Els científics avancen l'hora al Rellotge del Judici Final: l'apocalipsi, més a prop

La Junta de Ciència i Seguretat del "Butlletí dels Científics Atòmics" determina que només falten 90 segons per arribar a la mitjanit, a la fi del món

Dos projectils utilitzats en la guerra d'Ucraïna
Dos projectils utilitzats en la guerra d'Ucraïna | EuropaPress
Nació
24 de gener del 2023
Actualitzat el 25 de gener a les 9:34h
La Junta de Ciència i Seguretat del Butlletí dels Científics Atòmics ha avançat les manetes del simbòlic Rellotge del Dia del Judici Final. El 2023, només falten 90 segons per arribar a la mitjanit, la fi del món, més a prop que mai segons l'avaluació que en fan els experts. Enguany, s'ha avançat l'hora, en gran part, pels creixents perills de la guerra a Ucraïna. Els darrers anys s'havia mantingut a 100 segons. Aquest rellotge calcula els segons que queden cada any perquè la humanitat destrueixi el planeta.

El Butlletí dels Científics Atòmics és una publicació acadèmica adreçada al públic en general i dedicada a temes relacionats amb la supervivència i el desenvolupament de la humanitat, davant les amenaces de les armes nuclears, armes de destrucció massiva, el canvi climàtic, les tecnologies emergents i les malalties. De periodicitat bimensual, va ser publicat per primera vegada el 1945, com a Bulletin of the Atomic Scientists of Chicago, en ser fundada per membres del Projecte Manhattan, després dels bombardejos atòmics sobre Hiroshima i Nagasaki.

L'informe del 2023 assenyala que la guerra de Rússia contra Ucraïna ha plantejat "profunds interrogants" sobre com interactuen els estats, erosionant les normes de conducta internacional que sustenten respostes reeixides a una varietat de riscos globals. "I el pitjor de tot, les amenaces poc vetllades de Rússia de fer servir armes nuclears recorden al món que l'escalada del conflicte -per accident, intenció o error de càlcul- és un risc terrible", conclou en un comunicat.

La guerra ha arribat als emplaçaments dels reactors nuclears de Txernòbil i Zaporiyia, violant els protocols internacionals i arriscant-se a un alliberament generalitzat de materials radioactius. Fins ara els esforços de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica per protegir aquestes centrals han estat rebutjats. Mentrestant, perilla l'últim tractat sobre armes nuclears entre Rússia i els Estats Units, el Nou START. Si les dues parts no reprenen les negociacions i troben una base per a noves reduccions, el tractat expirarà el febrer del 2026. Això eliminaria les inspeccions mútues, aprofundiria la desconfiança, esperonaria la carrera armamentística i augmentaria la possibilitat d'un intercanvi nuclear, ressalta el nou informe.

Els efectes de la guerra no es limiten a un augment del perill nuclear; també soscaven els esforços mundials per combatre el canvi climàtic. Els països que depenen del petroli i el gas russos han intentat diversificar els seus subministraments i proveïdors, cosa que ha donat lloc a un augment de la inversió en gas natural precisament quan aquesta inversió hauria d'haver disminuït. En el context d'una guerra calenta i amb les amenaces nuclears com a teló de fons, l'informe sosté que "el continu corrent de desinformació sobre laboratoris d'armes biològiques a Ucraïna fa témer que la Rússia mateixa estigui pensant a desplegar aquest tipus d'armes, que molts experts creuen que segueix desenvolupant”.

La invasió russa d'Ucraïna ha augmentat el risc d'usar armes nuclears, ha agreujat l'espectre de l'ús d'armes biològiques i químiques, ha obstaculitzat la resposta mundial al canvi climàtic i ha entorpit els esforços internacionals per fer front a altres problemes mundials. La invasió i annexió de territori ucraïnès també han violat les normes internacionals de manera que poden encoratjar els altres a emprendre accions que desafiïn els acords previs i amenacen l'estabilitat.

Per superar aquest conflicte, l'informe defensa que, com a mínim, els Estats Units han de mantenir oberta la porta a un compromís de principis amb Moscou que redueixi el perillós augment del risc nuclear que la guerra ha fomentat. "Un element de la reducció del risc podria consistir en contactes sostinguts i d'alt nivell entre militars nord-americans i russos per reduir la probabilitat d'un error de càlcul. El govern dels Estats Units, els seus aliats de l'OTAN i Ucraïna disposen de multitud de canals de diàleg. Tots ells haurien d'explorar-se. Trobar un camí cap a unes negociacions de pau serioses podria contribuir en gran mesura a reduir el risc d'escalada.