Illa redueix el gest d’ERC a un «pas endavant» i refreda un acord pels pressupostos: «Queda feina»

El cap de l'oposició reconeix l'esforç d'Aragonès i reprèn la negociació el dilluns per pactar els comptes

El primer secretari del PSC, Salvador Illa.
El primer secretari del PSC, Salvador Illa. | ACN
26 de gener del 2023
Actualitzat a les 17:01h
Primer era desencallar el Hard Rock. Després acceptar la transformació de l'aeroport del Prat i finalment, impulsar el Quart Cinturó. Però ni aquests tres grans ítems, que finalment ERC ha hagut d'assumir per la força, són suficients per al PSC. A hores d'ara, no hi ha acord pels pressupostos. Així ho ha dit el cap de l'oposició, Salvador Illa, després que ERC hagi votat a favor d'una moció dels socialistes sobre la Ronda Nord per ajudar a avançar en les converses per als comptes. "Es fa un pas endavant en la bona direcció", ha reconegut el primer secretari del PSC, que malgrat aquest reconeixement, ha deixat ben clar que encara no n'hi ha prou: "És un pas endavant, però no us puc dir avui que hi hagi un acord tancat. Som més a prop, però queda feina i punts pendents", ha afegit. Així mateix, ha anunciat que ha instat al seu equip negociador, encapçalat per la portaveu Alícia Romero, a reprendre les negociacions amb l'executiu el dilluns.

Les negociacions entre l'executiu i els líders de l'oposició van començar el mes de novembre i s'han anat reproduint durant més de 20 trobades, principalment encapçalades per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i per Romero. "Han calgut cinc setmanes per fer un pas endavant en un moment en què Catalunya necessita pressupostos", ha remarcat Illa. En aquest sentit, ha considerat que aquesta dilació requereix una "reflexió" sobre per què costa "tant" avançar. Així mateix, ha assegurat que no els ha agradat l'abstenció d'ERC en la part de la moció sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat: "M'ha sobtat".
 

Aragonès no veu "cap excusa" per aprovar ja els pressupostos

Després del moviment d'ERC, carregat de contradiccions -els republicans no aposten per aquest model de mobilitat- el president de la Generalitat ha fet una compareixença extraordinària, en la qual ha constatat que han decidit assumir el "cost" d'acceptar el Quart Cinturó de la manera que el defensa el PSC per tal de deixar Illa sense "excuses" a l'hora aprovar els comptes, i per advertir, però, que no comparteixen el "model de país" que suposa la Ronda Nord. Ara bé, ha indicat que hi ha un bé superior a protegir, que són els recursos inclosos en els comptes. 

"La disjuntiva no és entre pressupost i pròrroga. La decisió a prendre és entre respondre les necessitats de la gent o aturar el país per càlculs partidistes. La meva elecció és clara: estar al costat de la ciutadania i no deixar d'empènyer en un moment molt complicat per a tothom. Hem avançat molt amb els grups parlamentaris i amb els agents socials", ha remarcat Aragonès, que ha indicat que "cada dia que passa" sense comptes es perden recursos. "No hi ha més temps per perdre ni es pot dilatar la presa decisions", ha remarcat el president, que ha justificat acceptar el Quart Cinturó per tenir ja els pressupostos. "Amb aquesta decisió, ja no hi ha cap escull ni cap excusa per no aprovar-los", ha determinat.