12
de gener
del
2023
Actualitzat
a les
17:43h
Sempre que parlem de colesterol ho solem fer de manera negativa. Però no sempre ho és. De fet, està sempre present al nostre cos i és un element necessari per al bon funcionament del nostre cos. Però, com bona part de tot el que ens conforma, cal regular-lo i que no excedeixi els límits. Per això el doctor diu que cal canviar la dieta per abaixar-lo si et fan una analítica i surt un valor massa elevat: pot ser un risc per a la salut.
En referència a accidents cardiovasculars, també es pot produir sensació de mareig, confusió, visió borrosa o dificultat per parlar, a més de mal de cap o paràlisi a la cara. Finalment, la malaltia de més gravetat és l'atac cardíac, que té un quadre simptomàtic de suor freda, dolor al pit i al braç, a banda de la mandíbula, a les dents i a l'abdomen, i patir fatiga i dificultats per respirar.
Aliments amb més colesterol que has d'evitar
I com es controla un excés de colesterol? Doncs complint amb una alimentació adequada. Per ajudar-te, a continuació et presentem una llista dels aliments amb més colesterol i que has de prohibir-te a tu mateix si tens aquest valor massa alt.Productes lactis
La llet i els seus derivats, com poden ser els iogurts o els formatges, són aliments a evitar si tens el colesterol molt alt. Ara bé, són perjudicials només aquells que han estat produïts amb llet sencera. Per aquest motiu, és una molt bona alternativa consumir productes lactis que siguin desnatats. Pel que fa als formatges, cal evitar els que siguin més curats, com el parmesà, el cheddar o el brie. La llet també es pot substituir per alternatives vegetals, com la civada o la soja.Carn vermella
Si menges molta carn vermella, és possible que sigui una de les causes de tenir un colesterol alt. Per això, és altament recomanable disminuir el consum de la vedella, el xai o el porc. De la mateixa manera, menjar salsitxes, hamburgueses o embotits com el xoriço o la mortadel·la no són gens beneficiosos. Les alternatives a la carn vermella poden ser el pollastre o el gall dindi.Brioixeria i aliments ensucrats
La brioixeria industrial pot implicar un excés important del colesterol. Els aliments ultraprocessats i amb molt sucre no són gens recomanables perquè a banda també contenen additius, conservants i greixos. Per substituir-los, poden ser unes bones opcions les fruites, els dàtils o les panses, que, a més, també aporten nutrients i vitamines beneficiosos per a la salut.Fregits
Fregir o fer-ho amb arrebossats és una de les pitjors tècniques per cuinar els aliments, sigui amb oli o amb mantega. El fet de fregir eleva el nivell de greixos i calories, i, en conseqüència, de colesterol. Les alternatives, res més enllà del que es pot fer a casa: cuinar a la planxa, al forn o al vapor. A més, d'aquestes maneres es mantenen els nutrients i el sabor original del menjar.Mariscos
Els mariscos tenen una doble cara. És cert que n'hi ha que tenen un baix nivell de colesterol i poden ser beneficiosos per a la salut, com les cloïsses, els musclos o les escopinyes. Però, per altra banda, tots els crustacis impliquen un creixement del colesterol. Ens referim a les gambes, la llagosta, els escamarlans o els ous de peix.Símptomes del colesterol alt
Tenir un colesterol alt no és cap fet menor: implica un risc més gran de patir malalties cardiovasculars, especialment l'ictus i l'infart de miocardi. La simptomatologia més freqüent de tenir un colesterol elevat és el dolor al pit, la fatiga, la sensació de falta d'aire o la manca de sensibilitat a les extremitats.En referència a accidents cardiovasculars, també es pot produir sensació de mareig, confusió, visió borrosa o dificultat per parlar, a més de mal de cap o paràlisi a la cara. Finalment, la malaltia de més gravetat és l'atac cardíac, que té un quadre simptomàtic de suor freda, dolor al pit i al braç, a banda de la mandíbula, a les dents i a l'abdomen, i patir fatiga i dificultats per respirar.