Pot Gerard Piqué demandar Shakira per la cançó amb Bizarrap?

Analitzem si és possible que un tribunal consideri el nou tema de la colombiana amb el famós DJ argentí com un atac a l'honor i la intimitat de l'exfutbolista i Clara Chía

Piqué i Shakira, en una foto d'arxiu.
Piqué i Shakira, en una foto d'arxiu. | EP
Nació
14 de gener del 2023
Actualitzat a les 10:52h
La nova cançó de Shakira amb el productor i Dj argentí Bizarrap, "BZRP Music Sessions #53", s'ha convertit en autèntic fenomen a nivell mundial. En poc més de 24 hores supera els 60 milions de reproduccions a YouTube i s'especula que la colombiana hauria guanyat ja amb ella l'escandalosa xifra d'1.5 milions d'euros.

I és que com ella mateixa ha deixat clar en el seu últim single, "les dones ja no ploren, les dones facturen". Però a banda d'aquest dard a qui va ser parella seva fins fa poc, Gerard Piqué, hi ha molts altres que han deixat en una posició molt complicada tant a l'exfutbolista com a la seva nova nòvia, Clara Chía, a qui ha arrasat amb lletres com "una lloba com jo no està per tipus com tu. Et vaig quedar gran i, per això, estàs amb una igualeta que tu"; "Em vas deixar de veïna la sogra, amb la premsa a la porta i el deute a Hisenda"; "Té nom de persona bona. Clara-ment no és com sona"; o "jo valc per dos de 22. Vas canviar un Ferrari per un Twingo. Vas canviar un Rolex per un Casio. Ah, molt gimnàs, però treballa el cervell una miqueta també".



Però, podrien Piqué i Clara Chía considerar aquestes frases com un atac directe a la seva persona? Es tracta d'un possible delicte d'injúries o calúmnies? Podrien emprendre mesures legals contra Shakira? Legálitas ha explicat a Europa Press si l'exfutbolista podria demandar o no la seva ex.
 

Vulnera el dret a l'honor o a la intimitat de Piqué i Chía?

És molt probable que la cantant tingui un equip jurídic que l'haurà assessorat durant tota la creació i composició del tema i la seva lletra. I és que a la cançó no es fa referència directa a cap dels implicats i tampoc revela dades o fets concrets relacionats amb la seva vida íntima amb l'exfutbolista. Tots els artistes creen sobre la base de les seves vivències personals i moltes de les seves cançons són en part autobiogràfiques i sobre la base de la llibertat d'expressió, la qual cosa no implica que amb això es vulneri cap dret.

A pesar que el públic l'ha interpretat com una al·lusió clara (i mai més ben dit) a Piqué i la seva nova parella, la realitat és que no és més que una cançó que s'ha tornat viral en tot just unes hores. Aquest fet no impedeix que puguin emprendre accions legals, encara que el recorregut en una demanda de vulneració del dret a l'honor en aquest cas concret seria bastant curt, pel que s'ha assenyalat anteriorment i perquè són els mateixos demandants els que han d'acreditar quins han estat els perjudicis ocasionats.


 

Pot afectar el conveni regulador dels fills?

La cançó de per si sola no és motiu perquè es produeixi una modificació de l'acord de custòdia al qual van arribar el novembre passat després d'una tensa negociació que es va allargar durant més de tres mesos. Després de la publicació del tema, no ha canviat res ni tampoc els seus fills, el Milan i el Sasha, estan en perill o necessiten protecció.


 

Atempta contra el dret a l'honor de la nova parella?

Després de l'última reforma del codi penal que va tenir lloc per la Llei orgànica 1/2015, les injúries lleus s'han despenalitzat, excepte aquelles que tenen lloc en l'àmbit familiar o van dirigides a l'autoritat. Perquè l'atac a l'honor d'una persona sigui una acció constitutiva de delicte, caldria demostrar que les expressions emprades per Shakira són greument ofensives tenint en compte les circumstàncies concurrents i el context en el qual es produeixen. Així mateix, l'artista hauria d'haver fet palesa una intenció de menysprear i desacreditar Piqué. Si l'objectiu no ha estat un altre que llançar una crítica, denunciar uns fets o fins i tot exercir el dret a la llibertat d'expressió per defensar-se, és molt probable que el jutjat no apreciï indicis de delicte.

Si s'analitza tota la lletra de la cançó, es pot comprovar que tot són insinuacions. Si bé és cert que per al·lusions se sap que amb “novell” s'està referint al seu exmarit i que “té nom de bona persona, clara-ment no és com sona” va per a la Clara. Sobre una possible querella, seria també fàcilment defensable que la intenció real és la d'exercir el dret a expressar lliurement opinions, possibles situacions injustes i al·ludir a una certa llibertat creativa i artística.

“Em vas deixar amb el deute a Hisenda” són calúmnies?

Si analitzem si aquesta expressió pot incórrer en un delicte de calúmnies en imputar a Piqué la presumpta comissió d'un delicte fiscal, descobrim que no sembla ser aquesta la intenció que es dedueix de la lletra de la cançó. El que posa de manifest Shakira és una crítica davant una situació de conflicte perquè no qualsevol deute amb Hisenda és constitutiu de delicte. Això només passa si les defraudacions són superiors a 120 mil euros.