L’estira-i-arronsa entre el Govern i el PSC pels pressupostos complica un acord imminent

Els socialistes, que reclamen a l’executiu que accepti el paquet de mesures plantejat si vol tancar un pacte, veuen “difícil” una entesa en les pròximes hores malgrat l'optimisme de Palau

Pere Aragonès i Salvador Illa, al Parlament.
Pere Aragonès i Salvador Illa, al Parlament. | ACN
04 de gener del 2023
Actualitzat a les 18:47h
Es refreda un pacte imminent pels pressupostos entre el PSC i el Govern. Almenys per aquesta mateixa setmana. Així es dedueix de la valoració socialista després de l'última reunió entre els representants del primer grup de l'oposició i les conselleres de Presidència i Economia, Laura Vilagrà i Natàlia Mas. A la sortida de la trobada d'aquest matí, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha admès que no s'han produït avenços significatius, fins al punt que veu "difícil" un pacte pels comptes en les pròximes hores. Una versió que contrasta amb el missatge difós després pel Govern, que ha considerat que el contacte ha estat "molt" positiu per enfocar l'esprint final dels contactes. Les dues parts es tornaran a citar aquest dijous -s'han previst dues reunions-, però ara mateix s'intueix complicat un acord que permeti iniciar en breu la tramitació dels pressupostos, com havien verbalitzat tant portaveus socialistes com de l'executiu en els darrers dies. Palau encara confia, però, en una aprovació al consell executiu la setmana que ve.

Quin escenari dibuixa el PSC en la batalla pel relat? La valoració de la formació de Salvador Illa és que el Govern està transmeten un acord incipient que no és prou madur. A les files socialistes es va encaixar malament que l'executiu difongués que ja s'havien acordat un 87% de les mesures sectorials del document presentat pel partit el 28 de desembre, amb un impacte de més de 5.300 milions d'euros en els comptes. "Cal encaixar les mesures, les que tenen un impacte més important i les que no", ha expressat Romero aquest dimecres, després de la darrera reunió. En canvi, des del Govern s'havia qualificat de "carta als Reis" algunes de les peticions socialistes, amb un impacte financer d"encaix" complex en els marges de despeses, segons fonts coneixedores de les negociacions. Tanmateix, a l'executiu entenen que s'ha enfocat ja el tram final de les converses amb la formació d'Illa.

El PSC vol un acord sobre el conjunt de les mesures, també les que poden incomodar ERC, com el Hard Rock, el Quart Cinturó, l'ampliació de l'aeroport del Prat o les inversions en infraestructures ferroviàries. Pel que fa al fre a l'obertura de noves delegacions a l'exterior de la Generalitat -petició inclosa en el llistat socialista- hi ha marge per a l'entesa, perquè el pla de la conselleria d'Exteriors ja passava per consolidar la xarxa existent aquest 2023 en lloc d'afrontar la posada en funcionament de noves ambaixades aquest curs. En qualsevol cas, la conselleria d'Exteriors ha apuntat que no descarta obrir més delegacions durant aquest any, missatge reforçat arran de les crítiques de Junts. L'exconsellera Victòria Alsina havia esgrimit una eventual aturada en aquesta carpeta com una "dificultat" per donar suport als comptes.

Abans dels contactes d'aquest dijous amb les responsables governamentals, Romero havia estat explícita en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha rebatut el missatge del Govern sobre un pacte avançat, com verbalitzava aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. La diputada socialista ha dit que "l'acord es tancarà quan tots els elements [de la negociació] estiguin consensuats". "Em sembla molt deslleial donar xifres per enredar o per intentar buscar un relat per si no s'aproven els comptes", ha afegit Romero, que ha raonat que ara la "responsabilitat" de fer avançar el diàleg és de l'executiu de Pere Aragonès.

El Govern prioritza una entesa amb els socialistes, però ja ha advertit que si es "dilata" la negociació per falta de "voluntat política" de tramitar els pressupostos, aprovarà el projecte de comptes al consell executiu i després perseguirà els suports al Parlament. No ha posat, però, data en forma d'ultimàtum. De moment, Pere Aragonès només ha tancat un pacte previ amb En Comú Podem, que no vol veure perillar les seves prioritats per les reclamacions del PSC. Sobre la possibilitat que el Govern aprovi els pressupostos abans de signar una entesa amb els socialistes, Romero ha reiterat -després de la reunió amb les conselleres Vilagrà i Mas- que si l'executiu d'ERC tria aquesta opció emprendrà el "camí" d'una esmena a la totalitat. El PSC colla els republicans, conscients de la seva debilitat parlamentària.