«Eixamplar la base» a Ciutadans: qui són i què volen els crítics amb Arrimadas

Un important sector de militants i quadres catalans es posicionen en favor de la candidatura d'Edmundo Bal en les primàries dels dies 11 i 12

Edmundo Bal, en un acte de amb Inés Arrimadas i Begoña Villacís a Madrid.
Edmundo Bal, en un acte de amb Inés Arrimadas i Begoña Villacís a Madrid. | Europa Press
09 de gener del 2023
Actualitzat a les 21:50h
L'enèsima crisi interna que acumula Ciutadans pot ser la definitiva. Després de tres anys de davallades electorals i pèrdua de presència institucional, que van començar a les eleccions espanyoles de novembre del 2019, la fractura que viu el partit ha arribat ara al seu pinyol dur. La trencadissa entre la llista d'Inés Arrimadas i la del portaveu al Congrés, Edmundo Bal, s'enfronten en unes primàries disputades l'11 i el 12 de gener per decidir qui dirigirà la formació en el que pot ser la seva etapa terminal. La divisió extrema al partit també s'ha produït entre la militància catalana. 

Inés Arrimadas no és cap de llista, però forma part de la que encapçalen l'eurodiputat Adrián Vázquez -per a portaveu polític del partit- i Patricia Guasp, coordinadora de Balears, per a secretària general. Bal sí que aspira a ser portaveu en una llista on l'acompanya el regidor de Madrid Santiago Saura, que serà secretari general si la candidatura alternativa s'imposa. Bal ha atacat Arrimadas pel flanc més obert del partit i li retreu que prioritzi sempre els pactes amb el PP.  

A Catalunya, la major part de la direcció s'ha alineat amb Arrimadas. Carlos Carrizosa continua sent un dirigent de la seva confiança, com també ho són els diputats al Parlament Nacho Martín Blanco i Joan Garcia. Però els seguidors d'Edmundo Bal han trobat escalf entre les bases i els quadres catalans.

L'exdiputat al Parlament Sergio Sanz, posicionat sempre en el sector crític amb la direcció, és un dels qui dona suport a la campanya de Bal a Barcelona. Sanz és dels pocs impulsors del sector Renovadors que no ha abandonat el partit. El darrer referent dels crítics a abandonar la formació va ser Antonio Espinosa, tal com va informar Nació. Aquest és un dels obstacles amb què es pot trobar Bal: les contínues fugides de militants descontents ha deixat els crítics interns en una posició minoritària.
 

Tornar als orígens

Sergio Sanz explica que un dels objectius dels qui s'apleguen entorn Edmundo Bal i Santiago Saura és la voluntat d'"eixamplar la base i tornar als orígens fundacionals" del partit. "La candidatura oficial es replega en el liberalisme, però què fem amb els votants decebuts del PSOE i que ara es poden decantar per votar el PP?". Sanz considera que en política econòmica, Ciutadans sembla "a la dreta del PP". Els crítics propugnen un partit que pugui atreure votants de centre-dreta, però també a progressistes.

Amb Edmundo Bal també estan l'exregidor de Barcelona Koldo Blanco i dos regidors de Santa Coloma de Gramenet, que havia estat un lloc on el partit taronja havia creat moltes expectatives, com Salva Tovar i María Duarte. O Ángel Guillén, regidor de la Garriga, així com diversos consellers de districte, com Paloma Jiménez de Parga. També han donat el seu suport als crítics alguns exdirigents avui ja fora del partit, com l'exdiputada Carmen de Rivera
 

Tot el grup municipal a Barcelona, amb Bal

Un fet a destacar és que els tres regidors del grup municipal de Ciutadans a Barcelona s'han posicionat amb Edmundo Bal. Es tracta de Paco SierraNoemí Martín i Julia Barea. El que col·loca el grup municipal en ple enfront Arrimadas i Carrizosa.

Val a dir que Paco Sierra es troba en una situació especial.Expulsat del partit després d'un enfrontament amb l'anterior cap del grup, Luz Guilarte -que va abandonar el seu lloc al consistori-, no ha passat a no-adscrit i continua liderant el grup, amb el suport de les altres dues regidores. Això mentre espera el resultat d'una demanda judicial que ha presentat per defensar-se de la seva expulsió. 

Qui manté un perfil volgudament suau en aquesta batalla interna ésAnna Grau, candidata a l'alcaldia de Barcelona -pendent de ser ratificada per primàries- i diputada al Parlament. Grau ha assistit a actes de les dues candidatures i es concentra en el que serà la seva campanya municipal, on les perspectives del partit també són lúgubres.