La Cambra apunta a un creixement de l'1,8% i descarta la recessió

L'economia catalana presenta una millor evolució de l'esperada en el quart trimestre, amb un augment del PIB català del 5%

Mònica Roca i Joan Ramon Rovira aquest dimarts.
Mònica Roca i Joan Ramon Rovira aquest dimarts. | Cambra
31 de gener del 2023
Actualitzat a les 11:49h
L'economia catalana ha anat millor del que es preveia i no s'entrarà en recessió el 2023. Hi ha hagut un creixement de l'entorn d'un 5%, que són unes dècimes més del que s'esperava, gràcies a la combinació de diversos factors, com l'exportació de béns, el funcionament del turisme estranger i especialment el dinamisme detectat en el mercat laboral. Són dades presentades aquest dimarts per la Cambra de Comerç de Barcelona. La presidenta de l'entitat, Mònica Roca, i el cap del gabinet d'estudis i infraestructures de la corporació, Joan Ramon Rovira, n'han mostrat els detalls.

La Cambra preveu un creixement de l'economia catalana de l'1,8%per aquest 2023, el que significa que l'horitzó de la recessió s'allunya clarament. Aquesta és una de les dades més rellevants de com veu la Cambra l'escenari econòmic i un fet que l'entitat dona per més que probable. No és per tocar campanes, però en l'actual moment suposa una millora de les expectatives, amb un increment de 0,2 punts respecte el mes d'octubre. La millora en les expectatives coincideix amb la previsió d'altres entitats, com el BBVA.

Tot i que el consum a les cases s'ha moderat, es percep un estalvi acumulat i una forta resistència de l'ocupació. Amb tot, la Cambra advrteix de la persistència dels elements d'incertesa, com el creixement de la inflació subjacent (el creixement en els preus exceptuant els productes energètics), que poden fer variar el panorama econòmic. La taxa d'estalvi de les llars restarà per sota de l'anterior a la pandèmia, que era del 9%. 

El context internacional no és tan negatiu com es preveia. Joan Ramon Rovira ha subratllat aquesta dada clau, amb unes bones expectatives del sector industrial. Ara bé, Rovira ha alertat de la situació de la petita empresa, la que té menys de deu treballadors, que pateix més la crisi. També els sectors immobiliaris i de construcció es ressentiran: la compravenda d'habitatges es desaccelera i això impactarà directament en la construcció. "D'aquest sector no en podem esperar gaires alegries", ha dit de manera gràfica el cap del gabinet d'estudis.
 

La inflació continuarà elevada

Una dada en la qual la Cambra sempre incideix és el de la confiança empresarial, que millora lleugerament. La principal causa de neguit continua sent la força de la inflació subjacent, que se situa per al 2023 en una situació que Rovira ha qualificat de "mitjana", de l'entorn del 4,3%. Mònica Roca ha parlat d'"optimisme amb precaució" per resumir la perspectiva general de la situació.  

Els dirigents camerals han destacat també l'impacte de l'execució dels fons Next Generation en la marxa de la recuperació. Roca ha recordat els alentiments i la manca d'execució dels fons, l'acceleració dels quals seria la "clau de volta" que consolidaria una inflexió poritiva en l'economia.