El millor Barça de Xavi supera la Reial Societat i ja és a semifinals de Copa

Un golàs de Dembélé materialitza la superioritat dels locals en un partit gairebé impecable (1-0)

Robert Lewandowski encara un rival
Robert Lewandowski encara un rival | FCB
Marc Orts
25 de gener del 2023
Actualitzat a les 22:56h
El Barça ja té la Copa del Rei més a prop després de guanyar la Reial Societat per la mínima (1-0) però amb suficiència. Partit d'altura el que s'ha pogut veure la nit d'aquest dimecres al Camp Nou. Els dos equips més en forma del futbol espanyol s'han vist les cares en la lluita per un bitllet -molt car- per les semifinals. El Barça s'hi ha presentat en el seu millor moment des que Xavi va aterrar a la banqueta, després de guanyar el seu primer títol amb una contundent victòria a la Supercopa contra el Reial Madrid. Tan content va sortir l'egarenc, que ha repetit alineació. Els donostiarres no s'han presentat pitjor, encadenant 9 victòries consecutives a la lliga i assentats a la tercera posició.

Amb tot, el Barça ha sabut apoderar-se del control del partit i ha desposseït el rival de la seva millor arma: la pilota. Les baixes visitants de David Silva i Mikel Merino s'han notat i el poblat mig del camp culer, de nou amb quatre homes, s'ha imposat amb claredat. El primer gol podria haver pujat al marcador si Frenkie de Jong no hagués tocat, sense voler, un remat de Robert Lewandowski que no tenia cap altra oposició per encertar a la porteria. L'holandès estava en fora de joc, davant l'alleugeriment del tècnic reialista Immanol Alguacil, molt incòmode amb el que estava presenciant. Gavi, Dembélé i Pedri tindrien més oportunitats per marcar, però el gol es resistia a premiar els blaugrana.

Rondava el minut 39 quan el migcampista blanc-i-blau Brais Méndez ha comès l'error que li ha costat l'adeu prematur del terreny de joc. El gallec ha protagonitzat una entrada lletgíssima, amb els tacs a la part alta del turmell de Sergio Busquets, on ha carregat tot el seu pes corporal en arribar tard a una pilota dividia. En primera instància, Gil Manzano l'ha castigat amb una targeta groga, però el VAR li ha fet anar a consultar les imatges i ha canviat la decisió en un sentit encara més serè. Targeta vermella i la Reial Societat amb deu. Amb això, els 21 -ja no 22- jugadors han marxat cap al túnel de vestidors per analitzar com plantejar el nou escenari a la tornada.

Si la segona meitat no començava amb el camp prou decantat cap a la porteria del basc Álex Remiro, Démbéle s'ha encarregat de certificar-ho al minut 52. Joules Koundé ha recordat al barcelonisme perquè se'l va fitxar i ha fet gala de la seva qualitat tècnica amb una bona passada en profunditat pel carril lateral que el seu compatriota ha aprofitat amb una arrancada frenètica i una definició potent al pal del porter (1-0). Amb un home menys, la Reial Societat tenia poc espai per a la remontada. Si bé, el davanter Sorloth ha perdonat la vida als de Xavi quan ha enviat, inexplicablement, la pilota per sobre del travesser gairebé des de la línia.

El Barça ha captat l'avís i, a partir d'aleshores, s'ha dedicat a controlar el partit a la meitat de camp atacant. La pilota no ha tornat a l'àrea de Ter Stegen -amb l'excepció d'una gran aturada a l'últim minut- i els aficionats culers no han hagut d'obrir el calaix dels medicaments per agafar un tranquil·litzant. Mereix una menció especial l'atronadora ovació que ha regalat el Camp Nou a Ousmane Dembélé, el nom en majúscules de la nit, quan ha estat substituït per Ansu Fati. Ara, espera el rival de semifinals, que sortirà dels partits que enfronten el Reial Madrid i l'Atlètic de Madrid, l'Osasuna i el Sevilla, i l'Atlètic de Bilbao i el València.