La Moncloa treu intenció política a fer de Barcelona seu de la cimera amb França

L'executiu espanyol destaca que la presència de Pere Aragonès subratlla el "bon estat" de les relacions amb la Generalitat

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, entre les vicepresidentes Yolanda Díaz i Teresa Ribera.
La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, entre les vicepresidentes Yolanda Díaz i Teresa Ribera. | Europa Press
10 de gener del 2023
Actualitzat a les 17:51h
El govern espanyol ha tret intencionalitat política al fet que Barcelona aculli el 19 de gener la propera cimera hispanofrancesa. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha assegurat que es va triar Barcelona dins la política de l'executiu de donar "protagonisme" a tots els territoris. S'ha referit a altres encontres bilaterals en què les seus han estat fora de Madrid, com a Trujillo en el cas d'una cimera amb Portugal, o A Corunya en la cimera bilateral amb Alemanya. També ho ha relacionat amb la futura infraestructura d'hidrogen renovable que unirà Barcelona amb Marsella, el projecte H2Med. Ha informat que la cimera es farà a la seu del MNAC, a Montjuïc. En un primer moment es va explicar que un dels motius d'escollir Barcelona era que es visualitzés la nova etapa política marcada per la distensió i el diàleg entre governs i ministres del PSOE han afirmat que el procés havia "acabat".  

Sobre la decisió d'ERC de participar en la manifestació contra la cimera hispanofrancesa quan el president Pere Aragonès ha anunciat que participarà en la trobada entre Pedro Sánchez i el president francès Emmanuel Macron, Rodríguez ha assegurat que cada força política pot defensar els seus plantejaments, però que la presència del president Aragonès "denota el bon estat de les relacions institucionals" entre l'Estat i la Generalitat. 
 
Al ser preguntada repetides vegades sobre la posició dels partits independentistes i les afirmacions que el procés no s'ha acabat, la portaveu no ha volgut pronunciar-se sobre afirmacions de partits, però ha subratllat que la política de l'executiu ha "normalitzat la situació política i les relacions institucionals". "Aquest govern ha aconseguit avançar en la convivència política i això és motiu de celebració", ha reblat.
 
La portaveu no ha deixat passar l'oportunitat per criticar l'estil d'oposició del PP. Alberto Núñez Feijóo ha acusat avui Pedro Sánchez d'estar "intervingut" a l'independentisme. La ministra portaveu ha ironitzat sobre la suposada "moderació" de Feijóo amb declaracions així. "Quan no hi ha lideratge, es posen entrebancs", ha assenyalat la portaveu.

Isabel Rodríguez ha afirmat que "aquest PP de Feijóo, com el de Casado abans, no ha estat mai al costat dels espanyols". Ho ha dit en resposta a una pregunta sobre la proposta del PP de donar suport al paquet anticrisis si l'executiu baixava els IVA de diversos productes. La portaveu ha recordat que Feijóo va votar en contra de l'increment de les pensions i dels gravàmens a les grans energètiques. "Cada vegada que presenta excuses demostra de quin costat està, que és d'una minoria privilegiada", ha dit.