Els metges desconvoquen la vaga després d'arribar a un acord d'última hora amb Salut

El departament i el sindicat majoritari Metges de Catalunya han estat reunits tot aquest dimarts

Les dues parts, reunides aquest dimarts
Les dues parts, reunides aquest dimarts | ACN
Nació
31 de gener del 2023
Actualitzat el 01 de febrer a les 0:04h

El departament de Salut i Metges de Catalunya han aconseguit el vespre d'aquest dimarts pactar millores per al col·lectiu de facultatius i el sistema sanitari, gràcies al qual el sindicat ha desconvocat la vaga prevista per aquesta setmana, de dimecres a divendres. El departament i el sindicat majoritari entre els metges han arribat a un pacte després de sis reunions de negociació els darrers dies i després de la vaga de la setmana passada, que va tenir una alta participació i mobilitzacions als carrers.

La jornada d'aquest dimarts ha començat a primera hora del matí amb dos grups de treball amb representants del sindicat i del Servei Català de la Salut (CatSalut) per concretar possibles mesures sobre les condicions organitzatives i assistencials. A la tarda, els responsables del departament, encapçalats pel conseller Manel Balcells, i la direcció del sindicat s'han tornat a asseure per negociar, amb les propostes dels grups de treball damunt la taula. La reunió ha començat a les 6 de la tarda i s'ha acabat a quarts de nou.

"Hem desconvocat una vaga, però ara comença molta feina", ha explicat el conseller Balcells, que ha especificat que, a banda de la taula de treball, també s'ha pactat un pla de mesures per millorar l'accessibilitat al servei. Es tracta d'un pla que, segons ha dit, ja estava previst, però ara "s'accelerarà". A parer del conseller, el que ha quedat clar en aquests dos dies de vaga que sí han fet els professionals de la sanitat pública és el "descontentament", un malestar que, ha subratllat, "ve de lluny", i s'ha remuntat a les retallades del 2010. Balcells ha opinat que la vaga s'ha pogut desconvocar perquè s'ha anat "més enllà", i s'ha pactat implementar un nou sistema -que no ha concretat- que entre d'altres comportarà una "desburocratització" de la feina del facultatiu.

El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ha coincidit amb Balcells en l'ús d'aquest terme, però sobretot ha posat l'èmfasi en què, en virtut de la taula de treball pactada, Metges de Catalunya podrà "incidir" en les polítiques que es decideixin al departament per millorar un sistema sanitari que està "en situació crítica". "D'idees en tenim i ja les hem posat sobre la taula, ara caldrà treballar-les", ha indicat el secretari general del sindicat.

La taula pactada, el desllorigador de la vaga, estarà conformada pel departament de Salut, pel SalutCat, pel Consell del Col·legi de Metges i pel sindicat Metges de Catalunya. D'altra banda, i com ja s'havia especificat en reunions anteriors, les reivindicacions de caire laboral, com millores de sou o altres, es derivaran a les negociacions dels convenis col·lectius respectius.

El sindicat havia convocat tres jornades més de vaga, aquesta vegada amb aturades parcials de dimecres a divendres. Els metges ja van aturar-se la setmana passada amb dues jornades de vaga i mobilitzacions als carrers. La protesta de dimecres a Barcelona va congregar prop de 10.000 facultatius i la de dijous, que va arribar a les portes del Parlament, uns 5.000, en una setmana en què van confluir diverses convocatòries de vaga, de tots els sanitaris, docents i taxistes. Salut va reconèixer que el seguiment de la vaga havia estat important i va calcular que s'havien ajornat unes 2.000 intervencions i unes 5.000 agendes de visites.
 

Què demanaven els metges?

Pel que fa als metges, representats pel sindicat Metges de Catalunya -el majoritari entre els facultatius- es mobilitzen per la pèrdua de professionals per diversos fronts -jubilacions, èxode a l'estranger, traspàs a la privada o renúncies- i l'impacte de la sobrecàrrega de feina en l'atenció a la ciutadania. Si bé en un inici el departament de Salut va celebrar que es donessin dos mesos en la convocatòria de la vaga per arribar a un acord, aquest no s'ha acabat produint. De fet, la setmana passada el conseller Manel Balcells va defensar que el sistema sanitari és d'"excel·lència" i va recordar als metges que els recursos "són els que són".

En la quantitat de professionals, preocupa el fet que els pròxims anys es perdran uns 9.000 metges per jubilació i perquè hi ha facultatius que estan avançant la seva retirada "perquè ja no poden més". També alarma la fugida de professionals que se'n van a altres països europeus amb millors condicions. En aquest sentit, els sindicats reclamen millorar els sous. Una altra carpeta pendent és la reducció d'hores i la jornada de 35 hores setmanals que altres autonomies ja implementen.