BBVA Research preveu un creixement de l'economia catalana d'un 1,5%, superior al d'Espanya

El mercat laboral pot crear uns 150.000 llocs de treball a Catalunya en els propers dos anys, amb un atur del 10,4%

Miguel Cardoso i José Ballester, a la seu del BBVA
Miguel Cardoso i José Ballester, a la seu del BBVA | P.M.
17 de gener del 2023
Actualitzat a les 12:01h
El PIB català ha crescut el 2022 un 5,2% i es preveu que aquest 2023 serà d'un 1,5%, segons les previsions de BBVA Research, que aquest dimarts ha presentat l'informe Situació Catalunya sobre el segon trimestre del 2022. Ho han fet José Ballester, director territorial de l'entitat financera a Catalunya, i l'economista en cap de BBVA Research per a Espanya, Miguel Cardoso.

Les incerteses continuen i tota previsió està sotmesa a un context complex, en què impacta la inflació i els efectes de la guerra a Ucraïna en tots els àmbits. En el sector semestre d'any s'ha observat una desacceleració, que continuarà en l'inici d'aquest any, però que l'entitat considera que serà de curta durada. La previsió és d'un creixement que en el 2024 podria ser ja d'un 3,6%, el que superaria en dues dècimes el que es preveu per al conjunt de l'estat espanyol. El paper determinant del sector industrial, en especial de l'automoció, és clau en la bona previsió de l'economia catalana, en comparació a un major pes dels serveis a la resta de l'Estat. 

Cardoso ha assenyalat que no es pot descartar una contracció del PIB, especialment si l'eurozona entra en recessió i s'esgota la recuperació del sector turístic, però les possibilitats d'això s'han anat reduint a mida que passen els mesos. Hi ha factors positius que expliquen això, com un endeutament inferior a altres anys, d'un 70% del PIB, i la reversió del preu del gas podria tenir efectes també positius.

Bons senyals en el mercat laboral

Si aquest quadre previst es confirma, es notaria en el mercat laboral. Segons els economistes de BBVA Research, l'economia catalana podria crear 151.000 llocs de treball entre 2023 i 2024, amb 75.000 noves ocupacions per any. Això situaria l'atur a Catalunya en un 10,4%. Si a les comarques de muntanya i a la Costa Daurada hi ha hagut un comportament negatiu, a Barcelona i les comarques d'interior l'ocupació ha tingut uns registres positius.

Un element essencial serà com s'executin els fons Next Generation. A Catalunya s'han assignat fins al moment fons per valor d'un 2,2% del seu PIB, mig punt de la mitjana espanyola, però d'acord amb el seu nivell de renda, sempre segons l'informe de l'entitat financera. La licitació ha assolit un nivell superior al dels anys anteriors, però la inversió en maquinària i béns d'equipament està condicionada a l'execució dels fons. 

Atenció a la negociació col·lectiva

El BBVA Research assenyala un creixement salarial de prop del 4% durant el 2023. Però si si els salaris no recuperen els nivells anteriors a la pandèmia mentre continua l'increment de preus, es pot assistir a una major conflictivitat laboral, en un context de negociació col·lectiva. Cardoso ha considerat que caldrà seguir com evoluciona el diàleg social en un marc de pacte de rendes.