5 consells útils per deixar de fumar aquest 2023

El tabac està normalitzat en la nostra societat, però és una droga i les seves conseqüències poden ser nefastes per a la salut

Una persona fumant a Barcelona, en una imatge d'arxiu
Una persona fumant a Barcelona, en una imatge d'arxiu | Josep Lluís Escudero Pla
Nació
10 de gener del 2023
Actualitzat a les 16:16h
Fumar és una de les accions que formen part de la vida quotidiana de moltes persones. És una droga, però el seu ús està plenament normalitzat. Ara bé, les seves conseqüències poden ser nefastes per la salut, com per exemple ser la causa del càncer de pulmó. El tabac, com diu el missatge en els paquets que molts ignoren, mata.
 

Consells útils per deixar de fumar

Per aquest motiu, és important que no fumis i que si ja ho fas bé des de fa poc o des de fa molts anys, ho deixis com abans millor. Per ajudar-te i evitar-te un problema gran de salut en un futur, a continuació presentem cinc consells del Departament de Salut per deixar de fumar.
 

El temps i la paciència

No desesperis. Encara menys si no has ni començat. Es recomana escollir una data clau i conscienciar-se des d'un primer moment a partir d'aquell dia. Anticipar-se a les dificultats que et pots trobar també requereix temps i planificació: com pots canviar les teves rutines diàries, com pots mantenir les mans i la boca ocupades, com pots afrontar els sentiments negatius...
 

Ajornar el desig de fumar

És molt important ser conscient que els desitjos de fumar existiran. Però recorda: no són eterns. Resistir-los et donarà una empenta per poder afrontar el següent, i el següent, i el següent... per això mateix l'estiu permet donar-te molt més espai, paciència i forces per frenar les ganes d'encendre't una cigarreta. Si sents que no podràs resistir l'enveja de fumar, parla amb tu mateix: primer has d'esperar 10 minuts més. Després, fes alguna cosa per distreure't en aquest temps. Intenta anar a un lloc públic o a una zona on estigui prohibit fumar.

En moments difícils, inspira lentament pel nas i expira per la boca unes quantes vegades mentre mires el rellotge. Espera que passi un minut i l’ansietat haurà desaparegut. Les ganes de fumar no s'acumulen en cap cas, per això no et cal patir. I compte si decideixes tornar a fumar o només "fer-te una cigarreta". La nicotina té un poder addictiu molt alt, els receptors nicotínics cerebrals tornaran a "recordar-se" del tabac i, en poc temps, fumaràs igual o més que abans.
 

Activitat física

L'activitat física pot ser un dels calmants més efectius per frenar les ganes de fumar. També et pot ajudar a distreure't de l'enveja de consumir tabac. Realitzar fer activitat durant un breu període, com pujar i baixar corrent les escales diverses vegades, pot fer desaparèixer aquest capritx. Fins i tot sortir caminar o córrer és efectiu.
 

Porta una vida més sana

També és de vital importància aprofitar l'esforç de deixar de fumar com una oportunitat per portar una vida més sana. Per això, el Departament de Salut també recomana beure aigua i sucs de fruita, preferentment naturals i rics en vitamina C; moderar al màxim el consum d’alcohol i excitants, com ara cafè o te; i menjar aliments rics en vitamina B, com pa i arròs integral.
 

Ajuda professional

Si consideres que la teva addicció és forta i et costarà moltíssim deixar-ho, demana ajuda als professionals de la salut. El Departament de Salut, a través de tot el sistema de Centres d'Atenció Primària (CAP), posa a disposició consultes, ajudes, guies i seguiment per a totes aquelles persones que volen deixar de fumar. El més important és mantenir les ganes i la consciència per deixar de consumir tabac.

En el cas que es torni a fumar per alguna circumstància, no s'ha de defallir ni tampoc castigar-se. "Cada intent és un pas endavant. L'èxit es basa a "insistir i persistir" i a vegades es necessita ajuda. Parla amb un professional sanitari sobre com pots plantejar-te el proper intent per aconseguir-ho", recorden des de Salut. Recorda consultar professionals, mantenir la paciència, descarregar-te aplicacions per deixar de fumar, conscienciar el teu entorn i saber el que costa.
 

Guia per deixar de fumar

Deixar de fumar pot ser difícil i implica un esforç personal, però és possible i molta gent ho fa cada any. Si estàs pensant a deixar de fumar, has de tenir en compte que és la millor decisió tant per a tu com per a la gent del teu voltant. Malgrat que no hi ha cap fórmula miraculosa, seguir uns passos et pot ajudar a deixar de fumar i a mantenir-te en la teva decisió.

Deixar de fumar en 4 passos

1. La teva decisió. Pren tu la decisió basant-te en una llista de motius, marca't una data i comunica-ho als teus familiars i amics. Valora els pros i les contres (ningú se n'ha penedit mai de deixar de fumar i sí que hi ha gent que ha lamentat no haver-ho fet abans).

2. Prepara't. Sembla obvi, però a part d'eliminar tot el tabac, llença tots els encenedors i cendrers del teu voltant la vigília del Dia D. Comunica la decisió a familiars i amics, tria una data per començar i anticipa't a les dificultats.

3. Dia D. Quan arribi aquest dia en què deixes de fumar, et poden passar mil sentiments per davant. Addicció, nervis, irritabilitat, mal humor, insomni, cansament, falta de concentració... És normal. Intenta resistir i tot això acabarà passant. Per combatre les ganes de fumar, beu aigua, fes respiracions i esport, i evita, almenys el primer dia, situacions de risc com el cafè o els àpats abundants.

4. Mantén-t'hi. Ara que ja has fet el pas de començar a deixar de fumar, no defalleixis. No pensis en el cigarret com quelcom bo que has perdut i recorda't dels avantatges de no fumar: millora el teu aspecte físic, estalvies cèntims o respires millor. I si caus i tornes a fumar, no et rendeixis, aprén d'allò que no ha sortit bé i torna-ho a intentar quan et vegis capaç.