Els jutges Barrientos i Ramos s'aparten de la causa contra Meritxell Serret

Els dos magistrats reconeixen que els posicionaments previs que han tingut sobre el cas podrien contaminar el judici, i recorden que el Suprem ja va anul·lar el cas de la mesa de l'1-O pels mateixos fets

Meritxell Serret
Meritxell Serret | ACN
10 de gener del 2023
Moviments en la causa per desobediència contra Meritxell Serret. Els magistrats Jesús María Barrientos i Carlos Ramos han demanat apartar-se del judici per evitar un altre revés del Tribunal Suprem com el que va passar fa uns mesos amb el cas de la mesa de l'1-O, en què l'alt tribunal va anul·lar el judici per la manca d'imparcialitat d'aquests dos magistrats.

En un escrit presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al qual ha tingut accés Nació, Barrientos i Ramos demanen abstenir-se de la causa perquè ja han emès posicionaments previs sobre la qüestió i perquè, diuen, això podria contaminar el judici. 

Això implica, per ara, que la causa contra Serret -que s'enfronta a una pena d'un any d'inhabilitació- queda aturada a l'espera que es resolgui la petició dels dos magistrats, que l'hauran d'analitzar els magistrats Eugènia Alegret, Fernando Lacaba i Roser Bach en els propers dies.

Meritxell Serret, actual consellera d'Acció Exterior, va tornar de l'exili el 2021 per posar-se a disposició del Suprem, i des d'aleshores ha estat en llibertat. El seu cas va passar al TSJC i l'any passat la Fiscalia va concretar en l'escrit d'acusació la pena d'un any d'inhabilitació pels fets de l'1-O, quan era consellera d'Agricultura.

En tot cas, la decisió del Suprem d'anul·lar el judici a la mesa de l'1-O, que es repetirà el mes de març amb un nou tribunal, té conseqüències, i en podria tenir més. Barrientos i Ramos també formen part del tribunal que haurà de jutjar els dirigents d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, i la consellera de Cultura Natàlia Garriga.

A l'espera de l'escrit d'acusació de la Fiscalia, en què s'haurien de començar a veure els efectes del nou codi penal, els dos magistrats han rebutjat apartar-se, malgrat que la causa fa referència a l'1-O, uns fets pels quals el propi Suprem ha posat en dubte que siguin imparcials.