1 de 10
cimera a Barcelona

Xiulada monumental de l'independentisme contra la cimera hispanofrancesa

Milers de persones protesten contra la trobada de Sánchez i Macron i es conjuren a obrir un nou cicle de mobilitzacions: "Aquí no s'ha acabat res"

Els independentistes han xiulat contra la cimera durant la manifestació | Adrià Costa
per Bernat Surroca / Carme Rocamora, Barcelona | 19 de gener de 2023 a les 11:22 |
Sense una estratègia ni rumb compartit des de fa cinc anys, són escassos els moments d'èxit col·lectiu de l'independentisme als carrers. Després de manifestacions sense assistència unitària, la d'aquest dijous a la Font Màgica de Montjuïc ha pogut aconseguir la foto que perseguien els impulsors -ANC, Òmnium i el Consell de la República, entre desenes d'entitats més- amb milers de persones a la Font Màgica, xifra gens menyspreable tenint en compte que és un matí laborable. El fred i el vent no han impedit que independentistes d'arreu del país arribessin a Barcelona per protestar contra la cimera hispanofrancesa al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Davant la manca de rumb, la precipitació de Pedro Sánchez convocant la trobada amb Emmanuel Macron ha permès a l'independentisme reconstruir una unitat carregada de matisos i reactiva, però que ha visibilitzat que el procés continua viu. Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona han assistit 6.500 persones, mentre que els organitzadors han xifrat els assistents en 30.000.

La xiulada quan ha començat la cimera ha estat eixordadora. Els milers de persones que s'han concentrat han utilitzat els xiulets -proveïts per voluntaris- i altres instruments per fer tot el soroll possible durant diversos minuts per fer sentir el seu rebuig a la trobada entre els dos mandataris internacionals, que ha arrencat a dos quarts d'onze. 


La unitat després d'anys de picabaralles no ha estat granítica, però la divisió que es podia preveure tampoc ha dominat la concentració. A la manifestació hi ha assistit la plana major d'ERC, escridassada per alguns dels independentistes que hi passaven a prop. "Botiflers, traïdors", han cridat alguns manifestants al partit d'Oriol Junqueras, que ha marxat entre crits un cop han acabat els parlaments. Lluny dels republicans, la concentració ha transcorregut amb normalitat amb crits de "Puigdemont, president", "independència" i contra els estats espanyol i francès. "No hi ha normalitat als Països Catalans", ha estat el punt de trobada de tots els impulsors que la concentració. En un independentisme ple de matisos, amb denominadors comuns escassos, reivindicar la vigència del procés ha permès recuperar els carrers. Com desencallar el procés? Aquí és on els camins es bifurquen.


El diàleg amb l'estat, al centre del discurs polític


Els líders dels partits independentistes han estat els primers a arribar a la concentració. Junqueras ha tret pit de la decisió del seu partit, de manifestar-se malgrat que el president de la Generalitat hagi decidit assistir a la recepció de la cimera. En aquest sentit, ha remarcat que els republicans poden defensar la democràcia "dins i fora" de la cimera, i que no desaprofiten cap oportunitat per fer-ho. Les declaracions de Junqueras han arribat a primera hora, abans de ser escridassat, i en la seva intervenció també ha aprofitat per reivindicar la reforma del codi penal pactada amb Sánchez, tot i reconèixer que no és suficient i que la solució passarà quan el conjunt de la societat "pugui votar".

De la reforma del codi penal i l'estratègia del diàleg n'han parlat Junts i la CUP. Laura Borràs ha assegurat que no volen "desjudicialització ni humiliacions públiques", i ha titllat la cimera d'una "provocació". També, però, ha celebrat la convocatòria unitària. La presidenta del partit ha assistit a la jornada acompanyada del diputat Francesc de Dalmases, i també s'ha fotografiat amb diversos manifestants que li han mostrat el seu suport. L'anticapitalista Carles Riera ha remarcat que el procés continua, i també ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra la reforma dels desordres públics: "Aragonès ha posat una pista d'aterratge a Sánchez amb la taula de diàleg perquè pugui fer la cimera a Barcelona", ha reblat. 

 
Després de les intervencions polítiques, els organitzadors de la mobilització s'han fet una fotografia unitària davant del MNAC, amb la pancarta que porta el lema de la manifestació "aquí no s'ha acabat res". Pere Manzanares, tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Elna, i Gemma Pera, represaliada per les mobilitzacions de suport a Pablo Hasél, han llegit un manifest en el qual han cridat a la "mobilització continua i transversal" per defensar les llibertats nacionals i avançar cap a la república catalana malgrat la repressió de l'estat. "Als Països Catalans no hi ha normalitat, sinó un estat acostumat a tancar els conflictes en fals per preservar la seva unitat. Ara també vol passar pàgina, per això com a independentistes, i com a demòcrates, tenim l'obligació d'impedir-ho", afegeix l'escrit.

Per últim, els representants de les entitats convocants, Òmnium, Consell de la República i l'ANC, davant milers de manifestants, han insistit en la idea que el conflicte no s'ha acabat. "No hi ha solucions personals per resoldre el conflicte, només l'amnistia", ha declarat Xavier Antich. Antoni Castellà ha aplaudit l'èxit de la manifestació, per la significació que suposa: "Catalunya diu a Europa que el procés no s'ha acabat". Dolors Feliu, per la seva banda, ha exigit que es reconegui el dret a l'autodeterminació i ha certificat que el procés "és viu". Tan viu que a dos quarts d'onze, els assistents han protagonitzat una xiulada sorollosa que s'ha allargat durant més de cinc minuts amb la intenció de fer arribar la molèstia als dos caps d'estat, just en el moment que començava la seva trobada.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació