El govern espanyol pressiona Brussel·les per rebaixar els preus de l'energia

L'executiu aprova la proposta de reforma del mercat elèctric que enviarà a la Comissió Europea per ser debatuda amb els socis europeus

Un tècnic instal·lant plaques fotovoltaiques.
Un tècnic instal·lant plaques fotovoltaiques. | ACN
10 de gener del 2023
Actualitzat a les 15:02h
La reforma del mercat elèctric europeu serà una de les grans batalles que es viuran a la UE a partir d'aquesta primavera. I el govern espanyol s'abocarà al màxim per aconseguir un canvi en el funcionament del pool elèctric. Aquest dimarts, el consell de ministres ha aprovat la proposta espanyola de reforma del mercat, que s'enviarà avui mateix a la Comissió Europea, i que implica el desacoblament del gas del mercat marginalista. La vicepresidenta i ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, ha informat de la proposta acompanyada de la ministra portaveu, Isabel Rodríguez i de la vicepresidenta Yolanda Díaz.

Teresa Ribera ha detallat els aspectes principals de la proposta de l'executiu: un nou model de mercat que aporti estabilitat als consumidors, que permetin noves inversions de noves centrals en energia renovable d'acord amb el procés de descarbonització, que reparteixi els costos de manera equitativa entre els consumidors i els productors, i que limiti els beneficis extraordinaris. Ribera ha subratllat la voluntat d'oferir "seguretat energètica als consumidors i uns preus raonables". 

Desacoblar el gas del mercat elèctric és la peça clau de la proposta espanyola. De fet, ha estat l'increment del preu del gas -en bona part arran de la invasió russa d'Ucraïna- el principal factor que explica el salt inflacionari que s'ha produït. La reforma espanyola planteja un model de mercat més flexible, amb contractes diferents per a cada tecnologia. La necessitat d'adequar el sistema a les transformacions sofertes pel sector, agreujades per la guerra d'Ucraïna, ha impulsat la posició de l'executiu espanyol per canviar el sistema de fixació de preus marginalista. L'estat espanyol és el primer que ha presentat el seu projecte a Brussel·les, alhora que ha reclamat que l'excepció ibèrica s'estengui a l'any 2024.   

La modificació del mercat elèctric alinearà els diversos socis europeus en posicions oposades. Espanya -que presidirà la UE en el segon semestre d'any- va de la mà de l'Europa del sud en aquest tema, amb Portugal i Itàlia. Però Alemanya, junt als països nòrdics, no vol cap modificació d'un sistema que va costar anys per establir-se. D'altra banda, Pedro Sánchez ha fet del seu pes a Europa una de les plataformes amb què vol impulsar-se mirant a les properes eleccions espanyoles. L'escenari queda ben traçat.  
 

Prestació d'atur per als treballadors de la cultura

Yolanda Díaz ha explicat el reial decret que ha aprovat l'executiu per crear una prestació específica de desocupació per al món de la cultura, caracteritzada per la seva intermitència. La norma redueix a la meitat els dies cotitzats perquè tots els sectors cobrin l'atur i alhora es pugui compatibilitzar la jubilació amb la realització d'activitats artístiques. La norma s'ha elaborat en coordinació amb els ministeris de Cultura i Seguretat Social i després de consensuar-ho amb el sector.