Ultimàtum d'Illa a Aragonès: «Si no accepten totes les propostes, no cal perdre més el temps»

La ministra Raquel Sánchez colla el Govern perquè accepti les demandes del PSC en matèria d'infraestructures, com són l'aeroport del Prat i el Quart Cinturó

Raquel Sánchez i Salvador Illa.
Raquel Sánchez i Salvador Illa. | PSC
12 de gener del 2023
Actualitzat a les 18:45h
Els contactes entre el Govern i el PSC continuen aquest dijous. Són hores decisives, en les quals Pere Aragonès voldria tancar un acord com més aviat millor i portar els comptes a un consell executiu extraordinari per aprovar-los i així començar la tramitació parlamentària. Ho ha dit el cap de l'executiu aquest matí, sense donar més detalls de com estan les converses, tot i que fonts governamentals asseguren que "avançades". En paral·lel, el líder dels socialistes, Salvador Illa ha aprofitat una intervenció en públic per llançar un ultimàtum al president de la Generalitat: "Si no s'accepten totes, íntegrament, la totalitat, i el conjunt sencer de les nostres propostes, no hi haurà acord pressupostari amb el PSC". 

Illa ho ha dit en el transcurs d'un acte a Cardona, acompanyat de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que també ha afegit pressió al Govern amb relació als grans projectes que exigeix el PSC, com és l'ampliació del Prat, el Quart Cinturó o el Hard Rock. De fet, Sánchez ha carregat contra l'executiu català, que ha titllat de poc "ambiciós" i "valent", fet que ha assegurat que impossibilita arribar a acords en matèria d'infraestructures a Catalunya. En aquest sentit, ha admès que tots els grans projectes tenen alguna "externalitat negativa", però ha subratllat que cal "mirar més enllà i ser més ambiciosos". 

Aquesta setmana s'han intensificat de manera exponencial les reunions entre l'executiu i els de Salvador Illa. Ahir mateix, ambdues parts van mantenir una reunió de tres hores a Palau i a la tarda, van continuar els contactes amb la voluntat d'arribar a un acord. Si el Govern d'ERC aconsegueix tancar un acord amb els socialistes, ja tindrà els suports necessaris per tirar endavant els comptes, després d'un primer acord assolit amb En Comú Podem abans de Nadal. A hores d'ara, Aragonès assegura que no es planteja portar els pressupostos al consell executiu sense un previ acord, tot i que ha advertit, en una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio, que les negociacions no es poden "eternitzar".

La negociació està encallada, precisament per aquests grans projectes que vol el PSC i que ERC no veu amb bons ulls i considera "extrapressupostaris". Però els socialistes no es mouen i Illa ha expressat amb contundència que cal aprovar tot el paquet de propostes presentades, i en cas que el Govern no ho vulgui fer, l'ha convidat a buscar altres suports. En aquesta línia, el líder socialista ha fet servir una metàfora futbolística per criticar les negociacions amb l'executiu, i ha dit que ara mateix el Govern està "fent servir pilotes per fer rondos", mentre que el PSC el que vol és "xutar a la porteria". 

El PSC, de jornades a Cardona

En paral·lel a la negociació dels pressupostos, el PSC està dedicant aquest dijous i divendres per fer jornades internes de treball. Aquest desplaçament, de fet, provoca que les converses entre l'executiu i el PSC hagin de ser per via telefònica. És en el marc d'aquestes jornades que la ministra d'Infraestructures ha protagonitzat el diàleg amb Illa a Cardona. Al mateix municipi avui al vespre, el líder del PSC celebrarà un acte públic amb el candidat socialista a la ciutat, Ferran Verdejo. Les jornades seguiran divendres, i la portaveu parlamentària Alícia Romero oferirà una roda de premsa al Parador de Cardona.