Quan fa fred i exhalem, ens surt baf de la boca. A les criatures aquesta simple acció els acostuma a fer molta gràcia, però, sovint, no els sabem explicar per què el nostre cos reacciona així quan s'exposa a baixes temperatures. El cert és que darrere d'aquest vapor que traiem s'amaga una
resposta científica.
El que passa és una reacció química, ja que de la nostra boca surt
aire humit i calent en contrast amb l'aire fred de l'exterior. Depenent de les condicions d'humitat i de temperatura ambient, el baf serà més o menys gran.
Els registres meteorològics són essencials. Si fa calor i no hi ha humitat, les probabilitats que aparegui el vapor són pràcticament nul·les. Generalment, per sobre dels 10 graus aproximadament amb un ambient sec tampoc es formarà, però si ha plogut recentment, encara que la temperatura sigui superior a aquests 10 o 11 graus veurem que sí que fa acte de presència.
Un fenomen que no és exclusiu de l'hivern
Aquest peculiar fenomen també apareix en altres èpoques de l'any, fins i tot a l'estiu. A vegades, al juliol o a l'agost es desfermen violentes tempestes, sobretot cap a la muntanya després de jornades de molta calor. És conseqüència d'aquests ruixats d'alta intensitat, o de calamarsades, que els registres cauen força i afavoreixen la formació dels bafs.
El vapor a les finestres
A banda de a les nostres boques, també ens podem haver fixat que el baf es forma de manera natural cada matí als vidres de les finestres. Aquesta és una cosa que passa quan
dormim amb la calefacció encesa o si s'acumula
molta escalfor a l'interior d'una estança quan a fora fa fred. Probablement, a l'alba haurem observat el vapor d'aigua condensat en estat líquid. Aquest canvi es produeix gràcies al contacte de les gotetes microscòpiques amb una superfície física. Els cristalls es xopen. I altres vegades, simplement, s'entelen.
De què depèn aquest fenomen? De la humitat relativa i de la temperatura ambient.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te'n subscriptor