1 de 10
TRIBUNALS

Ratificada la condemna a un cap dels Mossos per assetjar una agent que tornava d'una baixa per maternitat

El jutge considera "versemblant" la versió de la víctima i reconeix que se la va “denigrar” i “relegar” professionalment

La comissaria dels Mossos d'Esquadra a Granollers | VOTV
per Nació, Granollers | 27 de gener de 2023 a les 10:32 |
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ratificat la sentència dictada per l'Audiència de Barcelona que, el desembre de 2021, va condemnar un sotsinspector de la Unitat d'Investigació dels Mossos d'Esquadra de Granollers a sis mesos de presó per assetjar laboralment una subordinada. Així, estableix que la demandant haurà de percebre una indemnització de 149.618 euros com a compensació.

El jutge ha desestimat el recurs d’apel·lació presentat per l'home en considerar "versemblant" la versió de la víctima i donar per acreditades les frases "denigrants" que el condemnat hauria expressat vers ella. A més a més, reconeix que l'hauria "relegat" a desenvolupar tasques administratives quan va demanar una reducció de jornada per atendre el seu fill.

 

El relat dels fets

Els fets es remunten a l’any 2012 quan el condemnat va incorporar-se com a subinspector de la Unitat d'Investigació de la comissaria dels Mossos de la ciutat del Vallès Occidental, on el mes de setembre de 2013 es va reincorporar la dona després d'una baixa per maternitat. L'agent va demanar una reducció de jornada que se li va concedir. Segons la sentencia, aquest fet va fer que l’acusat decidís canviar-la de lloc de feina, de forma que va deixar de treballar a la Unitat d’Investigació, com havia fet fins aleshores, i va ser reubicada al grup d’anàlisis i suport de la citada unitat, on “bàsicament feia funcions administratives”. Així mateix, apunta que durant aquest període, el cap va manifestar a la demandant que no li assignaria funcions policials pròpies de la unitat, “mostrant el seu descontentament o contrarietat per la reducció de jornada a la qual tenia dret per fer-se càrrec del seu fill lactant”.

Afegeix, que el mes d’abril de 2015 el sotsinspector va decidir reestructurar el mobiliari de la unitat col·locant les taules i ordinadors de cara a la paret, un fet que no va agradar a la demandant que va decidir no obeir les ordres del seu superior. “Com a represàlia i en actitud degradant” el cap va traslladar-la a la unitat d’anàlisis i suport, ubicada a la planta zero de l’edifici, en un espai de treball diferent del de la resta de membres de la unitat. Des d’aquell moment, l’agent va deixar de disposar de telèfon i extensió pròpia per desenvolupar les seves funcions.


“No li assignava funcions policials, sinó bàsicament administratives, ni l’avisava de les reunions que la seva unitat tenia, ni li impartia ordres directes o instruccions”, reconeix la sentència que diu que el condemnat només es comunicava amb ella a través dels seus companys “dient-li que no servia com a policia, que valia la meitat que la resta i que únicament servia com a administrativa”.
 

"Tu el que has de fer és operar-te els pits"

En data 20 i 23 d’octubre de 2015 la denunciant va reunir-se amb el seu superior i en aquesta trobada l’home “amb ànim de degradar-la va proferir-li expressions tals com “tu el que has de fer és operar-te els pits” o “què passa que tens un fill meu i no ho sé?”. També va utilitzar frases com “és que tens la regla?” o “ves a la perruqueria i posa’t maca i comença a espavilar-te una mica”. De fet, la sentència assenyala que mentre la policia plorava afectada per les paraules del seu superior, aquest li deia que la trobava “sexy” perquè veure una dona plorar volia dir que tenia sentiments. L'endemà, la demandant va desmaiar-se i va caure a terra colpejant-se el cap, per la qual cosa va necessitar ser atesa a l’hospital.


Poc després, la demandant va iniciar una situació d’incapacitat temporal com a reacció a una problemàtica en l’àmbit laboral amb diagnòstic de trastorn bipolar que va provocar que el mes d’abril de 2017 es declarés la seva incapacitat permanent absoluta. El mes de febrer de 2016, quan havien passat quatre mesos des de la baixa mèdica de la demandant, el condemnat es va personar a la clínica on l’estaven tractant per rebre informació sobre les visites que havia fet la seva subordinada. A banda d'això, va ordenar els membres de la Unitat d’Investigació que fessin notes informatives relatives a la demandant.
 

Detalls de la condemna

L’any 2021 el jutge va condemnar el sotsinspector a sis mesos de presó i inhabilitació, així com a assumir les despeses del judici i les de l’advocat de l’acusació per un delicte d’assetjament laboral. Alhora va determinar que la víctima havia de rebre una indemnització com a compensació. Després que el jutge hagi desestimat el recurs d'apel·lació, el condemnat pot presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació