1 de 10
Salut

El cuc pulmonar de la rata ja és a l'Estat: d'on ve, com es transmet i quines malalties provoca

Es la primera vegada que es detecta el paràsit a l'Europa Continental

Una rata negra, la principal portadora del paràsit | Milos Andera
per Nació, Barcelona | 16 de gener de 2023 a les 20:23 |
Investigadors del grup Paràsits i Salut de la Universitat de València i companys de la Universitat de Granada han detectat a l'Estat el cuc pulmonar de la rata. Es tracta d'una troballa important, ja que és la primera vegada que es comprova la presència d'aquest paràsit a l'Europa Continental.
 

D'on ve?

​L'Angiostrongylus cantonensis -aquest és el nom científic- va ser detectat per primera vegada el 1935 a la província xina de Cantó, la qual li dona nom. En un comunicat de la Universitat de València, la directora de la investigació, María Teresa Galán Puchades, ha destacat que, fins ara, el cuc "només havia estat detectat a Europa a nivell insular", a rates de Tenerife i en eriçons de Mallorca. "Tant la globalització com el canvi climàtic estan afavorint la seva expansió", ha alertat.

 

Com es transmet?

El cuc pulmonar de la rata és un paràsit present a les artèries pulmonars de les rates de claveguera i les rates negres. La seva transmissió, tal com s'indica al comunicat, es dona per via alimentària, per la ingesta de caragols parasitats crus o poc cuinats, o de verdures que es consumeixen crues -com l'enciam- que hagin estat en contacte amb la saliva d'aquests caragols.
 

Quines malalties provoca?

El fet que aquest paràsit sigui capaç d'afectar l'ésser humà fa que li pugui provocar diversos inconvenients per a la salut i malalties. Principalment, meningitis eosinofílica. De fet, n'és l'agent causal més comú. Per aquest fet, la investigació que ha permès localitzar-lo a Europa ha estat publicat a la revista científica Emerging Infectious Diseases.


Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació