Tot el que sabem del cas Dani Alves

El futbolista, que fa setmanes que dorm a Brians 2 acusat d'agressió sexual, ha decidit no recórrer el seu processament per agilitzar els tràmits per iniciar el judici

Els Mossos s'emporten Alves després de declarar al jutjat número 15
Els Mossos s'emporten Alves després de declarar al jutjat número 15 | EP
Maria Rabella Ytarte / Marc Orts
02 d'agost del 2023
Actualitzat a les 14:17h
Dani Alves ha decidit no declarar en la seva darrera compareixença davant la jutge d'instrucció del seu cas, el de la suposada violació a una jove a la discoteca Sutton de Barcelona el desembre de 2022. Concepció Cantón, magistrada del jutjat número 15 de Barcelona, va decidir dilluns processar-lo finalment i portar el cas a judici. Aquest dimecres, el futbolista brasiler ha protagonitzat una darrera compareixença breu en la que ha rebutjat el relat de la magistrada, ha decidit no recórrer el seu processament i vol "anar per feina" amb el judici, ja que considera que se'l declararà innocent.

Alhora, però, la jutge li ha imposat una fiança de responsabilitat civil de 150.000 euros que en cap cas li permetria sortir de presó. Quan s'hagi repartit el sumari a la secció de l'Audiència corresponent, es donarà tràmit a la fiscalia i l'acusació particular perquè presentin els escrits d'acusació. Després serà el torn de la defensa.

Per què ha estat a presó sense fiança?

La titular del jutjat número 15 de la capital catalana, la jutgessa Concepción Cantón, va decidir decretar presó sense fiança per al lateral de 39 anys que, fins al presumpte atac, era jugador del Pumas mexicà. Ho va fer per l'elevat risc de fuga, que s'argumenta amb tres motius: 1) té molts diners, 2) no té una residència fixa, i 3) és brasiler, país que no té conveni d'extradició amb l'Estat. El seu nou equip d'advocats va presentar un recurs d'apel·lació contra la decisió de la magistrada, però va ser rebutjat. El seu principal objectiu era convèncer-la que el seu client es personarà el dia del judici i acatarà les conseqüències que se'n puguin derivar, mitjançant un escrit de 20 pàgines. La Fiscalia, al seu torn, va respondre amb un altre escrit oposant-s'hi i demanant mantenir la presó preventiva.
 

Què l'incrimina?

Segons la informació publicada per La Vanguardia, els Mossosd'Esquadra tenen moltes proves que incriminen Alves. Entre d'altres, les imatges de les càmeres de seguretat de la discoteca -que avalen la versió de la víctima a l'espai públic i destapen el que semblen mentides del futbolista-. A més a més, segons El Periódico, tant la jutgessa com el fiscal, que va demanar la presó sense fiança com a mesura cautelar, donen total credibilitat a la versió de la víctima.

La policia catalana ha trobat mostres d'ADN en fins a quatre llocs diferents. El mateix dia en què s'hauria comès l'agressió, la noia va ser traslladada en ambulància a l'Hospital Clínic -centre de referència en aquests casos-, on li van fer un examen forense que va recollir mostres biològiques intravaginals en què van aparèixer restes de semen. També en van trobar a la seva roba interior i en el vestit que duia la fatídica nit, que va lliurar a la comissaria dels Mossos dos dies després per formalitzar la denúncia. L'últim lloc en què s'han detectat mostres d'ADN és al mateix lavabo de Sutton on presumptament es va produir la violació. Segons ha dictaminat l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, tot el que s'ha recollit pertany a Alves, que va lliurar voluntàriament a les autoritats una mostra del seu ADN abans d'entrar a presó.
 

Quina és l'última versió d'Alves?

En l'últim relat de la nit fet pel futbolista, va assegurar que la noia li va fer una fel·lació al lavabo de la discoteca i que la seva "interacció" no va anar a més. Una versió, però, que desmenteixen les mostres d'ADN, ja que aquestes només poden arribar a la vagina si hi ha penetració, i que queda superada per la versió que ha donat la seva defensa durant davant el jutge. A més a més, l'informe de lesions que va fer el Clínic a la noia la nit de la presumpta agressió recull que es va fer una ferida al genoll compatible amb el relat dels fets que ella fa, que és de picabaralla amb l'ex del Barça. I per acabar-ho d'adobar, els Mossos també han trobat set empremtes dactilars de la víctima que, per la seva localització, quadren amb la seqüència de moviments que descriu.
 

La víctima rebutja ser indemnitzada

En qualsevol cas, la jove de 23 anys hauria rebutjat ser indemnitzada pel brasiler. Una opció que va posar damunt la taula la mateixa jutgessa, que li suggeria que reclamés una compensació econòmica per lesions i danys morals. La noia va afirmar que el seu únic objectiu és que es faci justícia i que Alves pagui pels seus actes ingressant a presó. Concepción Cantón també ha ofert a una amiga de la víctima demandar l'exfutbolista per tocaments després d'escoltar la seva versió dels fets. Però malgrat la proposta, la dona ha refusat presentar aquesta denúncia per no restar-li importància al primer cas.
 

Quant temps pot estar entre reixes?

Primer, el futbolista va anar a la presó de Brians 1, on va estar des que el van arrestar. Després, el departament de Justícia del Govern va decidir traslladar-lo a Brians 2. Amb el canvi, Alves va aconseguir tenir una cel·la i una dutxa per a ell sol. I, per tant, va evitar haver de compartir espais comuns amb altres presos. Concretament, la decisió es va prendre des de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, que va puntualitzar que no es va fer res diferent del que es fa amb qualsevol altre intern. No obstant això, l'objectiu de Justícia era evitar una possible denúncia per part del jugador si algun altre pres el fotografia d'amagat.

Ja ha superat els set mesos en presó provisional. Set mesos que seran més, després que s'hagi establert finalment una fiança de 150.000 euros, però en concepte de responsabilitat civil, fet que no permet en cap cas la sortida de presó. Ara, s'obre un període fins que comenci el judici en què les defenses hauran de concretar la pena que sol·liciten, però tot fa pensar que rondarien els 10 anys.
 

La Generalitat i les patronals, a disposició de la noia

La consellera d’Igualtat i Feminismes del Govern, Tània Verge, va oferir pocs dies després que es fes pública la presumpta agressió el suport de la conselleria a la víctima i va posar a la seva disposició els serveis de la Generalitat. A través d’una piulada a Twitter, Verge va recordar que “ser ric i famós no dona cap mena d'impunitat per exercir la violència sexual” i va reblar que “mai més silenci davant les agressions sexuals”.

També de la seva banda estan les patronals d'oci nocturn -Fecasarm i Spain Nightlife-, que demanaran ser acusació popular en el cas. Ambdues entitats han explicat en un comunicat que ho sol·licitaran pel "gravíssim mal que s'està causant a la imatge del sector". El secretari general d'ambdues patronals, Joaquim Boadas, ha subratllat que els locals són "espais segurs" i compten amb "mesures especials i protocols per evitar casos d'agressions sexuals".

Arxivat a