Tot sobre l'Any Nou Xinès 2023 a Barcelona

El dissabte 21 de gener comencen les celebracions als voltants de l'Arc de Triomf per donar la benvinguda a l'any que s'enceta el dia 22

L'Any Nou Xinès comença aquest diumenge
L'Any Nou Xinès comença aquest diumenge | Núria Garrido
16 de gener del 2023
Actualitzat a les 17:03h
La celebració més important per a la comunitat xinesa ja és aquí. El 22 de gener del 2023 comença l'any xinès, enguany representat a l'horòscop xinès per la figura del conill. El dia abans, el 21 de gener, els carrers de Barcelona ja celebren la festivitat. Entitats catalanes i xineses com l'Associació d'Artistes Huaxing, la Fundació Institut Confuci de Barcelona i Casa Àsia s'organitzen per festejar l'arribada de l'any, que no coincideix amb la de l'any nou d'occident.

La celebració de l'Any Nou Xinès dura quinze dies, fins al 4 de febrer, i cada jornada té un significat diferent. Per això, a Barcelona també s'allarga la festa durant dues setmanes. Diferents punts de la ciutat acolliran activitats obertes als ciutadans, enfocades a la cultura xinesa. Tot s'iniciarà el 21 de gener amb una desfilada que sortirà des de l'avinguda de Vilanova a les 11 h. També, de 12 h a 20 h es podrà gaudir de la fira gastronòmica xinesa a Arc de Triomf. Tot el programa complet.
 

L'any del Conill: com s'escull l'animal del calendari Xinès

El conill és l’animal que representa aquest nou any a la Xina. Això s’explica perquè a l’astrologia xinesa hi ha 12 animals representats, i cadascun d’ells simbolitza diferents anys. S’inicia amb la rata, després el bou, el tigre i en quarta posició el conill. Continua el drac, la serp, el cavall, la cabra, el mico, el gall, el gos i el porc. La llista i l’ordre dels animals correspon als primers animals que van acudir a la crida de Buda. El 2022 va ser l’any del tigre, per tant, aquest 2023 és el del conill.
 

Què és l’Any Nou Xinès?

L’Any Nou Xinès se celebra d’acord amb el calendari tradicional de la Xina, el qual és molt antic i sembla que té els orígens en la dinastia Xia, als segles XXI-XVI aC. El calendari es basa en la combinació dels cicles solars i lunars.

A diferència del calendari gregorià que fem servir a occident, no té una durada de 365 dies anuals. Per això, l’Any Nou Xinès no comença sempre el mateix dia. Aquesta data oscil·la entre el 21 de gener i el 21 de febrer. Per això, el 2021 es va celebrar el 12 de febrer, mentre que el 2022 l’1 de febrer i enguany el 22 de gener. 
 

Quin any és a la Xina i per què?

Mentre que a orient aquest gener hem passat el 2023, enguany a la cultura xinesa es comença el 4721. Això es deu al fet que el calendari xinès comença a comptar els anys des del moment de la coronació de l'Emperador Groc, que es data del 2698 aC.

Com se celebra l'any nou a la Xina?

La celebració de l'Any Nou Xinès dura quinze dies. Durant aquest temps molts ciutadans aprofiten per retrobar-se amb la família. Això provoca un gran nombre de desplaçaments interns, i en conseqüència llargues cues per viatjar en tren, autobús o avió. Avui dia, el que se celebra més és la nit de Cap d'Any i es festeja sopant amb la família tota mena de preparacions culinàries típiques xineses.
 

Com saber quin animal soc a l'horòscop xinès?

Quan a occident pensem en l’horòscop ens ve al cap: sagitari, cranc, aquari, balança… cada signe amb una duració aproximada d’un mes, a la Xina, però, és diferent. Els dotze animals que tenen per representar els anys també s’utilitzen com a horòscops, un per cada anyada. Per tant, el teu horòscop serà l’animal que ha representat l’any que vas néixer. Aquí tens un calendari per trobar l’animal que et correspon a tu.
 
 

Calendari per trobar el teu horòscop xinès. Foto: Núria Garrido