Costa de gener: com arribar a final de mes

Els i les expertes assenyalen la importància d'analitzar la situació financera de cada casa i fer un consum responsable no només per fer més lleuger un període de vaques magres, sinó també per ser més sostenibles a llarg termini

És crucial que evitem demanar crèdits i que intentem comprar amb ofertes o bé comparant preus per trobar el més econòmic.
És crucial que evitem demanar crèdits i que intentem comprar amb ofertes o bé comparant preus per trobar el més econòmic. | EP
Nació
16 de gener del 2023
Actualitzat a les 15:23h
Per una de les coses per les quals és més conegut el gener és per ser un mes complicat perquè s'han d'encarar totes les despeses de les festes nadalenques. De fet, enguany els costos s'han elevat fins als 634 euros de mitjana per a la ciutadania de l'Estat, tot i que les famílies han acabat el 2022 amb 800 euros menys de mitjana per l'increment dels preus

En aquest escenari, les principals recomanacions que donen els experts i les expertes financeres és tenir un pressupost planificat i consumir de forma responsable per fer més assumible aquest gener costerut.

Consells per superar la costa de gener

Una bona gestió econòmica és possible si seguim uns simples consells que, a més a més, ens poden servir no només per a aquest mes sinó que també poden tenir impacte en la resta de l'any.
 

Analitza la teva situació financera

Abans de res, el primer de tot per encarar l'habitual període de vaques magres és analitzar la situació financera de cada casa per poder fer una planificació adequada i aconseguir, així, tenir un control estricte dels comptes. Hem de ser conscients de quines són les despeses reals que tenim i saber si aquestes superen o no els ingressos de què disposem. Això ens ajudarà a conèixer la capacitat que tenim de compra i estalvi. D'una banda, hem d'apuntar totes les despeses: les fixes del gener (lloguer, internet, mòbil, universitat, escola de les criatures, etc.), els pagaments pendents que puguem tenir i si hem acumulat algun deute. D'altra, cal valorar tots els recursos de què disposem: els ingressos, estalvis i ajudes. 
 

Fes un consum responsable tant de llum com d'aigua

El que cal és apostar per un consum responsable tant a nivell individual com familiar, sobretot pel que fa a la llum i a l'aigua. La planificació financera ha de ser "seriosa, coherent i sense autoenganys", segons els i les especialistes. Només així aconseguirem millores econòmiques.
 

Alimentació: busca ofertes i compara preus

L’economista Miquel Àngel Salazar, en una conversa amb el Diari de Terrassa, ha recomanat comparar preus i buscar ofertes. En aquest sentit, les rebaixes d’hivern poden ser un bon context en el qual fer algunes despeses necessàries a un preu reduït. Un dels serveis que pujarà de preu durant aquest inici d’any són les tarifes telefòniques, així que aquest gener pot ser un bon moment per estudiar el mercat i analitzar quina tarifa i quina companyia s’adapta millor a les necessitats i pressupostos de cadascú. En general, és aconsellable no quedar-se amb el primer preu que trobem quan volem contractar un servei. Salazar ha considerat que el millor sempre és tenir un bon coneixement del mercat i de les diferents empreses que ofereixen el producte tot i que aquest procés signifiqui destinar una major inversió de temps.
 

Compra només el que necessitis a les rebaixes

Al gener arriba un moment generalment molt esperat: les rebaixes d'hivern. Però tot i la temptació que suposa, és important valorar si necessitem veritablement allò que volem comprar o si, per contra, pot esperar. Una bona opció en aquesta línia és fer una llista de les compres que necessitem i de les que ens agradaria fer per establir prioritats i no comprar impulsivament. Només així sabrem què és més rellevant i què ens podem permetre en cada moment. i si se'ns fa difícil privar-nos d'algunes coses, el que hem de fer simplement és establir un ordre de compra.
 

Controla les despeses innecessàries

També és important fixar-nos en aquells costos que tenim recurrentment. Podrem identificar-los perquè els fem, pràcticament, cada setmana i, per això, sabrem que, en el fons, són capritxos. Un àmbit en què podem estalviar són, per exemple, els serveis d'streaming. Observem quins tenim contractats, però no fem servir prou. O quin hàbit podem canviar per no gastar de més. Així trobarem diversos focus que ens ajudaran a retallar i assolir una millor situació financera. A llarg termini, és més sostenible.
 

Evita demanar crèdits

En resum, l'important és tenir una mirada àmplia de la nostra economia. Planificar-nos, reduir a poc a poc les despeses que no siguin necessàries i, sobretot, no haver de demanar cap crèdit per pagar costos descontrolats. Recórrer a aquesta via pot ser útil en algunes situacions, però en altres pot provocar tensió, estrès i problemes de solvència.