El Govern fa equilibris després de la polèmica pel «Zona Franca» de TV3

L'executiu "respecta" les decisions de la direcció de TV3 "les comparteixi o no", i assenyala que no té cap responsabilitat en l'acomiadament de col·laboradors dels programes de la televisió pública

Patrícia Plaja, portaveu del Govern, en roda de premsa.
Patrícia Plaja, portaveu del Govern, en roda de premsa. | ACN
31 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:40h
El Govern ha fet equilibris aquest dimarts per referir-se a la polèmica que envolta el programa Zona Franca de TV3, que ahir va escalar amb l'adeu de Joel Díaz, el seu presentador, com a resposta a l'acomiadament del col·laborador Manel Vidal per un gag que incloïa el PSC i una esvàstica. El programa està momentàniament suspès, però la televisió pública -així ho assenyalen fonts consultades per Nació- espera reprendre'l "d'aquí a uns dies".

Què ha dit la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, sobre el cas? Ha apuntat que es "respecten" les decisions de la direcció de TV3 i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), "les comparteixi o no" el Govern. Sí que ha volgut clarificar que estan "compromesos" amb la llibertat d'expressió, i ha remarcat que l'executiu "no posa ni treu" col·laboradors o tertulians.

Al seu torn, la CUP ha exigit la dimissió del director de TV3, Sigfrid Gras, per la "censura a l'humor" del programa Zona Franca. Els cupaires consideren que l'acomiadament de Vidal és "un abús de poder" per part dels "representants pactats pel PSC, ERC i Junts que estan gestionant el Consell de la Corporació Catalana de Mitjans". En un comunicat, els anticapitalistes demanen "aturar la deriva partidista que persegueix la dissidència política i crítica al poder, així com la sàtira política". La CUP també denuncia la "línia de la suposada despolitització" de l'actual direcció de TV3: "Està encotillant la televisió pública cap a continguts que no molesten el poder".

Joel Díaz va fer públic aquest dilluns el comunicat de comiat mitjançant un fil de piulades en el qual va deixar molt clar que l'acomiadament de Vidal del programa és una decisió que considera "injusta i inacceptable, tant en el fons com en la forma en què s'ha pres i comunicat". Vidal va simular un fals consultori polític en què situava Díaz en el quadre clàssic conformat pels eixos ideològic, esquerra-dreta; i cultural, autoritari-llibertari. El problema va arribar, quan va decidir situar-hi també el PSC. En aquest cas, però, els eixos ja no dibuixaven un quadrat, sinó una esvàstica.

L'acomiadament de Vidal es va produir, segons les paraules de Sigfrid Gras, director de TV3, per una decisió seva. La va comunicar a la productora del programa, Atomic Beat Media, i, aquesta, sempre segons les declaracions de Gras, hi va estar d'acord. Una versió que el mateix excol·laborador va desmentir a Twitter, on va reaccionar, per primera vegada, a tot el sidral que havia fet implosió a la cadena pública. "Exigir el cap d’un col·laborador és una manera estranya de no voler semblar un nazi", va apuntar l'humorista, amb un to irònic, alhora que carregava contra els responsables que van posar fi a les seves intervencions al late show.

La polèmica, al Parlament


La polèmica va arribar al Parlament divendres passat, moment en què Gras va enviar un contundent missatge d'alerta al programa. "Si volen continuar amb aquest humor al Zona Franca, aquestes coses no es poden repetir", va dir durant la comissió de control de la CCMA. I és que l'acomiadament Vidal va centrar part de la intervenció de Gras en la seva intervenció a la comissió de control de la CCMA al Parlament de divendres passat.

El director de TV3, a pregunta de Ciutadans, va explicar que des de la cadena i de la productora van pactar que Vidal no tornés al programa, i van cessar la seva col·laboració. "Considerem que tot això és intolerable  Volem jugar amb els límits de l'humor, però no que es passin", va relatar Gras. Ell mateix va assegurar que, des de la direcció de la televisió pública, creuen que hi ha uns límits de l'humor "i en el programa de dimarts es van traspassar".