Junts certifica un canvi de cicle a Catalunya: «Tornem al tripartit de la mà d'Aragonès»

El partit de Borràs i Turull denuncia que "la cúpula d'ERC" pacti amb l'Estat i s'erigeix en "l'única alternativa" a l'aliança amb el PSC i els comuns

Josep Rius, Albert Batet i Pere Aragonès, al Parlament
Josep Rius, Albert Batet i Pere Aragonès, al Parlament | Europa Press
01 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:18h
Després de mesos de negociacions i d'alguns moments en què semblava que no s'arribaria a cap acord, aquest dimarts el Govern i el PSC han tancat un pacte que permetrà a Catalunya tenir nous pressupostos per al 2023. L'entesa inclou "completar els processos" per impulsar el Hard Rock, la "modernització" de l'aeroport del Prat i la posada en marxa del Quart Cinturó, últim escull d'unes converses que es van poder reconduir després del moviment d'ERC d'acceptar aquesta infraestructura "assumint contradiccions i desgast polític". Els comuns, part també necessària perquè tirin endavant, hi estan d'acord i no consideren que aquestes contrapartides als socialistes siguin suficient per trencar el pacte assolit amb els republicans ja fa setmanes.

Qui ha criticat amb duresa l'acord ERC-PSC ha estat Junts, que en les darreres hores havia ofert "estabilitat institucional" al Govern a canvi que s'allunyés del PSC. Aquest migdia, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha constatat que "torna el tripartit a Catalunya" de la mà de Pere Aragonès. "No tornem al 2017, tornem al 2004, i es constata un canvi de cicle a la política catalana", ha afirmat, i ha acusat Aragonès "d'abandonar la majoria independentista". El dirigent independentista ha recordat que Aragonès va dir que hi hauria una fase d'embat amb l'Estat i, en canvi, ara aposta per un "pacte amb l'Estat". "Ha preferit fer gestos amb els partits autonomistes que no pas amb Junts per mantenir una majoria independentista", ha dit, i ha lamentat que "la cúpula d'ERC" hagi triat un acord que "confirma les sospites" que tenia Junts. 

"Quan hem demanat unitat a Madrid, ens han dit que no; quan hem demanat transparència amb les negociacions a Madrid, ens han dit que no; quan hem demanat garanties i concrecions dels acords per a la investidura, ens han dit que no", ha resumit Batet, que ha lamentat que Aragonès aposti ara pel "tripartit". "Junts és l'única alternativa al tripartit", ha indicat el dirigent del partit que lideren Laura Borràs i Jordi Turull. Segons el partit, ara els acords amb Madrid condicionen la política catalana i assegura que els "fets" els donen la raó. Batet també ha assenyalat les contradiccions d'alguns consellers del Govern respecte de l'acord que d'ERC amb el PSC. "Jordà s'ha manifestat contra l'ampliació del Prat i Fernàndez ha abanderat l'oposició al Quart Cinturó", ha recordat, i ha posat en dubte que el Govern compleixi aquest acord.

Malgrat les crítiques contra l'acord, Batet ha evitat concretar si presentaran una esmena a la totalitat contra els pressupostos. "Encara no hem vist l'acord; quan el veiem, prendrem la decisió", ha explicat. No ha volgut entrar, tampoc, en avançar si Junts presentarà una moció de censura contra Aragonès després del "punt d'inflexió" que ha denunciat després de l'acord pels pressupostos. "Mantindrem la coherència amb les iniciatives que es prenguin", ha afirmat. Batet ha lamentat que, davant les dues alternatives per pactar els pressupostos -Junts o PSC-, Aragonès s'hagi decantat pels socialistes. "La cúpula d'ERC ha triat i davant d'aquest tripartit nosaltres actuem com a única alternativa", ha sentenciat el dirigent de Junts. "ERC ha pactat amb l'Estat", ha insistit, malgrat que alguns punts de l'acord dels pressupostos amb el PSC han estat subscrits, també, per Junts.

ERC reivindica la capacitat de "construir consensos" 

ERC s'ha mostrat satisfet amb l'acord per tirar endavant els pressupostos. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha dit que Catalunya necessitava aquests comptes. Aquest dijous el Govern aprovarà el projecte de pressupostos, que arribarà al Parlament per començar-ne la tramitació i ser aprovats definitivament. Vilalta ha volgut remarcar que aquests pressupostos compten amb un aval important de sindicats, patronals i entitats socials. "Ens refermem en la voluntat ser de la força central per construir consensos amb tothom", ha afirmat, i ha ressaltat que els pressupostos de 2023 són els més expansius en un moment de crisi social i econòmica. "Som capaços d'aportar solucions i ser útils", ha insistit Vilalta, que ha recordat que els pressupostos augmenten més d'un 10% respecte dels anteriors.

La dirigent d'ERC ha confiat que les majories que han fet possible aquest acord puguin ampliar-se, en referència a Junts. Vilalta no ha tancat la porta a futurs pactes amb el partit de Borràs i Turull, i ha recordat que la formació ha decidit "desmarcar-se d'un acord de país" pels pressupostos. "És Junts qui abandona, no els qui fem possible que el país avanci", ha dit la portaveu, que ha insistit que ERC treballa per resoldre el conflicte polític amb l'Estat i alhora tirar endavant el país amb acords com el que s'ha assolit ara. "Qui abandona és qui s'exclou d'acords i consensos, i abandona la possibilitat de construir consensos i solucions, i ser útils", ha reblat, i en aquest sentit ha lamentat que Junts "només critiqui" i "abandoni la ciutadania" desmarcant-se de l'acord pels pressupostos.

En tot cas, Vilalta ha avisat que el pacte per tirar endavant els comptes amb PSC i comuns és un pacte "de pressupostos", no pas de legislatura. "Continuarem construint consensos i arribant a acords", ha dit, i ha recordat pactes per defensar el català o per renovar organismes que estaven caducats. Vilalta ha evitat valorar canvis de sentit de votació d'ERC al Congrés sobre la llei mordassa. Sobre l'ampliació del Prat, ERC ha insistit que vol "millorar" aquesta infraestructura i que siguin un hub, però que es faci amb "consens territorial i respectant la biodiversitat i l'entorn, i sense que comporti especulació urbanística". "No volem imposicions d'Aena", ha remarcat. En aquest sentit, Vilalta ha dit que "no cal cap ampliació perquè el Prat sigui un aeroport de primera".

Els comuns asseguren que no es destinen diners als macroprojectes

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha celebrat que "per fi" Catalunya tindrà pressupostos per al 2023. "Per fi el PSC ha decidit sumar-se a l'acord que ja teníem amb el Govern", ha afirmat. Albiach ha lamentat l'actitud dels socialistes de "dilatar" la negociació dels comptes, però ha evitat fer retrets als de Salvador Illa i ha volgut fer valdre que l'acord d'ERC i els comuns es farà "efectiu". "L'acord comença un pla per rescatar la sanitat pública del país, que manté la rebaixa del preu del transport públic i amplia la T-Jove fins als 30 anys, que persegueix els grans propietaris i els fons voltor amb augments d'impostos als habitatges buits", ha repassat la dirigent d'En Comú Podem. Albiach, però, ha avisat ERC: "Els acords hi són per complir-se, i d'això dependrà la durada de la legislatura". 

També ha assegurat que es compleix la seva línia vermella perquè no hi ha cap partida destinada a macroprojectes com el Hard Rock o l'ampliació del Prat. "Si des del Parlament es vol avançar en aquests temes, En Comú Podem hi farà oposició", ha afirmat. Albiach ha defensat l'oposició "transformadora" dels comuns, i ha ressaltat la capacitat per aconseguir coses dels vuit diputat de la formació. La dirigent ha assegurat que els macroprojectes "difícilment es podran dur a terme" i considera que el pacte d'ERC i PSC no suposa canvis significatius en aquest àmbit. "Els socialistes se sumen als fonaments que nosaltres havíem posat", ha reblat.
 

La CUP avisa que els pressupostos "obren la porta a les retallades"

La CUP, que fa dos anys va permetre la investidura de Pere Aragonès, ha carregat contra l'acord del Govern amb el PSC. La diputada Eulàlia Reguant ha arrencat la seva intervenció reproduint un àudio del president de Foment, Josep Sànchez-Llibre, aplaudint l'estabilitat i diàleg que ha impulsat el Govern d'ERC sobre els 100 primers dies de l'executiu. Reguant ha dit que hi ha tres governs, l'oficial d'Aragonès, l'alternatiu d'Illa i el de Sànchez-Llibre "per governar-los a tots". La CUP ha dit que l'acord de pressupostos "consolida la concertació públic-privada que trinxa els serveis públics i obre la porta a les retallades". "Són els pressupostos més tòxics de la història", ha reblat.

Segons la diputada, el Govern ha llançat a la paperera tota ètica i principis i ha consolidat l'agenda del retrobament del PSOE. Davant d'això, la CUP acompanyarà l'oposició al carrer contra els "acords anticlimàtics i antiindependentistes" i també treballarà per construir una oposició al carrer davant la majoria del Parlament que frenarà oposicions al règim. "Toca plantar-los cara als carrers", ha afirmat. Els cupaires també posaran tots els esforços per bastir una alternativa política forta contra les actuals majories, i ha carregat contra el "mal govern" d'ERC.