Camil Ros (UGT) avisa els partits que no «retardin» més l'acord dels pressupostos

El dirigent sindical defensa la reforma laboral perquè ha donat "estabilitat" al mercat i anuncia un any de mobilitzacions si la patronal no s'avé a acords salarials

Camil Ros, en la roda de premsa d'avui.
Camil Ros, en la roda de premsa d'avui. | ACN
04 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:52h
El secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha retret als partits catalans que vagin "tard" en l'acord dels pressupostos, en plena negociació entre el Govern i formacions com el PSC, que avui mateix ha refredat la negociació amb el Govern. "No poden retardar més aquesta situació", ha etzibat en una roda de premsa aquest dimecres. Ros ha lamentat que "cada mes que passa" són 30 dies més que no s'aplica l'increment del 8% de l'Índex de Suficiència de Ciutadania, per accedir a ajuts. D'altra banda, Ros ha fet balanç del món del treball de l'any 2022, que ha estat marcat per l'aprovació de la reforma laboral i per pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors per la inflació.

El líder d'UGT a Catalunya ha avisat que el 2023 "seguirà sent un any de mobilització" sindical, en la línia de l'últim exercici, que ha definit com un període de "conquesta" i "recuperació de drets" en la negociació col·lectiva, com ara la ultra activitat i la prevalença del conveni de sector per damunt del d'empresa en temes salarials. El sindicalista ha reivindicat l'efecte positiu que ha tingut la reforma laboral en l'estabilització dels contractes, un 41% dels quals han estat indefinits. Segons Ros, s'ha de treballar perquè aquesta dada arribi al 50% a finals del 2023. En el capítol de contractació, el líder sindical ha instat la Inspecció de Treball que revisi bé els contractes fixos discontinus per evitar un mal ús i que el treballador es passi més temps treballant que en situació d'atur.

Tot i la bona notícia que representa l'estabilitat en la contractació, el secretari general d'UGT ha lamentat la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors per la inflació i ha instat a les patronals a arribar a acords salarials. "És molt important per al conjunt de la classe treballadora que hi hagi un increment mínim i després sector a sector apliquem clàusules de revisió", ha afirmat. El secretari general d'UGT ha assegurat que durant el 2022 s'ha especulat amb els preus a costa dels treballadors. Durant l'any, s'ha demostrat que "és possible" apujar sous perquè moltes de les vagues convocades des del setembre no s'han acabat realitzant perquè hi ha hagut un acord.

Ros ha assenyalat que "els increments van al consum i no a paradisos fiscals, com alguns beneficis empresarials". Per això, ha insistit a dirigir-se a les patronals per dir-los que han d'escollir "si volen acord salarial o conflicte". En aquest sentit, Ros ha defensat que "no hi ha cap indicador" que pronostiqui una recessió econòmica, per molt que alguns organismes hi insisteixin. Segons el líder d'UGT, no s'ha detectat un increment d'ERTO, d'ERO i tampoc d'acomiadaments individuals.