Junts situa Aragonès com a «presoner» del PSC en la recta final dels pressupostos

Josep Rius acusa ERC de "negociar malament" els comptes i assenyala que qualsevol acord amb el socialistes suposarà "fer retrocedir" el país i el contingut de l'autogovern

Josep Rius, portaveu de Junts, en roda de premsa.
Josep Rius, portaveu de Junts, en roda de premsa. | Junts
16 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:56h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, és "presoner" del PSC en la recta final de la negociació dels pressupostos per al 2023. Aquest és el diagnòstic que ha fet aquest dilluns el portaveu de Junts, Josep Rius, en la roda de premsa posterior a l'executiva de la formació. Rius ha considerat que ERC està "negociant malament" els comptes, de manera "laberíntica", i ha allunyat la perspectiva de qualsevol entesa perquè encara hi ha qüestions nuclears -Quart Cinturó, Hard Rock, fiscalitat, procés català- que no estan resoltes. Aquest cap de setmana, Aragonès i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, es van reunir a Arenys de Mar per tancar un acord sobre els pressupostos, però no hi va haver acostament definitiu. Els republicans sostenen que aquesta setmana és la data límit per arribar a una entesa pels comptes.

"S'estan prometent coses contradictòries i acordant qüestions que també ho són", ha apuntat Rius, en referència al fet que ERC primer va tancar una entesa amb els comuns i que hi ha aspectes que la formació de Jéssica Albiach rebutja i tant Junts com el PSC -és el cas del Hard Rock, per exemple- reclamen posar en marxa. Aquesta estratègia negociadora, segons el portaveu del partit, recorda a la de la investidura del president de la Generalitat, quan es va arribar primer a un acord amb la CUP i després es va trigar mesos a tancar un acord amb el soci que permetés garantir els vots. Junts assegura, en tot cas, que des de la setmana passada no hi ha hagut més contactes amb el Govern, que ho tenia tot preparat divendres per celebrar un consell executiu extraordinari i aprovar els pressupostos com a pas previ a portar-los al Parlament.

Pel que fa a la manifestació en contra de la cimera que se celebra aquest dijous a Barcelona amb Pedro Sánchez i Emmanuel Macron com a protagonistes, Rius ha fet de nou una crida a la mobilització per demostrar que el procés "no s'ha acabat". El portaveu de Junts també ha demanat a Aragonès -que participarà en la trobada- que mantingui el "sentit institucional". "No es tracta d'ocupar cadires, es tracta d'omplir carrers", ha ressaltat Rius, que també ha demanat al president de la Generalitat que no contribueixi a "falsificar la realitat" sobre Catalunya com vol Sánchez. La convocatòria té l'impuls de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i el Consell per la República. Es tracta de la primera inequívocament unitària dels últims temps.

Rius s'ha mostrat molt crític amb la reforma del codi penal, que ja ha entrat en vigor i pot haver alterat les regles del joc de l'extradició de Carles Puigdemont. "La intenció és continuar-lo perseguint", ha apuntat el portaveu de Junts. En el consell nacional celebrat aquest dissabte, el secretari general del partit, Jordi Turull, va cridar a la mobilització contra la cimera per fer de caixa de ressonància de la petició de llibertat per a l'expresident de la Generalitat. "Hem de veure què passa amb tots presos de l'1-O", ha assenyalat Rius en referència a la revisió de la condemna en base al nou codi penal.