Un sagristà mort i un sacerdot ferit en un possible atac terrorista a diverses esglésies d'Algesires

L'Audiència Nacional obre una investigació pels fets succeïts poc abans de les 20 hores d'aquest dimecres i no descarta el mòbil islamista

El lloc dels fets, acordonat per la policia
El lloc dels fets, acordonat per la policia | EuropaPress
Nació
26 de gener del 2023
Actualitzat a les 15:47h
Un home ha atacat amb un matxet diverses esglésies d'Algesires, a la província de Cadis, i ha mort un sagristà i ferit un sacerdot. L'Audiència Nacional ha obert una investigació per un presumpte atac terrorista, que ha recaigut al Jutjat Central d'Instrucció Número 6, que és el que estava de guàrdia. Després, l'atacant, d'origen marroquí, ha atacat gent a tort i a dret, inclòs un altre jove de 20 anys de la mateixa nacionalitat, que no entenia què estava passant. 

Fonts del ministeri de l'Interior han explicat que poc abans de les 20:00 del vespre, una persona ha protagonitzat un atac amb arma blanca, i ha matat el sagristà de l'Església de la Palma, que ha mort a l'exterior del temple després que l'atacant hi accedís prèviament, i ha deixat ferit amb caràcter de gravetat el sacerdot de l'Església de Sant Isidre. L'home ha estat detingut i està sota custòdia policial, segons han informat les mateixes fonts. S'espera que dilluns passi a disposició judicial, després que el cos de seguretat espanyol hagi demanat la pròrroga del seu arrest. 

El ministeri de l'Interior també ha explicat que l'atacant té 25 anys, es trobava en situació irregular i estava pendent d'expulsió. No obstant això, segons la informació de què es disposa, no tenia antecedents penals per terrorisme. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, viatjarà aquest dijous a Algesires (Cadis) després de suspendre la seva agenda a Estocolm, on estava previst que es reunís amb els seus homòlegs de la Unió Europea (UE), segons han informat fonts d'Interior a Europa Press. Marlaska també ha informat que no hi ha terceres persones involucrades en l'atac i ha traslladat el seu condol al nucli proper de les víctimes. A més a més, el titular d'Interior ha relatat que la policia espanyola ha escorcollat aquest matí l'habitatge de l'autor dels fets, una diligència que serà "important" per determinar "la naturalesa dels fets" i confirmar si es tracta de terrorisme.
 

El recorregut de l'atacant d'Algesires

Segons han informat fonts de la Delegació del Govern a Andalusia, primer va entrar a l'església de Sant Isidre d'Algesires, on, armat amb un matxet, va atacar el capellà, deixant-lo greument ferit. Posteriorment va accedir, a peu, i visiblement nerviós, a església de La nostra Senyora de la Palma on, després de causar diverses destrosses, va atacar el sagristà.

El sagristà, amb prou feines va aconseguir sortir de l'església, però l'atacant el va anar a trobar a l'exterior, on el va acabar matant. Instants després del seu recorregut de caos, on va propinar un cop de puny al jove de 20 anys marroquí -qui també és el seu veí, explica El País, encara que no es coneixen-, l'atacant ha estat neutralitzat i detingut. Encara es troba a dependències de la Policia Nacional.

L'alcalde d'Algesires, José Ignacio Landaluce, ha traslladat el condol, tant a títol personal com en nom i representació de la corporació municipal, per la mort de Diego Valencia, el sagristà. Així mateix, el primer edil ha traslladat els seus millors desitjos de ràpida recuperació al rector de la Capella de Sant Isidre, el pare Antonio Rodríguez, que està ingressat a l'hospital Punta d'Europa.