Les cinc lliçons del País Basc que Illa vol traslladar a Catalunya

El primer secretari del PSC continua amb la seva agenda exterior en paral·lel a la centralitat que ocupa el seu partit en la negociació dels pressupostos

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, aquest dilluns a Bilbao.
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, aquest dilluns a Bilbao. | EP
16 de gener del 2023
Actualitzat a les 17:55h
En plena negociació dels pressupostos pel 2023, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, no renuncia a la seva agenda de trobades, també fora de Catalunya. Aquest dilluns el líder de l'oposició s'ha traslladat a Bilbao per reunir-se amb el seu homòleg Eneko Andueza, i per participar també en un dinar i col·loqui al Cercle d'Empresaris Bascos. D'aquestes trobades i intercanvis, ha assegurat que el seu objectiu és "aprendre" del que està passant al País Basc, i traslladar "cinc coses" de la realitat política basca que suposen "lliçons importants per Catalunya". 

Quines són? Illa ha lloat l'estabilitat present, de la qual ha remarcat que el PSE-EE en té molt a veure. També ha destacat que admira la "solidesa de conviccions" de la societat basca, que són "progressistes, socialistes i de llibertat". La tercera lliçó que ha remarcat Illa que ha extret dels socialistes bascos és la "institucionalitat", en referència a fer una política que reforci el paper central de les institucions i no el joc d'una política que les pugui debilitar. També ha remarcat la capacitat dels seus homòlegs per fer "política útil", i per últim, la protecció dels ciutadans des de les institucions, però també el fet de pensar a generar prosperitat i riquesa.

Així, amb la seva tendència a fer llistats enumeratius, Illa ha lloat els seus companys socialistes del País Basc. Però també ha aprofitat la seva aparició pública per continuar amb la pressió sobre el Govern de Pere Aragonès pels pressupostos. En aquest sentit, ha remarcat que les qüestions que demana el PSC són "raonables" i pensades per generar prosperitat, en al·lusió als projectes que els socialistes han posat damunt la taula per a l'ampliació del Prat, el Hard Rock i el Quart Cinturó. També ha qüestionat la voluntat de l'executiu per acordar els comptes, unes paraules que han estat frontalment contestades per ERC, que ha acusat els socialistes d'estar bloquejant les negociacions.

Els socialistes catalans, que ara gaudeixen d'una centralitat que fa temps que no posseïen gràcies al seu paper clau en la negociació dels pressupostos, l'estan esprement al màxim i Illa s'està dedicant a ampliar la seva agenda internacional per mostrar capacitat de gestió i un posat institucional, una estratègia reforçada també amb la iniciativa del govern alternatiu. La trobada a Bilbao, és una pota més d'aquesta intenció del PSC. Fa només unes setmanes, el primer secretari també es va traslladar a Portugal per reunir-se amb el primer ministre, António Costa. Només unes setmanes abans, s'havia reunit amb comissaris europeus.