Puigdemont dona per mortes les euroordres després de la sentència del TJUE: «Són inviables»

Els exiliats consideren que la resolució de la justícia europea és "molt bona" i obre la porta a "continuar la lluita política" més enllà del codi penal

Carles Puigdemont, amb la resta d'exiliats i els seus advocats, al Parlament Europeu
Carles Puigdemont, amb la resta d'exiliats i els seus advocats, al Parlament Europeu | Consell per la República
31 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:01h
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictat aquest dimarts una sentència decisiva per al futur dels exiliats, la que fa referència a les qüestions prejudicials de Pablo Llarena per determinar en quines circumstàncies un estat membre de la Unió Europea pot denegar una ordre d'extradició. Després d'analitzar la sentència, els exiliats n'han fet una valoració positiva. En una compareixença des del Parlament Europeu, Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, acompanyats dels advocats, han assegurat que avui la sentència del TJUE "deixa les extradicions en via morta" i posa condicions a la presentació de noves euroordres que les fan "inviables".

El president a l'exili ha dit que és significatiu que la sentència s'allunyi a l'opinió de l'advocat general de la UE, cosa poc habitual, i explicita que la decisió de la justícia belga era correcta d'acord amb el dret europeu. "Sempre hem insistit que no anàvem a defensar-nos individualment, sinó col·lectivament", ha recordat Puigdemont. En aquest sentit, ha recordat el "grup objectivament identificable", que segons l'expresident són "els catalans que consideren que Catalunya és una nació". "Això ens obre un terreny per fer lluita política més enllà del codi penal", ha reblat.

El líder de Junts també ha celebrat que l'informe del Grup de Treball de Detencions Arbitràries pugui ser tingut en compte, com va fer Bèlgica. "Queda esvaït el dubte el valor d'aquest element", ha dit. "Avui continuarem lluitant, però la lluita es va aclarint. Hem consolidat coses i obrim una nova fase per continuar defensant amb més solidesa la nostra condició de representants perseguits per raons polítiques", ha dit Puigdemont. Preguntat pel seu retorn, que resta pendent del que digui el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), Puigdemont ha evitat concretar però ha assegurat que avui el "retorn és més a prop".

L'advocat Gonzalo Boye ha dit que la sentència és "molt bona" i canvia l'escenari jurídic. Un element fonamental i que tindrà conseqüències és que el TJUE diu que el Suprem "no és competent". "La valoració és molt positiva; Bèlgica ho va fer bé i seguirem la lluita col·lectiva", ha dit. També tindrà conseqüències "més aviat que tard" el fet que es parli de grups concrets. "És una sentència molt bona que dona instruments per continuar avançant en aquest procediment, que no hauria d'haver començat mai", ha afirmat.

L'exconseller Lluís Puig, que fa poques setmanes va canviar d'advocat, ha celebrat també la decisió del TJUE i ha donat per fer que hi haurà una nova euroordre contra ell que no té immunitat. Ara bé, aquesta s'haurà d'analitzar d'acord amb les noves condicions i les defenses consideren que tenen elements de pes per demostrar que vulneracions generalitzades de drets contra un grup concret de persones, els que defensen la independència de Catalunya.