Vaga de metges i professors 25 i 26 de gener a Catalunya: serveis mínims

El Departament de Treball ha fixat el funcionament que han de mantenir els centres sanitaris i educatius durant l'aturada del sector públic

Manifestants durant una vaga de docents a Tarragona, en una imatge d'arxiu
Manifestants durant una vaga de docents a Tarragona, en una imatge d'arxiu | Josep M. Llauradó
Nació
24 de gener del 2023
Actualitzat a les 16:25h
Metges i professors protagonitzen aquest dimecres i dijous dues jornades de vaga. L'aturada del sector públic es tradueix com una mesura de pressió enorme cap al Govern, que ha fracassat en els intents durant mesos d'evitar que les vagues s'acabessin produint. Ara bé, el Departament de Treball ha fixat uns serveis mínims tant als centres sanitaris com a les escoles i instituts del país.
 

Serveis mínims per la vaga de metges

Els serveis mínims per a la vaga sanitària garanteixen l'assistència sanitària urgent al sistema públic. En concret, es fixa el normal funcionament dels serveis d'urgències i de les unitats especials com les UCI o les de neonatologia i els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia en situacions urgents o de necessitat vital.

Pel que fa als centres d'assistència extrahospitalària, aquesta assistència urgent s'ha de garantir amb el 25% de la plantilla durant el primer dia i a partir del segon s'augmentarà a un terç de la plantilla. També s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica i l'atenció d'emergències al 061.

Entre les unitats especials que han de garantir el seu funcionament normal també hi ha les unitats de vigilància intensiva, les coronàries, les d'hemodiàlisi, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia. Pel que fa als centres d'atenció extrahospitalària, quan es garanteixi un dispositiu especial unipersonal s'haurà de considerar aquesta situació com a mínim i el servei s'haurà de prestar amb l'assistència normal pròpia dels serveis especials i ordinaris i altres dispositius d'atenció continuada.

El servei de neteja mantindrà l'activitat normal en les àrees d'alt risc com poden ser les urgències, l'àrea quirúrgica, les unitats de grans cremats o prematurs, el laboratori d'urgències, les sales de necròpsies o les àrees de malalts immunodeprimits, entre d'altres. Pel que fa al transport sanitari, s'ha de garantir el d'atenció a totes les urgències sanitàries, per tractaments oncològics, de diàlisi i d'oxigenoteràpia i per a la realització de proves que siguin urgents a criteri del facultatiu, així com trasllats d'alta segons aquest criteri també.

El servei d'hostaleria ha de garantir el menjar de tots els malalts ingressar i s'haurà de complir també el funcionament normal de coordinació d'urgències i els sistemes d'emergències mèdiques. La resta de serveis funcionaran amb el mateix règim que en un dia festius, exceptuant els centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborals, en què passarà a ser del 50%.

Els serveis de farmàcia es mantindran amb el personal laboral que presti serveis en els torns de guàrdia i nits establerts; el personal d'assistència sanitària de centres penitenciaris i educatius del Departament de Justícia hauran de tenir el mateix servei que un festiu i els de donació de sang la meitat del personal.

D'altra banda, a les residències de gent gran i empreses que fan funcions d'assistència, s'hauran de prestar també els serveis urgents, necessaris i inajornables d'atenciódomiciliària, el servei habitual en règim de festiu en residències de gent gran i discapacitat i serveis de comunitats infantil/juvenils i el servei habitual de teleoperadors i personal d'assistència en la teleassistència.
 

Serveis mínims per la vaga d'ensenyament

Els severs mínims en ensenyament fixen un docent per cada tres aules d'infantil a secundària. Hi ha d'haver també una persona de l'equip directiu per centre i el 50% de la plantilla en els centres d'educació especial, les llars d'infants i pel que fa al personal de monitoratge de menjador, servei de cuina, d'acollida, extraescolars i atenció a l'alumnat amb necessitats educatives específiques.

Pel que fa a les dependències administratives del Departament d'Educació, hi ha d'haver una persona de cada unitat orgànica entre el personal directiu i dues en el servei d'informació i atenció ciutadana. L'ordre dels serveis mínims estableix que les direccions dels centres, un cop escoltat el comitè de vaga, han de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels centres. Aquests serveis mínims els ha de prestar preferentment, si n'hi ha, el personal que no exerceixi el dret a vaga.