Nou desnonament amb antiavalots a un bloc ocupat per famílies vulnerables, a Gràcia

La propietat de la finca, el fons d'inversió Cerberus, es nega a pactar amb els ocupants dels pisos, que reclamen el lloguer social que contempla la llei

Cordó policial en el desnonament d'un pis del Bloc Ruth, aquest matí
Cordó policial en el desnonament d'un pis del Bloc Ruth, aquest matí | Cedida
02 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:23h
Nou desnonament a l'edifici conegut com a "Bloc Ruth", ubicat al carrer Nàpols de Barcelona. I nou gran desplegament d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra, des de primera hora del matí, per dur a terme la recuperació del pis per la via penal. El cas judicial afectava una família amb quatre menors, dos d'ells amb discapacitat. El Sindicat d'Habitatge de Gràcia denuncia que la propietat es nega a fer cap proposta de lloguer social a la família, tot i comptar amb informe de vulnerabilitat.

A més, en ser un procediment que anava per la via penal, el grup pel dret a l'habitatge denuncia que tampoc tenien cap data de desnonament notificada adequadament. També es lamenta que, tot i que el servei d'advocats d'Alerta Solidària havia fet arribat tres recursos a la justícia -en base a la moratòria antidesnonaments o la manca d'una data concreta per executar-se- per intentar frenar l'expulsió judicial, el magistrat a càrrec del cas ha mantingut el llançament "sense resoldre els recursos", critiquen fonts del sindicat d'habitatge.

L'ampli dispositiu policial ha implicat que el carrer Nàpols, a tocar de la travessera de Gràcia, quedés tallat almenys des de les 7h. Les furgonetes dels Mossos, amb unitats antiavalots, han establert un cordó policial que ha fet impossible l'intent d'aturar amb mobilització popular el desnonament. 

Els activistes concreten que des de l'ocupació d'aquest bloc, que tenia els habitatges buits, no s'ha aconseguit cap interlocució real amb la propietat, ni cap avenç per arribar a pactes amb les famílies vulnerables que habiten el bloc des de fa més d'un any i mig. En aquest sentit, el Sindicat d'Habitatge de Gràcia lamenta que la finca és propietat de "d'un dels fons voltors més grans a nivell mundial: Cerberus Capital Management". Davant d'això, el dia després que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, declarés que la ciutat "faria impossible la vida als fons voltors", el sindicat ha preparat una manifestació a les 19h per assenyalar el fons d'inversió. 

Pel que fa al bloc, després que el novembre passat la propietat aconseguís executar un altre desnonament, el grup d'habitatge manté que hi ha tres pisos ocupats amb famílies vulnerables vivint-hi. Davant d'això, reclamen a les administracions que pressionin l'empresa propietària per aconseguir un pacte assequible o una alternativa digna, abans que es vegin al carrer quan avancin els processos judicials dels pisos que van ocupar. Mentrestant, la família immersa en el procediment d'aquest dijous ha estat reubicada amb una solució interna del sindicat, asseguren els activistes.
Arxivat a