Per què els mormons volen construir un gran temple a Sant Cugat?

La voluntat de l'Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies és aixecar el "Temple de Barcelona" i donar cobertura al nord-est d'Espanya i sud de França

Imatge del temple mormó de Madrid
Imatge del temple mormó de Madrid | Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies
17 de gener del 2023
Actualitzat a les 21:19h
L'Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies ha escollit Sant Cugat del Vallès per construir el seu pròxim gran temple. Segons ha pogut saber NacióSantCugat, aquesta congregació religiosa -els membres dels quals obtenen el sobrenom de mormons-, vol construir una seu de dues plantes d'uns 2.500 m2 i amb zones enjardinades en un terreny buit de l'avinguda de la Clota, al barri de Volpelleres.

L'objectiu és que aquest recinte "sagrat" es converteixi en el "Temple de Barcelona" i doni cobertura al nord-est d'Espanya i al sud de França. Així, el temple català seria el segon de l'Estat després de la construcció del santuari de Madrid l'any 1999; una decisió ja anunciada el passat mes d'abril per l'actual president de l'Església en qüestió, Russell M. Nelson.

Segons han explicat fonts de l'Església a aquest mitjà, l'indret s'ha escollit per la seva ubicació pròxima amb Barcelona i de característiques adients per a la construcció del futur santuari. A més a més, en ubicar-se al costat de l'AP-7, es pretén cridar l'atenció i donar-li més visibilitat. "La nostra voluntat és apropar els temples a la ciutadania", han relatat a NacióSantCugat.

En aquest espai s'hi celebrarien cerimònies com misses, casaments o batejos, a banda d'altres ritus propis de la doctrina de la congregació. Tanmateix, també acolliria un centre de visitants i espais d'allotjaments per aquells interessats en aprofundir els seus coneixements en la religió. En les anomenades "capelles" -llocs sagrats de menor dimensió-, també acostumen a dur a terme activitats solidàries i benèfiques per recaptar fons i destinar-los a les classes més vulnerables.

Així doncs, també cal destacar que en els primers mesos després de la seva construcció se celebrarien diverses jornades de portes obertes per oferir l'oportunitat de conèixer el temple de primera mà abans que es consagri i quedés l'accés restringit exclusivament als membres de la congregació. 

Què és l'Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies?

Es tracta d'una religió mundial amb més de 16 milions de creients que basen la seva doctrina en la paraula de Déu recollida en diversos escrits -entre d'altres, el Llibre del Mormó-. Aquesta neix l'any 1830 quan el fundador de l'església i primer profeta, el nord-americà Joseph Smith, va implorar a Déu ajuda per salvar la seva ànima donant pas a l'anomenada "Primera Visió". S'explica que la deïtat es va aparèixer a Smith i li va dir que desaprovés i considerés com a falsos tots els credos existents fins aleshores per la resta d'esglésies del món. Així, durant la revelació, també va atorgar-li uns textos per restaurar les "preuades veritats" sobre el pas de Jesucrist a la Terra; una "autoritat sagrada" que s'havia perdut en el temps.

Així doncs, amb arrels compartides amb el cristianisme, fonamenten la seva vida en recuperar l'"Església primitiva" i a ajudar i cuidar a tots els "fills de Déu", complir i respectar les promeses amb Déu ("convenis") i practicar l'amor i els valors cristians per aspirar a la "salvació".

En clau global, aquesta Església compta amb més de 30.000 congregacions arreu del món, com a Terrassa i Manresa. Cadascuna encapçalada per un "grup local de sants" que ofereixen servei, ensenyen, inspiren i aconsellen als seus feligresos per donar-se suport mútuament a l'hora de superar les dificultats. Una tasca, exposen, temporal, voluntària i no remunerada.