Junts ofereix «estabilitat institucional» a Aragonès si s'allunya del PSC

El secretari general de la formació, Jordi Turull, reclama per carta al president "abocar els esforços" que està destinant als socialistes pels pressupostos a "retornar" a la majoria del 52% a través de recuperar la unitat independentista

Laura Borràs i Jordi Turull, en una imatge d'arxiu.
Laura Borràs i Jordi Turull, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
01 de febrer del 2023
Actualitzat a les 8:42h
"Estabilitat institucional" si es recupera la unitat de l'independentisme i es deixen de fer "esforços" per pactar els pressupostos de la Generalitat amb el PSC. Aquest és l'oferiment que ha enviat per carta el secretari general de Junts, Jordi Turull, al president Pere Aragonès. "Junts pot aportar l'estabilitat institucional que necessita el país si es recupera la unitat estratègica de l'independentisme, es fa front comú a Madrid i es replanteja la taula de diàleg per convertir-la en una negociació bilateral amb l'autodeterminació i l'amnistia com a únics punts de l'agenda, i la garantia imprescindible d'un relator independent", sosté Turull en un moment en què el Govern ja està ultimant els detalls per pactar els comptes amb els socialistes.

Junts també ha format part de les negociacions pels pressupostos amb el Govern, però en cap moment hi ha hagut la possibilitat real d'arribar a una entesa. S'han arribat a una cinquantena d'acords sectorials per valor de 2.600 milions d'euros, però les diferències en política fiscal han estat decisives. El cert, en tot cas, és que l'ambient entre la formació de Jordi Turull i de Laura Borràs i ERC no és el millor, precisament, des que els primers van decidir, en una consulta a la militància a principis d'octubre, abandonar l'executiu. El motiu principal van ser les discrepàncies sobre el full de ruta del procés i la creació d'una direcció estratègica que, malgrat aparèixer en l'acord de legislatura signat el 2021, en cap moment es va posar en marxa.
 

Carta de Junts al president Aragonès by edicio naciodigital on Scribd