Junts crida a mobilitzar-se el 19 de gener per Puigdemont: «L'única manera perquè torni és en llibertat»

Turull erigeix el partit en el "transmissor d'esperança" dins l'independentisme i càrrega contra l'estratègia d'ERC sobre la via negociada: "Nosaltres no serem còmplices del desànim"

El secretari general de Junts, Jordi Turull.
El secretari general de Junts, Jordi Turull. | ACN
14 de gener del 2023
Actualitzat a les 19:57h
L'independentisme està preparat per mobilitzar-se contra la cimera entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron a Barcelona el 19 de gener. El plantejament és una jornada unitària de protesta, però el cert és que cada vegada es van detectant més diferències d'enfocament entre aquelles entitats i partits que hi participaran, en teoria, per deixar ben clar que el procés independentista no s'ha acabat. Des de Junts s'han apuntat a aquesta mobilització des d'un inici, i creuen que cal anar-hi per dir que "aquí no s'ha acabat res", com apunta el lema de la mobilització. Així ho ha reiterat aquest dissabte el secretari general, Jordi Turull, en la seva intervenció al consell nacional del partit que se celebra a Igualada. Ara bé, també ha demanat que la manifestació serveixi per mostrar disconformitat amb la reforma del codi penal impulsada per ERC, que malgrat suposar la derogació de la sedició, manté la persecució a Carles Puigdemont: "El dia 19 també hem de deixar ben clar que nosaltres, de l'única manera com volem que torni Puigdemont, és en llibertat i per la llibertat de Catalunya".

La manifestació independentista del 19 de gener, impulsada per l'ANC, Òmnium i el Consell de la República, ja ha rebut l'adhesió d'una trentena d'entitats. Arrencarà dia 19 a les 9 hores del matí a les columnes de Puig i Cadafalch de Barcelona, i entre els partits que han confirmat l'assistència, hi serà ERC. En canvi, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que acceptarà la invitació a la cimera i que hi serà present perquè no es poden desaprofitar espais on tenir presència. Des d'ERC consideren que no és incoherent anar a la manifestació mentre el president de la Generalitat participa a la trobada hispanofrancesa, però aquesta decisió s'ha qüestionat des de certs sectors de l'independentisme. Durant la presentació unitària de la manifestació, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, va exigir a Aragonès que no assisteixi a la cimera, mentre que David Minoves, president del CIEMEN i de l'entorn d'ERC, va assegurar que aquesta no és una manifestació contra la cimera, sinó d'autoafirmació sobre l'autodeterminació.

És evident que més enllà de la voluntat que té l'independentisme de mostrar unitat en aquesta jornada, els plantejaments són diversos. En qualsevol cas des de Junts esperen que la "calamitat" que suposa que el govern espanyol vulgui "enterrar" el procés, es converteixi en una "oportunitat" per reactivar els grans actius de l'independentisme, que són la mobilització i la unitat. Així ho ha proclamat Turull davant les bases, i ha demanat que en aquesta convocatòria tothom "vagi a l'una" i s'omplin els carrers. "És una gran oportunitat per dir que aquí no s'ha acabat res i que el procés el donarem per acabat nosaltres quan fem efectiu el que vam votar i decidir l'1-O, que és la independència de Catalunya", ha proclamat.

Pla estratègic 2023

Els consellers nacionals del partit estan reunits aquest dissabte a Igualada per aprovar el pla estratègic per l'any 2023. Es tracta d'un document elaborat per la direcció que avui es discutirà, i a partir de les intervencions de les bases, se'n farà una versió definitiva. Precisament en aquestes vuit pàgines apareixen alguns dels ítems als quals s'ha referit Turull en la seva intervenció. Junts assegura que s'ha demostrat que l'estratègia d'ERC de la via negociada no ha donat cap fruit, i que l'única via per assolir la independència és la lluita capitanejada per Puigdemont des de l'exili. També s'aposta perquè Junts, en la nova etapa a Govern, batalli per ser el coordinador de l'independentisme. Turull, en la seva intervenció, ha assegurat que Junts mai no participarà del "desànim" del moviment, i ha apuntat que volen ser "transmissors d'esperança" per fer el país lliure. 

Sense abandonar el discurs sobre els últims moviments judicials, Turull ha recordat que els presos polítics de Junts tampoc no donaran per bona la reforma del codi penal, i que batallaran en les instàncies europees. "Som al costat de Puigdemont en la seva batalla. La confrontació és això. Per això nosaltres, els presos polítics de Junts, també li diem a aquesta cúpula judicial que ens veurem a Europa", ha afegit el secretari general del partit.

Pressupostos

Més enllà de l'eix nacional, en el document que debaten aquest dissabte els afiliats, també aborden quin haurà de ser el paper de Junts en l'àmbit institucional, després de la sortida del Govern. El full de ruta és fer una "oposició propositiva", que és el que ha defensat Turull que estan fent amb els pressupostos. Així, davant la militància, el secretari general ha explicat com el partit ha enviat un document amb propostes al Govern d'ERC, i ha agraït la feina que estan fent els diputats que formen part de la negociació dels comptes. Ara bé, ha acusat el president de la Generalitat de no estar portant la negociació com pertoca, i ha exigit que es posicioni sobre si els comptes els vol aprovar amb el PSC o amb els juntaires. "Jugant a tres bandes és impossible arribar a qualsevol acord", ha advertit Turull, que ha assegurat que el Govern del 80% que reivindicava Aragonés és "del 21%".
 

Benvinguda de Marc Castells

Igualada, el lloc on es fa el consell, no és casual, i si molt significatiu per la disputa entre Junts i el PDECat en l'escala municipal. Fa uns dies, l'alcalde de la ciutat, Marc Castells, va anunciar que es presentarà com a candidat sota la marca Junts per Igualada, després d'haver anat com a número 3 a la llista del PDECat a les eleccions del Parlament del 14 de febrer. Ell ha estat l'encarregat de donar la benvinguda al consell nacional, amb un discurs breu en el qual ha apuntat que el futur de Junts ha de passar per sumar: "De fet, tenim tres objectius de futur. Sumar, sumar i sumar. Quan sumes guanyes, i guanyes per la gent i guanyes pel país", ha declarat. També Turull s'ha adherit a les paraules de Castells i ha assegurat que és un orgull formar part d'aquest partit, i ha declarat que en aquests comicis sortiran "a guanyar", no en contra de "res" ni de "ningú", sinó en una campanya amb actitud "positiva", "ferma" i gens acomplexada.