La Fiscalia avala alertar les dones si la parella té antecedents de violència masclista

El ministre Fernando Grande-Marlaska espera que el nou protocol estigui operatiu en setmanes, però, no obstant això, aquest mateix dimarts reunirà tota la policia per analitzar el repunt d'assassinats masclistes

La feina és interministerial per superar els esculls sobre protecció de dades.
La feina és interministerial per superar els esculls sobre protecció de dades. | Pexels
Nació
10 de gener del 2023
Actualitzat a les 16:10h
La Fiscalia General de l'Estat ha avalat aquest dimarts la proposta del ministeri d'Interior d'advertir les dones sobre els antecedents per violència masclista que puguin tenir les seves parelles en aquells casos en què es determini que existeix un "factor de risc rellevant". Així es desprèn de l'informe que la Fiscalia de Sala de Violència sobre la dona ha emès a instàncies del ministeri i al qual ha tingut accés l'ACN. El text afegeix que aquesta transmissió d'informació ha de reservar-se a situacions en què “resulti necessari per prevenir la comissió d'una infracció penal". Amb tot, apunta que aquest procediment no es pot fer de forma "automàtica i generalitzada" perquè pot suposar una vulneració dels drets fonamentals del futur agressor.

En aquesta línia, el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dit que espera tenir "en les pròximes setmanes" el nou protocol. L'objectiu també és fer front al problema de les conegudes com a "víctimes vulnerables" que no denuncien els seus agressors.

En una roda de premsa des de la DGT, el ministre ha negat discrepàncies sobre aquest assumpte amb altres departaments, principalment els de Justícia i Igualtat. A parer seu, es "va malinterpretar" que la ministra Pilar Llop tingués dubtes sobre les alertes d'agressors persistents per un possible conflicte amb la protecció de dades. "Tot el contrari", ha assegurat, "crec que es van malinterpretar les indicacions de la ministra de Justícia". La finalitat és, segons ha dit, "generar un protocol que tingui tots els vistiplaus jurídics" dins d'una feina que, ha dit, és "interinstitucional". La meta final és donar "total seguretat de constitucionalitat a causa del bé jurídic de la integritat física i la vida de les dones".

Tal com ha detallat Marlaska, aquelles dones que estan sotmeses a casos de violència de gènere persistent, tenen un risc més elevat que la violència que pateixen sigui més greu i es produeixi en menor espai de temps. En aquest sentit, ha afegit que ja estudien l'informe que els va remetre la Fiscalia de Sala delegada de Violència sobre la Dona en relació amb aquest protocol per alertar sobre homes amb antecedents a Viogen, quedant a l'espera de la valoració que es realitzi per part de l'Advocacia de l'Estat tenint en compte lleis com la 7/2022 sobre tractament de dades personals per a delictes greus.

El ministre ha tornat a posar el focus en els "agressors persistents" i en les "víctimes vulnerables" que per diferents raons no denuncien o, en el cas que ho facin, després no la mantenen. En aquesta ocasió, ha insistit novament que les noves mesures estan "molt avançades" i vol que estiguin en funcionament "al més aviat possible".
 

Reunió de tota la policia per analitzar la situació

A més a més, ha anunciat que es reunirà aquest mateix dimarts amb els comandaments de tots els cossos policials que formen part del Grup d'Anàlisi i Avaluació enfront de la violència de gènere per analitzar "tots" els assassinats comesos el 2022, que van deixar 49 dones assassinades després d'un desembre negre amb onze víctimes.

A banda d'això, almenys unes altres quatre dones han mort en els primers dies de 2023 -una dada pendent encara de confirmació per part de la delegació del govern espanyol de violència de gènere-, incloent-hi l'últim assassinat d'una dona a Adeje (Tenerife), que ha acabat amb la detenció de la seva exparella, que també va ferir un dels fills de la víctima quan intentava defensar-la.
 

El sistema Viogen i mesures extra

Grande-Marlaska ha recordat que el Sistema Viogen està en "constant evolució". Hi treballen 40.000 funcionaris, incloent-hi policies, fiscals i jutges. Segons les seves dades, els agents especialitzats en aquesta matèria han passat amb l'actual executiu de 1.800 a 2.700, la qual cosa en la seva opinió prova el compromís institucional per erradicar la xacra de la violència masclista. Finalment, el ministre ha esmentat mesures de reforç com ara el Protocol Zero per al tràmit de denúncies derivades des de patrulles de seguretat ciutadana. "Sempre s'avalua el risc, independentment de la denúncia", ha assenyalat.