Canvi d'imatge i de cicle: la Fundació Irla es renova posant l'accent en el republicanisme

L'entitat treballarà per "afermar" l'hegemonia del catalanisme d'esquerres i espera dotar de "major solidesa teòrica" el projecte de la República catalana

Josep Vall, Joan Manuel Tresserras i Lluís Pérez.
Josep Vall, Joan Manuel Tresserras i Lluís Pérez. | ACN
20 de gener del 2023
Actualitzat a les 19:19h
La Fundació Josep Irla, creada l'any 1997 i vinculada a ERC, canvia la seva imatge i engega un nou cicle. Amb la voluntat de renovar-se 25 anys després de la seva posada en marxa, deixa enrere el logo de la fotografia del president de la Generalitat a l'exili, i simplifica el seu nom per "Fundació Irla". En el seu lloc, la nova imatge és la d'una dona de perfil, que recorda la Marianne de la República Francesa, tot i que els responsables del nou logo recorden que aquesta representació també s'ha atribuït històricament a les dones catalanes republicanes.

El motiu dels canvis? Per una qüestió pràctica i d'evolució natural. La Fundació és coneguda popularment com "Irla" i no amb el nom sencer de l'expresident. També, perquè no és una fundació que es dediqui a divulgar l'obra i el llegat de Josep Irla en exclusiva, sinó les idees d'esquerres i republicanes en la seva totalitat. Amb el canvi, també s'aconsegueix feminitzar la imatge, simplificar-la, i posar l'accent en una figura republicana, que alhora, representa les quatre barres de la bandera catalana en el cabell. Tot plegat, ho ha explicat en una trobada amb la premsa el director executiu de la Fundació, Josep Vall.