fins als 11.997 milions d'euros, sobretot per l'impuls del 7,7% al marge d'interessos (6.916 milions). Els ingressos per comissions pugen un 0,6% fins als 4.009 milions i es disparen un 33,1% els que provenen per contractes d'assegurances (866 milions). En canvi, baixen els ingressos per la línia de participades de bancassegurances (-26,2%).


El marge brut de CaixaBank puja un 5,5% durant l'exercici fins als 11.594 milions d'euros, amb una reducció del 5,6% en despeses d'administració i amortització recurrents per les sinèrgies de la integració amb Bankia. Per tot plegat, el marge d'explotació puja un 19,8% fins als 5.524 milions. Amb la culminació de la fusió amb Bankia, CaixaBank ha acabat també el procés de sortides de personal del seu ERO, que ha reduït les despeses en personal en un 8,1%, passant de 3.972 milions l'any 2021, a 3.649 milions el 2022.
 

Duplicada la concessió d'hipoteques

CaixaBank ha duplicat la concessió d'hipoteques durant el 2022 (+108%), fins a arribar als 14.229 milions d'euros. Un 90% dels contractes s'han signat a tipus fix. El crèdit al consum, per la seva banda, ha arribat als 10.235 milions a Espanya, un increment del 16%, mentre que el finançament a empreses s'ha situat en els 41.560 milions, un 23% més.


CaixaBank destaca en el seus resultats que ha fet esforços per reduir la gestió dels seus saldos dubtosos, que baixen fins als 10.690 milions, amb una ràtio de morositat del 2,7%, un mínim històric per a l'entitat, i gairebé un punt per sota del tancament del 2021 (3,6%).

El grup té un fons per a insolvències de 7.867 milions, amb una ràtio de cobertura del 74%, 11 punts més que l'any anterior, amb un cost del risc a 12 mesos del 0,25%.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació