Tot el que canvia aquest 2023: transport, supermercats, autònoms, ajudes i pensions

L'any nou ve carregat de novetats econòmiques i socials, algunes de les quals entren en vigor aquest mateix gener i d'altres ho faran al llarg dels mesos

Llum verda al tercer paquet de mesures anticrisi del govern espanyol.
Llum verda al tercer paquet de mesures anticrisi del govern espanyol. | Núria Garrido
Lluís Girona / Maria Rabella Ytarte
02 de gener del 2023
Actualitzat a les 11:44h
El 2023 ve carregat de novetats econòmiques i socials, des de lleis, fins a impostos, subvencions i ajudes socials. Nombroses modificacions que notarem des d'ara mateix en la nostra butxaca. L'ajustament de les pensions a l'Índex de Preus al Consumidor (IPC), les noves quotes d'autònoms o els descomptes en els abonaments de transport són alguns dels canvis més sonats, però hi ha d'altres que han passat un punt desapercebuts. Te'ls expliquem tots amb detall. 

Una cosa que hem de tenir en compte és que no tots els canvis han entrat en vigor aquest 1 de gener, alguns s'aniran implementant a mesura que avanci l'any. Tots ells, però, s'emmarquen en un nou paquet anticrisi creat pel govern espanyol que arriba després d'una negociació in extremis entre el PSOE i Podem. Fa uns dies el president Pedro Sánchez el detallava i explicava que les modificacions tenen com a objectiu reduir la inflació creixent des que va esclatar el conflicte armat a Ucraïna, i que principalment afectaran el preu dels aliments, de l'energia i dels lloguers. El pla, segons va assegurar Sánchez, tindrà un impacte econòmic al voltant dels 45.000 milions d'euros.
 

Productes i serveis bàsics

- Xec de 200 euros destinat a les famílies més vulnerables, que tinguin uns ingressos anuals que no superin els 27.000 euros i que el patrimoni no sigui superior a 75.000 euros. La mesura afectarà uns 4,2 milions de llars a partir del 15 de febrer.
- Eliminació de l'IVA de tots els productes bàsics, que ara eren del 4% (de tipus superreduït) i del 10% (reduït), durant sis mesos. Això inclou pa, farines, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates i cereals. A banda d'això, Sánchez va especificar que l'oli i la pasta passaran d'un 10% a un 5% de l'IVA.

 

Habitatge

- El topall del preu del lloguer es manté fins al 31 de desembre de 2023 i només es podran apujar en un 2%.
- Congelació dels preus dels lloguers en renovacions de contractes que finalitzin abans del 30 de juny de 2023, que es prorrogaran sis mesos amb el mateix preu.
- També es prorroga la suspensió de desnonaments en llars vulnerables.
 

Energia

- Es manté la rebaixa de l'IVA sobre l'electricitat del 10% al 5%. A més a més, es manté la suspensió de l'impost de generació i es limita al mínim que permet Europa el tribut sobre l'electricitat. De la mateixa manera, el nou paquet anticrisi també prorroga durant sis mesos la rebaixa als impostos del gas.
- Desapareix el descompte dels 20 cèntims per litre en gasolina i dièsel. La mesura ha estat vigent durant nou mesos, però es deixarà d'aplicar pel seu impacte fiscal i perquè només beneficia qui té cotxe i no qui es troba en una situació més vulnerable. L'ajut es mantindrà per a camioners, transportistes i personal del sector primari com agricultors i pescadors.
- Es manté l'excepció ibèrica de 40 euros per MWh al preu de l'energia. Segons Pedro Sánchez, això implica que cada llar estalviï uns 150 euros a l'any.
- Es manté la prohibició del tall de subministrament a les famílies en situació vulnerable i extensió del bo social.
- Es congela el preu màxim de la bombona de butà.
 

Transport públic

Una de les mesures estrella que el govern espanyol va aprovar el 2022 van ser els descomptes als abonaments de transport públic, entre les quals s'incloïen la gratuïtat d'alguns bitllets de Rodalies i Renfe. En aquest sentit, l'executiu va anunciar una pròrroga per algunes d'aquestes mesures per a l'any nou:

- Es manté la gratuïtat de Rodalies i de Renfe, que l'executiu estatal ja havia inclòs dins els pressupostos generals de l'Estat per a l'any que ve i que ja estan aprovats.
- Es manté també el descompte sobre els títols de la resta de transport. Així, com que l'Autoritat Metropolitana de Transport (ATM) també congela preus, els títols valdran el mateix que el 2022.
- Ajuts directes a les comunitats i municipis que redueixin el preu de l'abonament de transport almenys en un 50%.

 

Autònoms

El nou sistema de cotització per als autònoms a l'Estat entra en vigor aquest gener de 2023. La reforma estableix un augment progressiu de les bases de cotització repartides en 15 trams d'ingressos. L'acord també contempla una disminució progressiva de la quota mínima i un increment de la quota màxima en els pròxims tres anys. D'aquesta manera, enguany els treballadors que cobrin menys de 670 euros nets hauran d'abonar una quota de 230 euros al mes mentre que els que cobren més de 6.000 euros en pagaran 500. De cara al 2025, aquestes mateixes quotes quedaran reduïdes a 200 i 590 euros, respectivament.

 

Increment en la quantia de l'atur

La prestació contributiva per desocupació és una altra de les ajudes que patiran canvis durant el 2023. Les persones que es beneficiaran d'aquest increment seran les que faci sis mesos que busquen feina. El govern de coalició ha aprovat un increment de la quantia de l'atur a partir d'aquest mateix mes de gener passant del 50% al 60% de la base reguladora a partir del dia 181 de cobrament. Durant els primers sis mesos o 180 dies es mantindrà en el 70% de la base reguladora. Aquest augment s'aplicarà tant a les persones que comencin a cobrar l'atur el 2023 com a les que ja el rebessin abans.

 

Augment de l'Ingrés Mínim Vital (IMV)

Sánchez també va anunciar dins del nou paquet de mesures anticrisi un augment de l'IMV. No obstant això, enguany la manera d'arribar a aquesta xifra és diferent de la qual es va aplicar l'any passat. La quantia de l'IMV augmentarà un 8,5% d'acord amb l'IPC interanual, per la qual cosa serà l'executiu qui aboni la diferència fins a arribar a aquest 15%. El canvi de bonificació es tramitarà de manera automàtica per a aquells que ja siguin beneficiaris. Així quedarien els cobraments:

- Ingrés Mínim Vital per a un beneficiari individual: 533 euros al mes, 42 euros més al mes.
- Ingrés Mínim Vital per a dues persones (adult i un menor o dos adults): 693 euros al mes, un augment de 54 euros al mes.
- Ingrés Mínim Vital per a tres persones (adult i dos menors, dos adults i un menor o tres adults): 853 euros al mes, un augment de 66 euros al mes.
- Ingrés Mínim Vital per a tres persones (adult i tres menors, dos adults i dos menors o tres adults i un menor o per quatre adults): 1.013 euros, un augment de 80 euros al mes.
- Ingrés Mínim Vital per a cinc persones (adult i quatre o més menors, dos adults i tres o més menors, o tres adults i dos o més menors): 1.181,93, un augment de 100 euros al mes.
 

Pensions

El Consell de Ministres ha aprovat un augment contributiu de les pensions lligat a l'IPC interanual per a 2023, incorporat als pressupostos generals. Amb aquesta mesura, l'objectiu és ajustar les subvencions a la inflació i conseqüent augment dels preus. L'augment s'ha fixat en el 8,5% després que s'hagi conegut la dada mitjana anual de l'IPC. D'aquesta manera, així quedarien els cobraments mensuals de les pensions repartits en 14 pagues:

- Pensió mitjana de jubilació: de 1.256,9 euros actuals a 1.363,8 euros; 106,9 euros més
- Pensió mitjana de viudetat: de 780,17 euros actuals a 846,5 euros; 66,33 euros més.
- Pensió mitjana del sistema: de 1.092,18 euros actuals a 1.185 euros; 92,82 euros més.
- Pensió màxima: de 2.820 euros actuals a 3.059,7 euros; 239,7 euros més.
- Pensió mínima (per a jubilats sense cònjuges a càrrec): de 721,70 euros actuals a 783,04 euros; 61,34 euros més.


Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI)

El govern espanyol ha introduït des d'aquest 1 de gener un nou impost que resulta de l'augment del Nou Fons de Reserva de la Seguretat Social aprovat en la reforma de les pensions del 2013 per garantir el seu pagament. Amb l'envelliment de la població, no n'hi ha prou amb les aportacions dels treballadors per mantenir el sistema de pensions, per la qual cosa amb el MEI, l'executiu espera recaptar fons per a garantir que les pròximes generacions puguin gaudir del sistema. A la pràctica, l'impost suposa un 0,6% més en la cotització, un 0,5% els empresaris i un 0,1% els treballadors. Un canvi que podria representar una recaptació de 22.000 milions d'euros.

 

Impost a les grans fortunes

L'impost als grans patrimonis és de caràcter temporal i la seva recaptació es destinarà íntegrament a compensar els efectes derivats de la guerra a Ucraïna.

- Entre tres i cinc milions d'euros de patrimoni: s'aplicarà un tipus de l'1,7%.
- Entre cinc i 10 milions: s'aplicarà un tipus del 2,1%.
- A partir de 10 milions: s'aplicarà un tipus del 3,5%.

 

Canvis en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF)

L'IRPF pujarà aviat per aquelles rendes que vagin dels 200.000 als 300.000 euros. El tipus passa al 27% per a elles, mentre que les rendes superiors als 300.000 euros passaran a tenir un tipus del 28%. 
 

Llei d'Startups

A principis de desembre el govern estatal va aprovar la nova llei d'startups per la qual es reconeixia, primerament, la naturalesa d'aquestes empreses com a emergents de nova creació. Aquesta mena de companyies no han de tenir més de cinc anys d'antiguitat (set en el cas d'empreses biotecnològiques, energètiques o industrials), amb seu a l'Estat i no haver facturat més de 10 milions d'euros. Les empreses que entrin dins d'aquest ventall, gaudiran de rebaixes fiscals com una reducció de l'impost de societats del 25% al 15% en el primer any que generin beneficis i els quatre posteriors, una extensió fiscal per a les stock options de fins a 50.000 euros i un ajornament de deutes tributaris.