Polèmica pel desnonament de dues famílies vulnerables a Ciutat Meridiana en ple hivern

L'associació de veïns i veïnes apunta que l'Ajuntament "podria no haver fet els deures", però el consistori relega tota la responsabilitat al jutge per "saltar-se la moratòria"

Els fets han ocorregut aquest divendres a última hora a l'avinguda Rasos de Peguera i al carrer Perafita.
Els fets han ocorregut aquest divendres a última hora a l'avinguda Rasos de Peguera i al carrer Perafita. | Adrià Costa
David Cobo / Maria Rabella Ytarte
14 de gener del 2023
Actualitzat a les 15:20h
"Teníem tres desnonaments i sabíem que vindria policia", comença a relatar a Nació el president de l'associació de veïns i veïnes de Ciutat Meridiana (Barcelona), Fili Bravo, sobre l'ocorregut aquest divendres a última hora a l'avinguda Rasos de Peguera i al carrer Perafita. Entre set i 11 furgons dels Mossos d'Esquadra -veïnatge i Ajuntament no es posen d'acord amb la xifra- van irrompre a la zona amb la intenció de desnonar tres famílies del barri. El consistori liderat per Ada Colau atura un 93% dels casos, però aquests escapaven del límit fixat. Allà, els esperaven una seixantena de persones disposades a plantar carta i intentar evitar que les execucions es materialitzessin. 

"És un despropòsit absolut", escrivia a Twitter la regidora d'habitatge de la ciutat, Lucia Martín, en conèixer la notícia. Ella mateixa detallava que el jutge s'havia "saltat" la moratòria de desnonaments i havia enviat la policia per executar-los. En concret, són sis nens i dues mares els que han quedat al carrer aquesta passada nit. Un dels edificis se'n va lliurar, però només per una setmana, període en el qual, tal com assenyala Bravo, es farà efectiu el desnonament.
Segons han explicat tant des de l'Ajuntament com des de l'associació de veïns i veïnes, la propietat, el fons d'inversió Cerberus, "s'ha negat a complir la llei i oferir lloguer social". De fet, asseguren que a última hora un dels pisos va proposar acceptar el lloguer normal. "Ni normal van voler! Volien desnonar", exclama Bravo. 

L'Ajuntament ha decidit sancionar la propietat, però també ha anat un pas més enllà i ha demanat suport al Govern. L'objectiu, ha apuntat la titular d'habitatge, és aconseguir que la llei estatal obligui els grans tenidors a fer lloguer social. No obstant això, l'Associació considera que potser el consistori de Colau "no havia fet els deures" abans de les execucions i que, en cas d'haver-ho fet, el resultat podria haver estat diferent. Ara, les famílies desnonades han rebutjat allotjar-se a l'alberg que se'ls ha ofert i, de moment, viuen a cases de veïns i veïnes del barri. 
Arxivat a