Ultimàtum del govern espanyol al pla antiavortista de Castella i Lleó: «Contravé la Constitució»

L'executiu assegura que no permetrà retrocedir "ni un mil·límetre" en els drets de la dona i que adoptarà totes les mesures al seu abast per fer complir la llei

Reunió del consell de ministres al complex de la Moncloa.
Reunió del consell de ministres al complex de la Moncloa. | ACN
17 de gener del 2023
Actualitzat a les 14:57h
El protocol antiavortista aprovat per la junta de Castella i Lleó -una coalició de PP i l'extrema dreta de Vox- ha provocat un greu conflicte institucional. El consell de ministres d'aquest dimarts ha declarat "incompetent" la Junta de Castella i Lleó per tirar endavant el seu pla i ha aprovat un requeriment per frenar la iniciativa del govern autonòmic. La ministra portaveu, que és titular de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha assegurat que el protocol de la junta castellanolleonesa "contravé la Constitució". "No permetrem retrocedir ni un mil·límetre en els drets de la dona" i "no es pot obligar als metges a oferir proves ni recomanacions a les dones", ha proclamat la ministra en un to solemne. 

La ministra portaveu ha acusat Alberto Núñez Feijóo d'actuar amb "silenci còmplice", un silenci que "no és interessat ni casual", i ha recordat que "el PP de Feijóo és el mateix que va recórrer la llei del 2010 i que està ancorat en la llei de supòsits del 1985". Rodríguez ha emplaçat el líder del PP a dir "si està del costat de les dones o de les posicions de l'extrema dreta", que ha afirmat que es troba "acompanyada del seu partit a les institucions". Sobre la inconcreció del protocol antiavortista, que encara no ha estat publicat per la junta, Rodríguez ha dit que l'executiu està obligat a actuar per evitar que es consumeixi "aquesta aberració", encara que no s'hagi plasmat en un acte administratiu.

Mañueco ha anunciat aquest dimarts que ha enviat una carta a Sánchez per "lamentar" la reacció de la Moncloa a un "conflicte irreal". Però des de fonts de l'executiu espanyol asseguren que una carta no és una resposta oficial i recorden que la junta va adoptar la decisió d'aprovar un protocol, decisió que va fer pública, i que ha estat després que s'ha produït un seguit de declaracions i matisacions, que només han incrementat la confusió.

Rodríguez ha afirmat que l'executiu està alineat amb els professionals de la medicina en aquest tema i ha assegurat que adoptarà amb "fermesa" totes les mesures al seu abast per fer complir la llei bàsica estatal pel que fa a interrupció de l'embaràs. El d'avui és un pas previ a la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional. Rodríguez ha comparegut junt amb la vicepresidenta Nadia Calviño, i la titular d'Afers Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, han comparegut després del consell. 

L'executiu presidit pel popular Alfonso Fernández Mañueco té ara un mes per donar resposta al requeriment. El govern espanyol ja va enviar diumenge un altre requeriment a la junta perquè no apliqués el protocol, que considera fora de les competències autonòmiques i una vulneració de la legislació vigent quant a interrupció de l'embaràs. Aquest dilluns, fins i tot el govern espanyol va brandar la possibilitat de recórrer a l'article 155 per aturar l'entrada en vigor d'aquest protocol, però situant-lo com a últim recurs. El conflicte està servit.

L'avortament mai ha estat un tema fàcil per al Partit Popular. Mariano Rajoy va prometre reformar la llei per permetre només interrompre l'embaràs en casos de violació o perill per la mare. Al final, va haver de recular i el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va dimitir. Ara, l'estratègia de la tensió del Partit Popular per erosionar el govern de Pedro Sánchez està posant la direcció d'Alberto Núñez Feijóo en una situació molt arriscada. 

La coalició del PP amb l'extrema dreta de Vox a Castella i Lleó era una bomba de rellotgeria que finalment ha esclatat en forma de protocol antiavortista. Abanderat pel vicepresident ultra de l'executiu autonòmic, Juan García Gallardo, Valladolid va aprovar el 12 de gener passat un protocol de "defensa de la vida" amb l'objectiu de reduir els avortaments en aquell territori. La mesura més controvertida és l'oferiment a les dones embarassades d'escoltar el batec del fetus, una mesura antiavortista adoptada en alguns països com a element de pressió a les dones que volen interrompre l'embaràs.