Aquests són els aliments prohibits si tens el colesterol alt

Repassem la simptomatologia de tenir aquest valor elevat, els nivells òptims que cal mantenir i com es pot abaixar

La carn vermella, un dels aliments a evitar si tens el colesterol alt
La carn vermella, un dels aliments a evitar si tens el colesterol alt | Unsplash / Eiliv Aceron
Nació
12 de gener del 2023
Actualitzat a les 17:43h
Sempre que parlem de colesterol ho solem fer de manera negativa. Però no sempre ho és. De fet, està sempre present al nostre cos i és un element necessari per al bon funcionament del nostre cos. Però, com bona part de tot el que ens conforma, cal regular-lo i que no excedeixi els límits. Per això el doctor diu que cal canviar la dieta per abaixar-lo si et fan una analítica i surt un valor massa elevat: pot ser un risc per a la salut.

Aliments amb més colesterol que has d'evitar

I com es controla un excés de colesterol? Doncs complint amb una alimentació adequada. Per ajudar-te, a continuació et presentem una llista dels aliments amb més colesterol i que has de prohibir-te a tu mateix si tens aquest valor massa alt.
 

Productes lactis

La llet i els seus derivats, com poden ser els iogurts o els formatges, són aliments a evitar si tens el colesterol molt alt. Ara bé, són perjudicials només aquells que han estat produïts amb llet sencera. Per aquest motiu, és una molt bona alternativa consumir productes lactis que siguin desnatats. Pel que fa als formatges, cal evitar els que siguin més curats, com el parmesà, el cheddar o el brie. La llet també es pot substituir per alternatives vegetals, com la civada o la soja.
 

Carn vermella

Si menges molta carn vermella, és possible que sigui una de les causes de tenir un colesterol alt. Per això, és altament recomanable disminuir el consum de la vedella, el xai o el porc. De la mateixa manera, menjar salsitxes, hamburgueses o embotits com el xoriço o la mortadel·la no són gens beneficiosos. Les alternatives a la carn vermella poden ser el pollastre o el gall dindi.
 

Brioixeria i aliments ensucrats

La brioixeria industrial pot implicar un excés important del colesterol. Els aliments ultraprocessats i amb molt sucre no són gens recomanables perquè a banda també contenen additius, conservants i greixos. Per substituir-los, poden ser unes bones opcions les fruites, els dàtils o les panses, que, a més, també aporten nutrients i vitamines beneficiosos per a la salut.
 

Fregits

Fregir o fer-ho amb arrebossats és una de les pitjors tècniques per cuinar els aliments, sigui amb oli o amb mantega. El fet de fregir eleva el nivell de greixos i calories, i, en conseqüència, de colesterol. Les alternatives, res més enllà del que es pot fer a casa: cuinar a la planxa, al forn o al vapor. A més, d'aquestes maneres es mantenen els nutrients i el sabor original del menjar.
 

Mariscos

Els mariscos tenen una doble cara. És cert que n'hi ha que tenen un baix nivell de colesterol i poden ser beneficiosos per a la salut, com les cloïsses, els musclos o les escopinyes. Però, per altra banda, tots els crustacis impliquen un creixement del colesterol. Ens referim a les gambes, la llagosta, els escamarlans o els ous de peix.
 

Símptomes del colesterol alt

Tenir un colesterol alt no és cap fet menor: implica un risc més gran de patir malalties cardiovasculars, especialment l'ictus i l'infart de miocardi. La simptomatologia més freqüent de tenir un colesterol elevat és el dolor al pit, la fatiga, la sensació de falta d'aire o la manca de sensibilitat a les extremitats.

En referència a accidents cardiovasculars, també es pot produir sensació de mareig, confusió, visió borrosa o dificultat per parlar, a més de mal de cap o paràlisi a la cara. Finalment, la malaltia de més gravetat és l'atac cardíac, que té un quadre simptomàtic de suor freda, dolor al pit i al braç, a banda de la mandíbula, a les dents i a l'abdomen, i patir fatiga i dificultats per respirar.
 

Quins són els nivells òptims de colesterol?

Segons explica la Societat Espanyola de Medicina Interna, l'ideal és que el colesterol total estigui per sota de 200 mg/dl i el Colesterol-LDL -conegut com el colesterol "dolent"- per sota de 130. Així doncs, menys de 100 mg/dl es considera un nivell normal, mentre que entre 100 i 160 es considera normal-alt i per sobre dels 160 ja és alt. Pel que fa al que considerem el colesterol "bo", el HDL, en el cas dels homes és normal si és superior a 35 mg/dl, mentre que en dones ha de ser superior a 40 mg/dl perquè el nivell sigui correcte i òptim.
 

Què es pot fer per abaixar el colesterol?

Abaixa el colesterol, però, no és tan senzill com mantenir una dieta sana i equilibrada. És un pas, sí, però no l'únic. Entre la resta d'hàbits que cal implementar, no només per corregit aquest problema de salut, sinó de manera general, és evitar el consum de tabac i alcohol. A banda, un altre consell indispensable és fer exercici físic de manera freqüent. Segons l'Organització Mundial de la Salut, la població adulta ha de fer entre 150 i 300 minuts d'esport a la setmana.
 

Quina funció té el colesterol?

És important mantenir uns nivells correctes de colesterol especialment per la important funció que té en el nostre organisme. Es tracta d'una molècula essencial que forma part del grup de lípids o greixos i és imprescindible per a la formació d'hormones, metabolisme de la vitamina D i que també és indispensable per a l'absorció de calci i àcids biliars.