El PSC torna a allunyar l'acord pels pressupostos: «Queden serrells que no són menors»

Els socialistes celebren la cessió d'ERC amb el Quart Cinturó, però avisen que no hi ha un acord tancat i insten els equips negociadors a continuar parlant en les properes hores

Èlia Tortolero aquest dilluns en roda de premsa.
Èlia Tortolero aquest dilluns en roda de premsa. | ACN
30 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:20h
Les negociacions entre el Govern i el PSC s'han reprès aquest dilluns al matí per mirar de tancar un acord després que ERC cedís en una de les demandes dels socialistes: el Quart Cinturó. Assumint les "contradiccions i el desgast polític", el president, Pere Aragonès, va instar els de Salvador Illa a deixar de banda les excuses i signar ja el pacte per als comptes, però els socialistes es fan pregar, coneixedors de les urgències d'un Govern que s'aguanta només amb 33 diputats al Parlament. Davant l'optimisme d'ERC, els socialistes han tornat a refredar l'acord.

La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha valorat positivament el pas en les negociacions pels pressupostos pel que fa a la Ronda Nord. "Accepta la voluntat del Parlament i del territori", ha afirmat. La portaveu ha reivindicat la proposta "de mínims" dels socialistes per tal de donar el "sí" als pressupostos. "S'han reprès les negociacions però no hi ha acord tancat", ha remarcat Tortolero, que ha dit que encara queden "serrells no menors per resoldre". Per això, ha instat els equips negociadors a continuar parlant amb discreció.

​Aprovar els pressupostos donaria benzina a Aragonès per tot l'any, i ERC insisteix, una setmana més, que l'acord és "proper". Hi haurà més reunions en les properes hores i dies. "Volem ser molt discrets amb la negociació i continuem allargant la mà amb el nostre acord de mínims per arribar a un acord", ha dit Tortolero. Els equips negociadors s'han emplaçat a trobar-se aquesta mateixa tarda per continuar parlant. La portaveu, en tot cas, no forma part de la negociació i ha evitat concretar més detalls de les converses.

Mentrestant, ERC continua pressionant el PSC. "No entendríem que es dilatessin més les negociacions després d'un gest de responsabilitat", ha indicat Marta Vilalta aquest matí. "Els pressupostos són expansius, tenen voluntat de reforçar l'estat del benestar i afrontar les transformacions. Estem segurs que l'acord és proper i és bon símptoma que continuïn les reunions", ha reflexionat.

Aquest cap de setmana, Aragonès va elogiar la "maduresa" dels republicans a l'hora d'assumir contradiccions per tenir nous comptes. Aquest cap de setmana, la portaveu republicana va lamentar el "tot o res" dels socialistes durant la negociació, perquè s'han mostrat inflexibles amb la Ronda Nord, l'ampliació de l'aeroport del Prat i la posada en marxa del projecte del Hard Rock al Camp de Tarragona.