Collboni, fa vuit mesos: «Els que tenim responsabilitats de govern governarem fins al final de mandat»

L'alcaldable socialista justifica la renúncia pel clima prelectoral, tot i que l'any passat va desafiar obertament a Colau preguntant-li si "fins a les eleccions" faria "d'alcaldessa o de candidata"

L'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, aquest matí en roda de premsa
L'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, aquest matí en roda de premsa | ACN / Blanca Blay
23 de gener del 2023
Actualitzat a les 17:35h
Quan s'acosten les eleccions, l'hemeroteca es revaloritza. I en aquest cas, amb les municipals a la vista, la renúncia de Jaume Collboni (PSC) a seguir al govern liderat per Ada Colau ha obert un nou front de declaracions difícils de defensar. El líder socialista ha decidit abandonar la seva acta de regidor i deixar de ser primer tinent d'alcaldia per centrar-se en la seva candidatura als comicis. Això, però, xoca d'alguna manera amb el desafiament obert que li va llançar Collboni a Colau fa tan sols vuit mesos, quan la líder de Barcelona en Comú va anunciar que repetiria aspiracions a l'alcaldia. "Jo li vull preguntar a la senyora Colau: els propers mesos que ens queden fins a les eleccions farà d'alcaldessa o farà de candidata?", va etzibar, el passat 28 de maig, durant el consell extraordinari d'alcaldesses i alcaldes del PSC.

En el mateix discurs va dir: "Governar fins al final. Aquesta és la màxima i és el criteri que tindrà el Partit dels Socialistes de Catalunya en aquest període final de mandat, que ens queda d’un any de mandat, per aquells que tenim responsabilitats de govern. Governar fins al final".

El seu enfocament, en aquell moment, era clar. "Governar fins al final vol dir centrar-nos en les solucions i no en les eleccions. I centrar-nos en les solucions vol dir proecupar-nos d'allò que preocupa la gent i no d'allò que ens preocupa a nosaltres electoralment". Una postura que, si bé es pot defensar apuntant que els socialistes seguiran al govern barceloní i es mantindrà el pacte entre partits, evidencia un gir en la postura de Collboni. Preguntat per aquesta qüestió per Nació, el candidat socialista ha reivindicat que la seva decisió garanteix "que funcioni el govern municipal" i ha assegurat que ell sempre ha plantejat que "cada cosa té el seu temps". "Fa vuit mesos era una mica d'hora per obrir la carrera, i crec que ara tothom entén que estiguem en període preelectoral", ha afegit.

Així, Collboni ha apostat per fer equilibris entre els dos plantejaments. D'una banda, ha recordat que no és el mateix clima l'actual que quan faltava un any exacte per a les eleccions i que això dona per "fonamentat" el pas d'abandonar el consistori. I d'altra banda ha obviat que les seves paraules, el maig passat, feien referència explícita al compromís que els càrrecs de govern socialistes en l'àmbit municipalista es quedessin tot l'any sencer ocupant les seves responsabilitats. "Els que governem el criteri que hem seguit en el nostre partit és governar fins al final. I governar fins al final vol dir centrar-nos en les solucions i no en les eleccions. I centrar-nos en les solucions vol dir proecupar-nos d'allò que preocupa la gent i no d'allò que ens preocupa a nosaltres electoralment", va afirmar des del faristol. Així es pot recuperar en el vídeo següent, a partir del moment 3:03:40. 



Si bé la postura de Collboni vincula la seva decisió, precisament, a alliberar-lo de les responsabilitats del consistori per centrar-se en la campanya, l'oposició no ha dubtat a veure-hi manca de lleialtat institucional i un gir per interessos partidistes. Fins i tot el regidor de Presidència, Jordi Martí, dels comuns, ho ha titllat com a "irresponsable". Collboni, al seu torn, ha resposta les crítiques reivindicant que els regidors del PSC es mantindran al govern municipal i que, per tant, així es fa "compatible" que ell treballi les propostes de la seva candidatura amb la ciutadania mentre la ciutat "funciona". Alhora, ha valorat que "les grans decisions del mandat ja s'han pres", especialment en l'àrea econòmica que ell dirigia.