1 de 10

​Com fer compatibles els parcs solars i la biodiversitat?

Acció Climàtica proposa en un manual mesures per fomentar la diversitat biològica per reduir un 30% el temps de tramitació de projectes fotovoltaics

El Govern vol fer compatibles els parcs solars i la biodiversitat | Europa
per Nació, Barcelona | 27 de gener de 2023 a les 14:55 |
És compatible un parc solar i conservar la biodiversitat? Acció Climàtica ho veu possible i acaba de publicar un manual per tal que el sector ajudi a preservar la diversitat biològica i no només busqui minimitzar l'impacte de les instal·lacions. Les recomanacions, que inclouen fomentar prats de dall i no fer ús de pesticides o introduir basses amb amfibis, poden fer que el temps de tramitació dels projectes que es pot allargar fins a 3 anys s'escurci un 30%

La consellera Teresa Jordà ha presentat les últimes modificacions ambientals i urbanístiques en una jornada organitzada per la patronal Unef a Barcelona. Els representants empresarials han apreciat que els tràmits s'hagin accelerat, però han carregat contra el Govern per "posar més limitacions" com ara la superfície màxima de 30 hectàrees per instal·lacions no prioritàries.

 

Les mesures per fomentar la biodiversitat

Entre els punts que s'inclouen en el manual, hi ha elaborar un estudi de la presència de les espècies protegides, dissenyar corredors de vegetació naturals i que puguin servir com a passos de fauna dins dels projectes de grans dimensions, fer servir plaques que se situïn com a mínim a 50 centímetres del terra per evitar interferir amb les plantes i com a màxim a dos metres.

També s'insta a implementar estructures de refugi o reproducció per a fomentar la presència d'invertebrats, rèptils, petits mamífers, com ara basses temporals o llocs de cria d'ocells.


A més, també es demana instal·lar llum exterior només en punts indispensables i limitar-ne l'ús amb sensors, implantar sistemes de neteja de panells que no requereixin aigua ni utilitzin productes químics contaminants o perillosos; o fer servir plaques amb la menor cimentació possible. Els parcs de menys de 10 hectàrees no estan sotmeses a tràmit d'avaluació ambiental.
 

Contra el límit de 30 hectàrees

“És positiu que hi hagi una guia i sapiguem a què atendre'ns, però hi ha aspectes que ens dificulten més executar projectes a Catalunya com el límit de 30 hectàrees per la continuïtat d'un parc fotovoltaic o fins i tot de 15 hectàrees si hi ha impacte visual més gran”, assegura Manel Romero, delegat de la patronal catalana.


De la mateixa manera, el director general de la patronal estatal Unef, José Donoso, assenyala que les plantes fotovoltaiques “si es fan bé a terra, si es prenen les mesures adequades es transformen no en una amenaça o un problema sinó una oportunitat per la biodiversitat”. En aquest sentit, considera que la mida no té perquè ser una amenaça i, per això, ha reclamat a l'executiu que “ho analitzi cas per cas, independentment de la superfície”.


Davant les crítiques del sector, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha assegurat que el país s'està "posant al dia després de 10 anys d'aturada flagrant" en el desplegament de renovables. "Estem donant resposta a molts dels projectes i ho fem sempre fent prevaldre l'interès del territori i sobretot la biodiversitat, que no té per què ser incompatible amb la fotovoltaica, però molts cops costa", assenyala Jordà.

Segons va publicar a finals de desembre, les zones prioritàries per a instal·lar fotovoltaica pel Govern seran els espais degradats; els entorns d'infraestructures i de zones industrials; les instal·lacions d'autoconsum; els espais compatibles amb l'agricultura i antics espais de conreu abandonats.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació