Illa veu «impotència» en l'actitud d'Aragonès i l'insta a pactar els pressupostos amb Junts si no cedeix

El líder del PSC critica la «intransigència» del president en la negociació dels comptes i recorda al "Govern més dèbil de l'autonomia de Catalunya" que l'"amenaça" de trencar acords amb la Moncloa indica fragilitat

El líder del PSC, Salvador Illa.
El líder del PSC, Salvador Illa. | Salvador Illa
21 de gener del 2023
Actualitzat a les 15:30h
La negociació dels pressupostos s'ha enverinat. Ho evidencien els fets -no hi ha acord entre el Govern i el PSC quan falten poques perquè expiri el termini fixat entre Pere Aragonès i Salvador Illa per desencallar una entesa pels comptes- i ho constaten les declaracions dels implicats en les converses, en públic i en privat. No s'intueix cap pacte en l'horitzó d'aquest diumenge, la data límit que republicans i socialistes repetien dies enrere, per bé que veus de la cúpula del PSC encara esperen en una trucada d'Aragonès que evidenciï cessions substancials. La formació d'Illa ha certificat la distància que la separa d'un acord en el consell nacional d'aquest dissabte, en el qual el primer secretari del partit ha carregat contra el president de la Generalitat i el seu executiu. "Sobta l’actitud intransigent dels que presideixen el Govern més dèbil de l’autonomia de Catalunya", ha afirmat Illa, que ha instat Aragonès a acordar els pressupostos amb Junts si no "accepta" les condicions del PSC.

Els socialistes catalans no accepten que ERC truqui la porta de la Moncloa per desencallar el "sí" d'Illa als comptes de la Generalitat amb l'amenaça de retirar el seu suport al govern espanyol al Congrés, un moviment avançat per La Vanguardia. Veus de la cúpula de la formació apunten a Nació que l'advertència d'Aragonès a Pedro Sánchez és un "xantatge" que no beneficia el camí cap a un acord. "Sentint certs comentaris es constata que l’amenaça és la manifestació més patent de la impotència", ha expressat Illa en la intervenció davant els quadres del partit, en una clara referència al gest d'ERC. El líder del PSC ha volgut fer evident la fragilitat de l'executiu republicà, que només compta 41 vots per validar els comptes, s'hi sumen els d'En Comú Podem

Illa ha verbalitzat que els socialistes mantenen l'"oferiment" al Govern i que "no tanquen cap porta", però també ha deixat clar que no estan disposats a fer marxa enrere en les condicions plantejades en les converses pels pressupostos, que ja sumen una vintena de reunions. "No és una proposta de màxims, és una proposta de mínims", ha argumentat el primer secretari del partit. "El PSC no trenca cap pont. Però no és una canya fràgil que s’inclina en funció de com bufa el vent", ha reblat. Illa ha demanat "respecte" al Govern i ha repetit a Aragonès que pot fer altres moviments. "Si no agrada el nostre suport, el president ha de buscar altres suports al Parlament", ha afegit, conscient que la negociació amb Junts està verda.
 

L'horitzó del primer trimestre


La dilació en la negociació per explorar una entesa pels pressupostos ja està posant en serioses dificultats que els comptes entrin en vigor en el marc del primer trimestre de l'any, el límit oficiós que s'havien posat a ERC un cop constatat que s'arrencaria el 2023 sense els pressupostos vigents. El desllorigador amb el PSC, però, no acaba de concretar-se. I aquesta setmana hi ha ple al Parlament, on pot escenificar-se la solitud del Govern.

La portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero, ja va insistir aquest divendres des de Valls que hi ha com a mínim tres carpetes que s'han de tancar: l'execució de la Ronda Nord del Quart Cinturó -motiu de converses tècniques entre la conselleria de Territori i el ministeri de Transports-, l'ampliació de l'aeroport del Prat i la posada en marxa del Hard Rock al Camp de Tarragona. "No ens mourem", va indicar la dirigent socialista amb vehemència.

El Govern sosté que només la primera carpeta està viva, i fonts de l'executiu assenyalen que aquesta setmana s'ha parlat exclusivament del Quart Cinturó en una trobada, dilluns, entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la mateixa Romero. "És inconcebible que per uns serrells no hi hagi pressupostos", va declarar també aquest divendres Vilagrà durant una visita a Val d'Aran. "Els números estan tancats", remarquen, alhora, des de la conselleria d'Economia. El bloqueig ve per qüestions extrapressupostàries que també tenen a veure amb la intenció d'Illa d'incidir en l'orientació dels grans projectes i de fer valer els vots del seu grup, el primer de la cambra.

Què pot passar si la negociació es dilata encara més? Fonts parlamentàries sostenen que la màquina es pot forçar fins al punt que la tramitació -previ acord- s'allargui només 45 dies, tal com va passar amb els comptes de l'any passat liderats per Jaume Giró. Tanmateix, veus amb experiència en la tramitació consultades per Nació sostenen que tot es pot allargar "durant dos mesos i mig" entre que es presenten els comptes i reben l'aval definitiu de l'hemicicle. Hi ha dos debats crucials -el de les esmenes a la totalitat i el final- i, entremig, s'han d'aprovar les seccions del pressupost a cada comissió. El primer que es fa, en tot cas, és fixar termini per presentar les esmenes a la totalitat -un mínim de deu dies naturals- i per fer el mateix amb les esmenes a l'articulat -un mínim de vint dies naturals-. Corrent molt, si la setmana vinent es fes públic l'acord, s'arribaria a finals de març. Ara bé, de moment, no es divisa cap pacte.