1 de 10
CARNAVAL 2023

Quan és el Carnaval 2023? Totes les dates i on és festiu

Seguint la tradició romana d'honorificar els déus, la celebració de carnestoltes mou milers de persones a tot el país amb rues i desfilades de disfresses de tota mena

Carnaval de Terra Endins el 2022 | Adrià Costa
per Nació, Barcelona | 2 de febrer de 2023 a les 13:07 |
Cada cop més a prop de la celebració del Carnaval 2023. Carnestoltes ve marcat per la tradició romana d'honorificar els déus, concretament al Déu Saturn. La festivitat aplega milers de persones a la ciutat comtal, tot i no ser una de les importants. Però sigui per gaudir a Barcelona o qualsevol altra ciutat, cal conèixer quines dates acull el Carnaval 2023, quan és festiu i què proposen les ciutats més carnavalesques.
 

Dates del Carnestoltes 2023

El Carnaval 2023 es delimita entre el dijous 16 de febrer i el dimecres 22 de febrer, un cop passat el dimarts de Carnestoltes. El tret de sortida serà el Dijous Gras, dia marcat per les coques de llardons. El cap de setmana arreplegarà les diferents rues. Tot acabarà amb el Dimecres de Cendra, dia d’enterrar la sardina i acomiadar el Carnestoltes.

 

Per què se celebra el Carnaval al febrer?

Les dates del Carnaval es concreten a partir del calendari lunar i la Quaresma. La festivitat se celebra set setmanes després de la primera lluna plena després del solstici d’hivern. Aquest any produïda el dimecres 21 de desembre del 2022. S’ha de tenir en compte Setmana Santa en el calendari, ja que la celebració és 40 dies abans del Dijous Sant, aquest cas, dia 6 d’abril del 2023.

 

On és festiu per Carnaval?

En línies generals, no hi ha dies festius programats pel Carnestoltes 2023. Catalunya té pocs municipis amb dies de festa local, segons el calendari laboral de cada població. La ciutat de Barcelona no té dies festius ni pont com Sitges, l’Hospitalet o Sant Cugat. Altres municipis han aprofitat l’oportunitat, com és el cas de Roses. La localitat de l’Alt Empordà ha decretat el divendres 17 i el dilluns 20 de febrer com a dies de festiu local. 

A l’estat espanyol, concorden amb la mateixa situació. Ciutats conegudes per les seves celebracions tenen dies de festa local. El Carnaval de Cadis és festiu el dilluns 20 de febrer, mentre que a Tenerife té el dimarts 21 de febrer del 2023. Extremadura és l’única província que té festa regional, exactament el dimarts 21 de febrer. 

 

Rues de Carnaval a Barcelona per barris

La reina Belluga tornarà a ser la gran protagonista de la ciutat de Barcelona durant el Carnaval. L’acte d’inauguració es durà a terme al Palau de la Virreina, on s’esperen els ambaixadors dels districtes d'Horta, Sant Andreu, Sarrià, Gràcia, Sants, Les Corts i Sant Martí. Cada una de les viles històriques comptarà amb rues pròpies, concerts, concursos de truites i de disfresses i exposicions. Hi ha 25 desfilades segons ha publicat l’Ajuntament de Barcelona.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació