1 de 10
ECONOMIA

El BCE desconfia del descens de la inflació i fixa els tipus d'interès més alts de la dècada

Els canvis, anunciats aquest dijous, es faran efectius a partir del 8 de febrer

Escultura d'un euro davant del Banc Central Europeu (BCE) | Cedida
per Nació, Barcelona | 2 de febrer de 2023 a les 14:32 |
El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous una nova pujada dels tipus d'interès per fer front a la inflació, que malgrat allunyar-se dels màxims històrics encara es troba molt per sobre l'objectiu del 2%. En la seva darrera reunió celebrada a Frankfurt (Alemanya) el consell de govern de l'organisme monetari ha decidit apujar mig punt els tipus, en línia amb la decisió que va adoptar en l'anterior revisió de desembre.

Així, el tipus d'interès bàsic passa a situar-se en el 3%, la xifra més alta des de l'octubre de 2008. Alhora, l'entitat també ha avançat que augmentarà els tipus en 0,5 punts més en la seva pròxima reunió prevista pel mes de març i que, posteriorment, "avaluarà el camí de la futura política monetària".


A banda del tipus bàsic, la resta de tipus que controla el BCE també s'han incrementat en 0,5 punts. D'aquesta manera, el tipus per als préstecs immediats passa al 3,25%, mentre que el tipus que s'aplica a les entitats per dipositar diners al banc central s'eleva al 2,5%. Els canvis es faran efectius a partir del 8 de febrer, segons ha informat el BCE a través d'un comunicat.

Per l'organisme, la pujada busca mantenir una política monetària "prou restrictiva" per assegurar que la inflació a mitjà termini torna a situar-se a l'objectiu del 2%. "La decisió d'aquest dijous reduirà amb el pas del temps la inflació, moderant la demanda, i també servirà de protecció davant el risc d'un desplaçament persistent a l'alça de les expectatives d'inflació", han defensat. En tot cas, el banc ha assegurat que les futures decisions sobre tipus d'interès "continuaran depenent de les dades" i mantindran un enfocament de "reunió a reunió".

 

El programa de compra d'actius perd pes

Tal com ja va anunciar el BCE en l'anterior reunió del consell de govern, febrer serà el darrer mes en què es reinvertiran de forma íntegra els valors adquirits en el marc del programa de compra d'actius (APP). A partir del març, la mida de la cartera de l'APP anirà disminuint de forma "mesurada i predictible". La reducció serà, de mitjana, de 15.000 milions d'euros mensuals fins al final de juny del 2023. Aleshores, l'entitat avaluarà el context econòmic i determinarà si manté la mateixa estratègia o la modifica.

Per altra banda, el consell de govern manté la idea de reinvertir la totalitat dels valors adquirits sota el programa de compres d'emergència durant la pandèmia (PEPP) almenys fins a finals del 2024. A més a més, en el mateix comunicat, ha tornat a deixar clar que l'extinció d'aquesta cartera es gestionarà de forma que s'evitin interferències que puguin afectar els objectius de política monetària.

 

Paral·lelismes amb els Estats Units i el Regne Unit

La decisió del banc central segueix la mateixa línia que la de Reserva Federal dels Estats Units (FED, per les seves sigles en anglès) i el Banc d'Anglaterra, que aquesta setmana també han optat per incrementar els tipus per fer front a la inflació. La FED va acordar aquest dimecres passat apujar el preu del diner un quart de punt, situant els tipus en una forquilla entre el 4,5% i el 4,75%. En el cas del Banc d'Anglaterra, la decisió ha arribat aquest mateix dijous. El banc central del Regne Unit també ha elevat els tipus en mig punt, situant-los en el 4% i assolint la xifra més alta des de la tardor de 2008.
 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació