Francesc elogia la «saviesa i lliurament» de Benet XVI en un funeral sobri al Vaticà

El Papa crida a "seguir les petjades" del seu antecessor, a qui qualifica de "fidel amic" de Déu en una plaça de Sant Pere plena de gom a gom per acomiadar Joseph Ratzinger

El papa Francesc davant el taüt de Benet XVI.
El papa Francesc davant el taüt de Benet XVI. | Europa Press
05 de gener del 2023
Actualitzat a les 11:37h
El papa Francesc ha elogiat Benet XVI per la seva "saviesa, delicadesa i lliurament" a l'Església, comparant-lo en algun moment a Crist a l'afirmar que la tasca de "pastor" implica, com va fer Jesús a la creu, estar disposat a "patir per estimar". Ho ha dit en la missa funeral celebrada aquest dijous en una plaça de Sant Pere atapeïda de fidels congregats -prop de 100.000- per acomiadar Joseph Ratzinger, mor dissabte als 95 anys.

En tota l'homilia, de gran bellesa formal, Francesc s'ha referit contínuament a la mort de Crist i ha assenyalat que els fidels congregats a Roma, com van fer les dones de l'Evangeli davant del sepulcre de Jesús de Natzaret, pregaven per Benet XVI "amb el perfum de la gratitud i l'oli de l'esperança". Francesc ha demanat també els fidels a "seguir les petjades" de Benet XVI, a qui ha elogiat per la seva "recerca" durant la seva trajectòria. La cerimònia ha tingut en tot moment un to sobri, allunyat d'excessos litúrgics.  

Citant les Escriptures, Francesc s'ha referit a les paraules atribuïdes a Jesús a la creu: "Senyor, en tu encomano el meu esperit" i ho ha posat com a exemple de la vida de Benet XVI lliurada a la seva fe i a l'Església. Francesc ha al·ludit a la "saviesa" i fidelitat de Joseph Ratzinger i, en l'única cita del nom del Papa emèrit durant l'homilia, ha dit: "Benet, fidel amic de l'Espòs (Déu), que el teu gaudi sigui perfecte en escoltar definitivament la veu de Déu".

Amb aquestes paraules, el pontífex actual ha acomiadat el seu antecessor, que va renunciar l'any 2013. D'aquesta manera s'ha clos una etapa inèdita en la història de l'Església de cohabitació de dos papes, el regnant i l'emèrit, tots dos dins mateix dels murs vaticans. A alguns observadors els ha sorprès que Francesc no hagi fet gaires referències personals al Papa emèrit. De fet, però, el Papa -que sempre es decanta per una litúrgia austera- no ho va fer tampoc en les canonitzacions de Joan Pau II i Joan XXIII. Ha estat en les invocacions finals del funeral quan més ha repetit el nom de Benet XVI, a qui ha qualificat d'"intrèpid predicador".  

A Sant Pere s'hi han aplegat més de 400 bisbes de tot el món i uns 4.000 sacerdots. Entre els milers de fidels s'hi han vist moltes banderes d'Alemanya i Baviera, d'on era fill. L'oficiant ha estat el cardenal degà, Gianni Battista Re, un personatge que ha estat molt rellevant en la història del Vaticà de les darreres dècades i un supervivent de moltes batalles curials. 

El funeral no és d'Estat, ja que Benet XVI no era Papa regnant des de la seva renúncia, el 2013. Tan sols les delegacions d'Itàlia i Alemanya han estat convidades oficialment, així com les representacions diplomàtiques a Roma. Han representat els seus estats els presidents d'Itàlia, Sergio Matarella, i Franz-Walter Steinmeier, d'Alemanya. La resta de caps d'estat i de govern presents ho han fet a títol personal. De l'estat espanyol hi han assistit la reina emèrita Sofia i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Han assistit nombrosos caps de govern.