Si ets fan del «Batch Cooking», ho necessites: trucs per no prendre mal reescalfant el menjar

L'experta Blanca García-Orea alerta que mai s'ha d'escalfar un menjar més d'una vegada i que cada producte s'ha de conservar d'una manera específica

L'ideal és que si portes la carmanyola a la feina i sobra menjar, cal llençar-ho
L'ideal és que si portes la carmanyola a la feina i sobra menjar, cal llençar-ho | EuropaPress
Nació
31 de gener del 2023
Actualitzat a les 22:09h
Cuinem un plat i li traiem espurnes. Amb prou feines tenim temps per guisar i, d'altra banda, tampoc podem desaprofitar aliments. És per això que moltes vegades, i de forma inconscient, reescalfem productes o plats sencers, sense saber fins a quin punt això pot danyar la nostra salut. Alguns, fins i tot, han fet d'aquesta dinàmica un estil de vida: el del "Batch Cooking".

La nutricionista clínica especialitzada en nutrició digestiva i hormonal, amb un màster en Microbiota Humana, Blanca García-Orea, insisteix però que només hem d'escalfar els plats una sola vegada. "L'ideal és que si portes la carmanyola a la feina i sobra menjar, cal llençar-ho", descriu.

Per això, calcular bé les racions és imprescindible. El procés de refredat i escalfat afavoreix el creixement de microorganismes i, si a sobre s'escalfa una vegada més, aquesta quantitat augmenta, explica. De la mateixa manera, l'ideal és arribar a una temperatura de 70 o 75 graus. "Si escalfem el menjar immediatament abans de dinar, cal llençar-lo sempre que sobri, per molt que ens faci mal", afegeix l'experta.
 

Quant aguanten els plats a la nevera?

D'altra banda, García-Orea planteja que els aliments que s'hagin cuinat no han d'estar fora de la nevera més de dues hores als mesos freds i menys d'una hora quan fa calor. Alhora, adverteix que no s'han de deixar temperar a temperatura ambient fins que es refredin, ja que així s'afavoreix el creixement de microorganismes.

Per això, aconsella canviar-los de recipient per disminuir la temperatura. Especialment, cap a un envàs d'acer inoxidable, que és un bon intercanviador de calor i farà que la temperatura es redueixi més de pressa. Una altra opció, diu, és posar el recipient en un bany amb aigua freda i anar remenant amb una cullera. Si es posa l'envàs a la nevera, demana que aquest no estigui en contacte amb altres aliments, per si pogués fer-los malbé en augmentar la temperatura.

García-Orea crida l'atenció sobre la conservació a la nevera de plats com l'arròs, que no suporten més de 48 hores, tot i que recalca que un puré o una sopa de verdures es pot conservar fins a quatre dies; un guisat de carn 3 o 4 dies, i un brou o una salsa amb carn i peix els dos dies. La carn picada cuinada fins a dos dies i les conserves de peix obertes fins a 4 dies. Després, parla de l'ou dur cuit que, conservat amb closca pot durar fins a una setmana a la nevera, però trossejat en una amanida dura un màxim de 2 dies. En canvi, les preparacions amb ou cru, com la maionesa, han de ser de consum immediat, precisa.
 

I què passa amb el "Batch Cooking"?

La nutricionista clínica ressalta que són moltes les persones que han pujat al carro del "Batch Cooking" que consisteix a cuinar durant tota la tarda del diumenge per comptar amb menjar al llarg de la setmana. En aquest sentit, alerta sobre la seva conservació: no tots es mantenen igual i alguns caldrà congelar-los.

Pensem que a la nevera es conserva tot eternament i no és així. El recomanable en aquests casos és cuinar i posar-ho tot al congelador una vegada s'hagi refredat, defensa. Un altre punt a tenir en compte, segons la seva opinió, és que no és el mateix congelar un puré al cap de quatre dies després d'haver-lo cuinat, que immediatament després: "Com més fresc es congeli, millor conservarà el seu sabor, la seva olor i les seves propietats nutricionals".